www.elllobregat.com
Raquel Sànchez amplia la seva majoria amb un pacte sociovergent
Ampliar

Raquel Sànchez amplia la seva majoria amb un pacte sociovergent

martes 16 de junio de 2015, 17:33h
CiU entra en el govern socialista de Gavà amb una tinència d'alcaldia i una regidoria delegada després de l'acord amb el PSC de Raquel Sànchez que aprova el pacte tot i no sumar els 11 regidors de la majoria absoluta
No és l’únic cas de sociovergència que es dóna al Baix Llobregat –tenim l’exemple de Molins de Rei on ha reeditat el pacte de govern de 2011-, però tampoc és el més habitual. Gavà té des d’avui un acord de govern entre el partit majoritari del Ple i clar guanyador de les eleccions, el Partit Socialista de Catalunya, i Convergència i Unió, que tindrà, també, càrrecs de responsabilitat. La notícia ha estat una sorpresa d’última hora tot i que ja a la constitució del ple municipal es va poder entreveure la bona sintonia entre els dos grups municipals: CiU es va abstenir de proposar un candidat i, per tant, de manera simbòlica, donava suport a l’elecció de Sànchez novament com alcaldessa de Gavà.

Ja fa dies, l’alcaldessa deixava entre veure la possibilitat d’algun pacte amb un segon partit, tot i que l’opció més viable era governar en minoria. Certamen era el que s'esperava després que Iniciativa per Catalunya pagués el preu de les seves divisions internes a les urnes i quedés fora de tota representació. Una setmana després es confirmaen canvi, aquest pacte ‘sociovergent’ que amplia la majoria clara que tenia el PSC amb una major estabilitat municipal tot i que no arriben a sumar la majoria absoluta dels 11 regidors. És molt significatiu aquest aspecte que no s’acostuma a donar i que parla molt bé de l’alcaldessa socialista que accepta -segurament a contracorrent de l’opinió del seu partit a nivells supramunicipals- tancar aquest pacte de coalició amb CiU degut a l’acord programàtic entre ambdues parts i que es resumeix en aquests aspectes: “una major profunditat en l’aplicació de polítiques socials i del benestar des d’una perspectiva de progrés i de personalisme comunitari; amb transversalitat pel que fa a la transparència pública en totes les decisions públiques; i amb noves polítiques de promoció i dinamització econòmica per contribuir a la creació de llocs de treball de qualitat”, diu el document signat per ambdues parts.

En aquest sentit, l’aposta per la transparència ha estat un pilar fonamental del període de governança de Sànchez que, més enllà de llençar paraules al vent, s’ha convertit en un referent del ‘Govern Obert’ amb el projecte ‘Open Data’: “Cal donar noves respostes a la demanda social de canvis en l’estil de governar, reforçant la transparència, l’escolta activa, la proximitat, la participació pública i els comportaments ètics en el govern de la ciutat”, recull el pacte. I quan es parla de transparència ciutadana es parla també, efectivament, de participació ciutadana, punt en el que s’introdueix l’actual context català i les relacions entre el Govern de la Generalitat i l’Estat espanyol: “Convé fer notar que, coincidint amb el present mandat, Catalunya i per tant també Gavà, encararà un moment trascendent de la nostra història col•lectiva, un moment que passa per defensar amb tota claredat que la ciutadania es pugui expressar de manera democràtica, pacífica i legal sobre el futur polític de Catalunya i la seva relació amb l’Estat Espanyol”.

Tancat l’acord, ja s’ha presentat el cartipàs municipal que recull les diferents àrees de govern, on CiU comptarà també amb càrrecs de responsabilitat. L’alcaldessa ha anunciat avui la creació de quatre grans àmbits de gestió: Benestar i Acció Social, presidit per Miguel Ángel Díaz, primer tinent d’alcalde; Ciutat i Territori, liderat per Rosa Fernàndez; Nova Governança i Ciutadania, presidit per Jordi Tort; i el darrer, Comerç, Civisme i Promoció de la Ciutat, on el responsable serà Ramon Castellano, cap de llista de CiU. A més, Antoni Rafanell serà el regidor delegat de Civisme.

A més de les diferents regidories delegades dins d’aquests quatre àmbits, el cartipàs incorpora les conegudes com a ‘regidories de barri’: “Hi haurà una coordinació estratègica per a l’impuls dels mecanismes que reforcin la proximitat i la transparència des de l’Àmbit de Nova Governança, i una coordinació operativa per donar una resposta en aquelles matèries que tenen a veure amb l’Àmbit de Ciutat i Territori a través de les Regidories de Barri”, ha expressat l’alcaldessa de Gavà. En aquest cas, també seran compartides entre els regidors del PSC i els dos regidors de CiU.


¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios