www.elllobregat.com
La L9 s’ha d’inaugurar pel MWG’16 sense cap excusa

La L9 s’ha d’inaugurar pel MWG’16 sense cap excusa

S’espera estrenar el servei per la primavera de 2016 amb el dubte de si arribarà pel congrés. Quedarà pendent el ramal a la zona Franca

Ja té data límit. L’eterna L9 del metro arribarà la primavera de 2016; de fet, es podria incloure un sots-repte perquè aconsegueixin que aquesta línia s’inauguri pel Mobile World Congress de l’any que ve. Aquesta és la intenció, segons han recollit més d’una vegada, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Així, el metro connectarà per fi el costat sud de la perifèria de Barcelona amb 15 estacions (tres menys del que es preveia) que aniran des de la Terminal 1 de l’Aeroport de Barcelona – El Prat fins a la Zona Universitària. En total, vint quilòmetres de la línia més llarga d’Europa que s’afegeixen al tram que ja funciona entre Can Zam i La Sagrera, just l’altre cantó de la línia. Quedarà pendent la part intermèdia, encara sense data, per completar tota la L9.

No hi ha excuses
En qualsevol cas, el Baix de moment s’ha d’unir definitivament a l’extrem universitari de la ciutat comtal. No hi caben més terminis, més aturades, després de més d’una dècada de promeses, incerteses i, en definitiva, d’espera. L’Hospitalet i, sobretot, El Prat de Llobregat seran les dues ciutats més beneficiades d’aquesta infraestructura que ja està en proves. “El factor de mobilitat i de transport potent és un dels factors de localització de l’activitat econòmica. Hi ha empreses petites i mitjanes, no grans, que saben que poden ser més competitives si estan en un entorn on hi ha transport públic. I això és important. El Prat té una localització estratègica, al costat de l’aeroport i de Barcelona, però, a més, té una oferta integrada de diferents sistemes de transports: moltes línees de busos urbans i interurbans, més el ferrocarril i més el metro a partir de 2016. La suma de tot fa que El Prat estigui molt ben comunicada i això ajuda a l’activitat econòmica, sens dubte”, deia l’alcalde de El Prat, Lluís Tejedor, recentment per El Llobregat.

En proves
Fins a 3.700 protocols s’aplicaran en total per comprovar aspectes en dues vies essencials: d’una banda, tot el que té a veure amb les instal•lacions elèctriques i de seguretat, estacions, ventilació, energia, comunicacions o portes automàtiques; i, d’altra banda, el sistema de conducció automàtica del comboi. Aquestes proves es faran, òbviament, amb conductor. Però si alguna cosa caracteritzarà aquesta línia, moderna i d’última tecnologia, es que serà automàtica i, per tant, sense pilot al davant de cada metro. “És una obra d’enginyeria que ens farà molt i molt competitius en Europa però també millorarà el benestar de la ciutadania de la zona metropolitana”, ha dit Vila més d’un cop.

¿I el ramal?
Amb la data a l’horitzó, cal resoldre dos temes més: en primer lloc, el possible suplement especial per accedir a l’Aeroport, un cost que, sobretot, es notarà més amb la llançadora de tren, que serà més competitiva que no pas el metro, per temps. I segon, el ramal de la L9 a la Zona Franca.
Una petició que l’altre dia va tornar al Parlament en forma de moció que instava al Govern a posar-la en funcionament també al llarg del 2016. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios