www.elllobregat.com
El Port de Barcelona fixa l’any 2020 com a horitzó per ser port neutre en emissions de carboni
Ampliar

El Port de Barcelona fixa l’any 2020 com a horitzó per ser port neutre en emissions de carboni

jueves 27 de agosto de 2015, 17:11h

La institució presenta un pioner projecte, BCN Zero Caron, que calcula les emissions de cada activitat portuària, incentiva la seva reducció i compensa la resta mitjançant la compra de crèdits de carboni

Just abans de començar l’estiu es va comunicar un nou sistema de quotes per afavorir la sostenibilitat de les embarcacions i ara, a punt d’acabar la temporada estiuenca, el Port de Barcelona presenta el projecte BCN Zero Carbon, el que el fa pioner per esdevenir un port neutre en emissions de carboni. Fins i tot, la institució gestora del Port s’ha posat com a horitzó l’any 2020 per aconseguir aquest objectiu que consta de tres grans parts: calcular les emissions de diòxid de carboni de les diferents activitats portuàries; implantar accions per reduir-les; i compensar aquestes emissions amb la compra de crèdits de carboni que permeten projectes d’estalvi i que, per tant, neutralitzen les emissions pròpies.

D’aquesta manera, el Port de Barcelona vol fer un pas endavant per convertir la seva activitat en més sostenible tot i que no estiguin obligats per llei com és el cas de les empreses energètiques, les instal·lacions de tractament de residus o les cimenteres. En aquest sentit, però, a falta d’una normativa més estricte, la Unió Europea s’ha proposat com a objectiu reduir en un 40% el nivell d’emissions de CO2 d’aquest sector per l’any 2030. Notícia per celebrar tot i que, segons un estudi de l’Organització Marítima Internacional (IMO), el transport marítim només és responsable del 2,7% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, molt lluny de la indústria energètica (35%), el transport terrestre (21,3%) i el sector productiu i de construcció (18,2%).

Sigui com sigui, el Port de Barcelona –de referència mediterrània, europea i internacional- és ja un ens capdavanter en el foment de l’activitat sostenible: “Els ports són actors clau per reduir la petjada de carboni del transport, ja que a les nostres instal·lacions conflueixen la majoria de les cadenes logístiques i diversos modes de transport, de manera que podem facilitar canvis modals que afavoreixen la sostenibilitat”, ha dit el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra. “Com a port, estem compromesos a reduir al màxim el nostre impacte sobre l’entorn”. En aquest sentit, l’impuls del gas natural liquat (GNL) com a combustible o el servei de l’Ecocalculadora, que permet calcular les emissions contaminants de les cadenes logístiques i buscar alternatives més sostenibles, són un exemple de les pràctiques positives que està portant endavant l’ens portuari.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios