www.elllobregat.com

L’Arxiu, un record per a aquelles persones que en el passat van veure important escriure

miércoles 01 de abril de 2015, 10:37h
La Generalitat renova l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, a Sant Feliu, després d'invertir 4'3 milions d'euros
El Baix Llobregat està d’estrena tot i que parlem del passat cultural de la comarca. No és contradictori ni molts menys; de fet, sempre serà un repte mantenir i conservar els coneixements del passat com a lliçó de futur. La Generalitat de Catalunya ha invertit 4’3 milions d’euros en el nou Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, ubicat al municipi de Sant Feliu de Llobregat, i que s’ha inaugurat recentment en un acte presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà; i l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la seva intervenció va fer èmfasi en la importància del material que recull l’Arxiu i en què “la vida democràtica s’enforteix delegant tres drets: a la memòria, a la participació política i a imaginar un futur” i va afegir que “el país que té en compte la memòria col•lectiva és un país capaç de mirar endavant”. Jordi San José, l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, va fer referència a que “tot es una suma de voluntaris, de coneixements, que representen la identitat de Sant Feliu i la comarca” i va assegurar que “els arxius no són dipòsits tancats, sinó que són motor d’activitat cultural”. Per la seva part, el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, va destacar que “invertir en cultura és invertir en intel•ligència col•lectiva”.

El nou equipament, que compta amb una superfície útil de 1872 m2, garanteix la conservació, la preservació i la difusió del patrimoni documental ja sigui local o comarcal, i es per això que disposa de sistemes de control ambiental (temperatura i humitat relativa), així com de seguretat (alarma anti intrusió i detectors de fum). Així doncs, assumeix una important funció d’agent cultural i social al servei de la comarca i del municipi de Sant Feliu de Llobregat. L’arxiu també té la missió d’assessorar les administracions locals i aquelles institucions que ho sol•licitin com a eina de gestió dels seus documents i en la implantació de sistemes de gestió documental. És necessari puntualitzar que el Departament de Cultura ha realitzat una inversió de 4.343.212,59 euros per a la construcció i l’equipament d’aquest Arxiu i el terreny va ser cedit per l’Ajuntament de Sant Feliu. Durant l’acte també van estar molt presents i es va fer referència a les diverses problemàtiques que va haver-hi en el procés de construcció d’aquest projecte ara fet realitat, però tots van assegurar que sense les ganes i el desig de la gent no hagués estat possible.

L’edifici és obra dels arquitectes Xavier Vendrell i Claudi Aguiló i s’ubica al barri del Mas Lluí, molt a prop d’altres equipaments públics de Sant Feliu de Llobregat i comparteix edifici amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. A més, Ferran Mascarell va afegir que “aquest equipament és el resultat de la feina de molta gent amb un pensament professional molt sòlid”. Va continuar explicant que “tenir un arxiu comarcal és democratitzar el coneixement col•lectiu, és un acte de profunda afirmació democràtica”

L’arxiu, edificat en tres plantes, es divideix en dues àrees: la interna i la pública. La primera disposa de moll de descàrrega, sala de recepció i tria de la documentació, àrea de desinfecció, magatzems, sales de treball, despatxos, sala de reunions, cinc dipòsits de documentació amb una capacitat potencial de 14 quilòmetres i dos dipòsits de suports especials: un per a documentació fotogràfica i electrònica i un altre per a suports de gran format, com pergamins, plànols i cartells. Els espais públics consten d’una sala de consulta apte per a 19 persones, que també conté part de la biblioteca auxiliar, i una sala polivalent amb un aforament de 60 persones.

Des del punt de vista de l’accessibilitat a la informació i a la documentació, compta amb un equipament informàtic de digitalització, amb aplicacions de gestió documental en línia accessibles des del web i amb serveis de conservació segura i a llarg termini de la documentació digital. L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat conserva 124 fons, entre els quals hi ha els arxius municipals de Sant Feliu de Llobregat (des del 1757), de Castellví de Rosanes, Collbató (1817), Corbera de Llobregat (1761), Santa Coloma de Cervelló (1841) i Torrelles de Llobregat (1716), així com el fons del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Disposa prop de 2.300 protocols de les diverses notaries del districte de Sant Feliu de Llobregat (des del finals del segle XVIII) i diversos fons institucionals, d’associacions, patrimonials, eclesiàstics, d’empreses i de particulars de la comarca.

Cal dir, que a més, guarda el fons del Consultorio para la mujer Elena Francis (1951-1972), amb més de 70.000 cartes que recullen aspectes i inquietuds que els hi sorgien en el dia a dia de les dones durant el franquisme. També conserva algunes col•leccions documentals (efímers i cartells) i més de 110.000 imatges i disposa d’una biblioteca especialitzada en història local, amb més de 9000 títols, i d’una hemeroteca amb més de 600 capçaleres del Baix Llobregat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios