www.elllobregat.com

GUANYEM CORNELLÀ – CRIDA PER CORNELLÀ

10 raons per participar en el projecte “Guanyem Cornellà – Crida per Cornellà”

Per Frederic Prieto, primer alcalde democràtic de Cornellà

miércoles 18 de marzo de 2015, 06:42h

Hi ha fortíssimes raons per pensar que el pacte constitucional de 1978 s’està esgotant: l’aflorament de nombrosos casos de corrupció, la profunda desconfiança de la gent cap els polítics i les institucions, el funcionament de l’estat només amb els vots de la majoria absoluta del PP en front dels altres grups parlamentaris, l’empenta independentista plena de matisos a Catalunya i el sorgiment potent de l’opció electoral de Podemos, entre altres coses. Els vells polítics estan preocupats.

Estem veient, i encara veurem més, que cada dia canvien més coses a nivell de l’estat o de Catalunya. Però on hi ha la gran oportunitat per construir alternatives profundament noves, de fer experiències profundes de democràcia participativa, de retornar el protagonisme a la ciutadania, d’explorar responsablement una concepció diferent de la gestió institucional, dels pressupostos, els serveis i les relacions ciutadanes, de canviar de baix a dalt la concepció de la política i dels polítics, des de la modèstia i l’ètica, això son els ajuntaments.

Segurament alguns partits històrics incorporaran propostes novedoses de cara a les properes eleccions. I serà positiu. També hi hauran, sens dubte, propostes populistes que intentin explotar neguits poc racionals de determinada gent. Caldrà estar amatents. Però a Cornellà, com en altres ciutats, s’està treballant seriosament per articular una gran candidatura municipal alternativa, basada en un procés participatiu obert a tots els veïns i veïnes que ho vulguin, que haurà de decidir el programa, però també la llista de representants. Hi donen suport Alternativa d’Esquerres de Cornellà, Equo, Podemos i Procés Constituent. Una candidatura per guanyar.

Voldria donar 10 raons per implicar-se en aquest projecte:



    • Representa un intent, potser encara insuficient, de posar d’acord diferents grups d’esquerres, que falta ens fa, renunciant al protagonisme de les sigles.

    • Parteix de la necessitat d’un canvi profund de la política.

    • La ciutadania ha de disposar d’instruments de participació, propositiva o crítica, i ha de poder participar en les decisions: “dret a decidir-ho tot”.

    • Vol posar al centre de la política municipal els problemes reals dels veïns: feina, pobresa, habitatge, serveis públics accessibles a tothom, dret a l’espai públic.

    • Més enllà de les competències municipals, vol partir de les urgències de les persones: si no ho pot resoldre l’ajuntament, aquest s’adreçarà a qui sigui.

    • Està contra les operacions especulatives, siguin com siguin.

    • Estudiarà la gestió municipal dels serveis, la creació de treball, el suport al comerç de proximitat, a l’economia del bé comú i a la renda bàsica.

    • Garanteix que l’alcalde i els regidors només ho puguin ser dos mandats (8 anys), tinguin sous ajustats i control de la seva responsabilitat pública.

    • Proposa un funcionament democràtic: pressupostos participatius, instruments efectius de participació, reforma del ROM, referèndums municipals.

    • Pren partit per un canvi social que eviti el domini asfixiant dels poders econòmics, el secretisme polític i la corrupció. Propugna un nou pacte constitucional.


Crec que “Guanyem Cornellà – Crida per Cornellà” pot ser una gran i apassionant aventura cap a la gestació d’una nova ciutat que, sense destruir allò que ja és de tots, obri nous camps de participació, incorporant noves forces i noves perspectives i, sobre tot, renovant els compromisos de justícia i de solidaritat, cap a una societat on les persones siguin realment lliures. Tinc la sensació que això pot ser la continuació d’aquell projecte que fa 35 anys vaig liderar com alcalde.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (5)    No(3)

+
5 comentarios