www.elllobregat.com

24-M: Especial Eleccions

Bloc 3: Projectes o vies estratègiques pels quals lluitaran
Ampliar

Bloc 3: Projectes o vies estratègiques pels quals lluitaran

PSC: Dues línies d’actuació que no són contradictòries: preservar la qualitat ambiental i preparar la comarca pel procés de recuperació econòmica. D’una banda, la qualitat ambiental que vol dir treballar per tota la vessant costanera, és a dir, el mar; treballar el riu -continuant aprofitant i millorant la seva qualitat de l’aigua, el seu aprofitament i utilització ciutadana- i evidentment tot l’aspecte agrícola, que és un factor que no hem de perdre per cap motiu. I, a la segona qüestió, hem d’assegurar aquelles infraestructures que necessitem per recuperar-nos econòmicament. A la que s’ha reprès una mica l’activitat, ja tornem a tenir les tensions amb les nostres infraestructures.

Hem de potenciar la mobilitat, hem d’aconseguir que els transports públics siguin un element de connexió de la ciutat, entre les ciutats i amb els polígons; hem de donar un pas endavant amb el ferrocarril i després hem d’acabar allò que està a mitges. No pot ser que a Vallirana continuem sense que hi hagi la variant, no pot ser que no hi hagi comunicació entre la A-2 i la A-7, el soterrament de les vies a Sant Feliu, no pot ser que hi hagi infraestructures planejades només. No pot ser perquè les necessitarem quan la situació agafi una certa represa. No hem de generar grans coses noves, hem de fer tot allò que tenim pendent per sortir abans de la crisis el més ràpid possible i que no sigui, altre vegada, un creixement que ens col•lapsi de nou i que ens generi més problemes que no solucions i que ens malmeti el medi ambient enlloc de servir per millorar-l’ho. III

ICV: La idea principal és construir una comarca més justa, més democràtica, més sostenible. Cal recuperar la dignitat de la política local i de proximitat. Cal recuperar territorialment la comarca, i aquí hi ha feina. Ara podem dir que podem defensar el Parc Agrari, però aquí hi ha una voluntat depredadora de col•locar ciment on ara hi ha possibilitat de desenvolupament agrari.

Desenvolupar, doncs, el Parc Agrari, recuperar el riu, recuperar la muntanya... La muntanya pot donar activitat econòmica, pot donar possibilitats de recuperació i aquí hi ha uns quants municipis que tenen muntanya. I després hi ha un element clau que és recuperar el teixit industrial amb una visió comarcal, amb una visió que superi la competència entre els polígons de les ciutats. Hi ha situacions molt absurdes a la nostra comarca, de ciutats governades pel mateix partit polític i on els polígons són ajuntats i és impossible concretar tots els temes de trànsit o de logística; i encara tenim moltíssimes naus industrials que encara competeixen les unes amb les altres per veure quina ofereix els preus més barats. Per tant, una visió global de polígons industrials, una visió global a nivell territorial i una visió global de transport públic que ens permeti cosir les dues coses.

Ens falta aquesta visió de comarca cosida amb transport públic que ens permeti anar d’una banda a l’altra del riu, cal fer projectes nous, cal perllongar el tramvia, cal connectar algunes ciutats amb línies de bus, cal fer un replantejament que permeti reduir l’ús de vehicle privat. Es pot reduir la contaminació millorant l’activitat econòmica i l’activitat industrial. III

C's: Dues prèvies, com que de desigualtats socials i d’ocupació ja hem parlat, no en parlo però són dos eixos importants per nosaltres. Segona, tot el que han dit els meus companys que m’han precedit està molt bé, però a nivell municipal poc. La gran majoria depèn de la Generalitat o de l’Estat. Regeneració democràtica i participació ciutadana. Aquests són dos grans eixos. Creiem que estem al final d’un cicle i a l’inici d’una segona transició democràtica que s’inicia d’aquí un mes, a les eleccions municipals. I el Baix Llobregat no es pot quedar enrere.

Cal recuperar la confiança de la ciutadania envers la política i els polítics. Per aquest motiu, hem signat una carta ètica on ens comprometem a renunciar al nostre càrrec en el cas de quedar imputats per corrupció política, per exemple. Proposarem un pacte en contra de la corrupció que farem extensiu a la resta de partits polítics i que esperem que el signin. Rendició de comptes.

Volem audiències públiques al tercer any de legislatura per avaluar el grau de compliment del programa de govern. Els ROMS: els hem patit fins ara. Som un partit que està fora dels ajuntaments i no podem participar en molts. S’han de reformar per millorar la participació ciutadana, aplicar els reglaments de participació ciutadana, reactivar els consells sectorials i territorials, polítiques de proximitat. Els ajuntaments grans si que tenen la figura dels regidors de barri, els petits no.

Nosaltres volem fer extensiva la figura del regidor de barri a tots els municipis del Baix Llobregat. I, finalment, ajuntaments oberts a la ciutadania. Ha d’haver una bidireccionabilitat. Els ajuntaments han d’estar oberts perquè la ciutadana pugui participar, no només cada quatre anys. III

CiU: Si em permeteu discrepar amablement del company de Ciutadans, els ajuntaments si que podem fer moltes coses a l’àmbit de les infraestructures que, si bé no forma part de les nostres competències, si que podem donar la cara davant el ciutadà i, per tant, podem donar la cara pel nostre territori i conjuntament ho podem fer.

En aquest sentit, no puc estar més d’acord amb el que ha comentat la primera persona, Josep Maria Rañé, del PSC. L’objectiu pel qual hem de lluitar és doble i complementari: la defensa del medi ambient i la recuperació econòmica; i subscric les infraestructures de Vallirana, la connexió de l’AP-7 i A-2, el soterrament de les vies a Sant Feliu, el perllongament de la línia de TramBaix fins a Molins de Rei; i, un altre, el sistema de gestió aeroportuari que ha de canviar perquè aquest aeroport del Prat sigui totalment competitiu tant en el transport de passatgers, com de mercaderies, com en els vols low-cost com en comercials; que ara, l’actual sistema d’AENA ens frena.

Després hi ha altres àmbits que també hem de defensar. Cal defensar els nostres polígons industrials com el nivell de la seva fibra òptica d’alta capacitat com també que puguin gaudir de certes bonificacions fiscals per ajudar a la instal•lació d’empreses sota diferents filtres i condicions. Com ho podem fer als ajuntaments? Potenciar encara més el consell d’alcaldes. Per què? Perquè té molta capacita d’influir a l’Estat i a la Generalitat. III

PxC: Els Ajuntaments sí que són responsables de la inversió pública que es faci perquè també recapten impostos i perquè els ajuntaments pactem amb les altres administracions la instal•lació d’aquestes infraestructures perquè cedim terreny i perquè els serveis tècnics s’han de posar d’acord. Encara que no paguem els ajuntaments també són responsables.

El que volem revertir és la poca inversió que té el Baix Llobregat respecte el que representa a Catalunya gràcies als governs de CiU, amb els que ha menystingut el Baix en depriment d’altres comarques. Volem revertir aquesta situació perquè creiem que aquesta justícia fiscal que promouen a tots els llocs no s’ha donat al Baix, marginats durant molts anys.

No es pot entendre que en aquests moments de crisis s’està fent la segona línia de metro, aquesta del TramVallès, i aquí, al sud, encara no ens arribi una línia de metro, una línia de qualsevol mitjà que connecti els a prop de 600.000 ciutadans amb Barcelona. Després, s’ha de posar en marxa les infraestructures no acabades.

Com a últim comentari, al senyor González, tots els ajuntaments tenen un PAM que cada any es rendeixen el que fan els governs municipals -i jo estic a l’oposició-, però ja existeixen mecanismes.

Com a qüestió important, cal recuperar la decència i la credibilitat dels ajuntaments, que és una de les coses que més en ment té la ciutadania, avui dia, que està farta de les situacions que, en general i a nivell local, s’ha trobat. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios