www.elllobregat.com
 (Foto: Álex Gallardo)
Ampliar
(Foto: Álex Gallardo)

Els partits alternatius, protagonistes de l’enquesta i el debat polític d’El Llobregat

Reportatge gràfic d'Álex Gallardo

martes 24 de marzo de 2015, 17:16h
L’acte ha comptat amb destacats professionals de la comunicació com el director del Mundo, Álex Sàlmon; la redactora d’El Temps i Nació Digital, Gemma Aguilera; i els periodistes Joan Carles Valero i Jesús Vila.
La publicació comarcal El Llobregat ha presentat, amb un debat públic, la seva enquesta electoral que avança, a dos mesos dels comicis, els resultats de les eleccions municipals a dia d’avui. Ho ha fet en un acte, organitzat al teatre Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat, on han participat més d’una cinquantena de ciutadans que han posat veu a les inquietuds de la població del Baix.

Un recorregut en imatges per la riquesa natural i patrimonial del riu han donat pas al director d’El Llobregat, Imanol Crespo, qui ha obert el teló fent un repàs de les recents iniciatives del periòdic. La I Edició dels Premis El Llobregat, celebrats el mes de gener, i el canvi de format de la impressió -que es distribueix arreu de la comarca en tres versions diferents adequades a cada àrea del Baix- culminen un procés de dotze mesos de transformació i millora. Imanol Crespo ha destacat, que tot i l’avenç que ha viscut la publicació, aquesta segueix en un camí de reptes, el més rellevant: “fer més partícip a la ciutadania”. La presentació s’ha realitzat a través d’un debat públic, acompanyat d’un col•loqui moderat per Crespo, on han participat el director del Mundo, Álex Sàlmon; la redactora d’El Temps i Nació Digital, Gemma Aguilera; i els periodistes Joan Carles Valero, assessor de la publicació, i Jesús Vila.

Pel que fa els resultats de l’enquesta, pròpiament, el mapa deixa novament els socialistes en el poder amb 72.319 vots (25,2%), tot i que perden més de cinc punts percentuals el que els impedirà gaudir, segurament, de majories absolutes. En aquest context, la sorpresa és la irrupció de partits alternatius com Ciutadans i Podemos, segona i tercera força respectivament. Aquest mapa electoral, de fet, ha quedat reforçat després de les eleccions andaluses, que també han estat present durant el col•loqui. I és que el PSOE, cal recordar, a Andalusia, ha sortit victoriós gràcies al vot de les àrees rurals, fet que Joan Carles Valero ha complementat al afegir que “els socialistes van guanyar al graner de vots on els electors son majors de 45 anys”. Així 4 de cada 10 electors socialistes són jubilats, i 7 de cada 10 majors de 45, “un assumpte que el partit ha de plantejar-se seriosament, també al Baix Llobregat, on el PSC pateix una nova abtenció de quasi el 40%”.

El partit estrella enguany apunta a ser a nivell estatal, Podemos, partit que neix en un context de crisis i corrupció. D’acord amb Jesús Vila: “Podemos pot recuperar el vot desencantat”. Un vot que abans requeia sobre partits d’esquerra com Iniciativa, partit típic de coalició amb PSC a la comarca, i que tot apunta que farà un gir. Segons ha afirmat Álex Sàlmon, “Iniciativa es la marca blanca de Podemos”, però el fet distintiu del partit de Pablo Iglesias –que cal recordar que no es pot presentar a nivell municipal sota aquest títol- és que darrera la reflexió del ‘círculo’ hi ha molts intel•lectuals i experts en arribar a la gent, cosa que no aconsegueixen fer els verds. En aquest sentit, segons ha afirmat Aguilera: “els partits nous donen un missatge d’avís que s’han de fer les coses diferents i s’han de eliminar les males pràctiques”.

Aquesta deriva d’ICV, tradicional company de coalició del PSC, farà que els socialistes necessiten molt possiblement nous socis de coalició en el proper mes de maig. Vila ha afirmat que “el govern de coalició s’ataronjarà perquè penso que els socialistes pactaran amb Ciutadans, partit que és PSC per la banda no nacionalista”. També ha destacat que C’s és “un partit frontissa” en el sentit que la seva deriva cap a posicions de centre dreta faran que “pugui governar amb uns i altres sense dificultat”.

D’altra banda és d’esperar que “CiU pateixi el desgast d’estar al poder, a més del cas pujol”, Gemma Aguilera, cosa que és extrapolable al PP per la seva gestió a Espanya. Tot i els sondejos, Valero ha alertat del “vot ocult del PP català” ja que opina que no tots els electors populars ho confessen en les enquestes”.

El debat s’ha plantejat com un diagnòstic de la situació política actual, però Aguilera ha destacat que les eleccions de maig “seran un termòmetre però no el definitiu a causa que no s’assegura la repetició de vot”, i és que juga un paper important qui es presenta en cada municipi i no tant la ideologia de la formació. De fet, segons ha dit, les municipals tindran una vessant més social que no pas nacional.

El públic ha tancat la sessió amb un conjunt d’intervencions centrades en Ciutadans, per cert, molt ben representat al teatre, enlloc d’aquesta corrent Podemos que no s’acaba de concretar a nivell local. En qualsevol cas, la tertúlia ha tornat a posar de relleu el desig ciutadà de regeneració i noves alternatives.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(1)

+
0 comentarios