www.elllobregat.com
El nou curs escolar comença amb força canvis al Baix Llobregat i L’Hospitalet
Ampliar

El nou curs escolar comença amb força canvis al Baix Llobregat i L’Hospitalet

Por Beatriz Fontseré
martes 15 de septiembre de 2015, 19:22h
La LOMCE s’aplica als cursos parells de Primària i Catalunya manté el català com a llengua hegemònica. El Baix inicia el curs acadèmic amb 145.627 alumnes, 2.542 més que a l’anterior curs.

La LOMCE, més coneguda com la Llei Wert, comença a aplicar-se a Catalunya en els cursos parells d’educació Primària, és a dir, a 2n, 4t i 6è –l’any passat es va començar a aplicar en els imparells-. En la resta del país espanyol, la nova llei educativa aquest curs s’aplica a 1r i 3r d’ESO, 1r de Batxillerat i 2n de Cicles Formatius de grau mitjà –l’any passat es va aplicar a 1r d’FP-.

L’aplicació d’aquesta llei, entre d’altres aspectes, comporta el canvi dels llibres de text en la majoria de les comunitats autònomes espanyoles –provocant una important despesa econòmica per a les famílies-. Catalunya, al igual que el País Basc, Navarra i les regions governades pel PSOE, intenten frenar o suavitzar l’aplicació d’aquesta llei educativa. De fet, a casa nostra gairebé no es canviarà el material escolar de cara a aquest curs.

El català a la LOMCE
En el cas de Catalunya, el català és un dels punts més controvertits de la norma. La Generalitat de Catalunya ja ha anunciat que mantindrà el català com a llengua hegemònica, tot i que la LOMCE decreta que sigui el castellà l’utilitzada en totes les matèries, a excepció de la pròpia assignatura de Llengua Catalana.

La Conselleria d’Educació podria compensar amb 6.000 euros a 17 alumnes que ja haurien sol•licitat cursar els seus estudis en castellà a Catalunya. Es desconeix si cap d’aquests alumnes és resident del Baix Llobregat o de L’Hospitalet.

Aquesta compensació econòmica serviria per pagar les despeses d’aquests alumnes, perquè, segons el portaveu d’aquests estudiants, la majoria s’ha hagut de matricular en centres privats. De fet, només tindran més castellà els alumnes als quals els Tribunals els han concedit el 25% de les classes en castellà.

La revàlida
La LOMCE també introdueix d’altres canvis durant aquest curs.

Un dels més destacats és la revàlida. Els alumnes de sisè de Primària, hauran de realitzar un examen al maig per analitzar el seu nivell cultural. Serà una avaluació externa, nacional i estàndard, només de diagnòstic, és a dir, sense conseqüències en les notes finals de cada estudiant. La prova comptarà amb un total de 200 preguntes, de les quals, aproximadament el 40% seran de tipus test. L’examen comptarà amb una prova oral de llengua castellana i anglès, que suposarà entre el 35 i el 40 per cent del total del resultat.

En termes generals, la LOMCE permetrà passar de curs als alumnes amb un màxim de tres assignatures suspeses a l’ESO i dos, a Batxillerat. Això si, sempre i quan l’equip docent ho consideri oportú.

La religió i el RALC
A nivell més català, la Conselleria d’Ensenyament ha introduït la història de les religions en l’assignatura de valors ètics. Segons Irene Rigau, la consellera d’aquesta carpeta, l’objectiu és evitar l’analfabetisme religiós. També a Catalunya, el curs comença amb una altra novetat: el RALC. Es tracta d’un registre únic de dades acadèmiques de l’alumne, ja sigui de centres públics, concertats o privats. L’objectiu és disposar del coneixement i de la identificació del estudiant en tot moment.

El nou curs, en dades
El nou curs escolar comença al Baix Llobregat el 14 de setembre amb 145.627 alumnes, el que suposa un augment de 2.542 en comparació amb el curs 2014-2015. Principalment, el increment del estudiants es nota en els cursos d’infantil i de secundària obligatòria. En el cas de L’Hospitalet, 28.500 han començat les classes. D’aquests, 2.140 són de P3 i 2.100, de primer de l’ESO.

Continua el drama
Segons el govern català, ha crescut la dotació dels ajuts de menjador. La previsió d’aquest curs és donar resposta a 80.000 alumnes a través de les beques menjador, unes beques menjador que només cobreixen la meitat del menú escolar en el millor dels casos –per cert, ja es pot sol•licitar aquesta subvenció pública a través del portal web del Consell Comarcal del Baix Llobregat-. Amb aquest augment de la dotació econòmica per a les beques menjador –que rondarà els 48 milios d’euros, la Generaliat espera donar resposta a la demanda dels ajuntaments. De fet, durant el curs passat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat va presentar una reclamació al Parlament català sol•licitant més suport econòmic per donar resposta a la demanda d’aquestes subvencions.

L’Hospitalet també ha criticat la manca de despeses públiques i aprofitant la inauguració del curs escolar a les escoles bressol, l’alcaldessa Núria Marín ha denunciat que les guarderies municipals del seu municipi mantenen el seus serveis congelats des de fa quatre anys, tant el preu de l’escolaritat com el del menjador, “tot i les retallades i els impagaments que ens imposen altres administracions”. III

“Aquest és el curs amb més alumnes i, en proporció, amb menys professors”

El curs escolar 2015-2016 ha començat amb un augment d’alumnes en tota la comarca del Baix Llobregat. Concretament i segons dades de Comissions Obreres presentades en roda de premsa, el 14 de setembre van començar les classes 145.627 alumnes; 2.542, més que en comparació amb el curs anterior.

Per donar cabuda a aquest increment d’estudiants, la Conselleria d’Ensenyament ha contractat 109 professors més. “Resulta increïble que aquest territori estigui vivint el curs amb més alumnes de la seva història i, proporcionalment, amb menys professors també de la seva història”, explica el secretari d’educació de CCOO al Baix Llobregat, Marc Sangüesa. Segons dades del sindicat, el Baix Llobregat disposa de 7.390 professors aquest curs, el que suposa, aproximadament, un ràtio de 20 alumnes per cada professor. “Cal trobar remei per un 16’39% de l’alumnat de P3 per sobre de la ràtio; d’un 21% en el 2n cicle d’Infantil; d’u 15’29% en Primària i d’un 36% a l’ES0”, assegura Sangüesa.

La precarietat laboral dels mestres del Baix Llobregat ha crescut aquest curs, amb el 20% de la plantilla interina. Sangüesa també ha criticat que part de l’equip docent de les escoles o instituts han començat el curs sense saber la destinació de la seva plaça “i això no només perjudica el professor, sinó també els alumnes, que troben mestres poc preparats perquè amb el curs ja començat han de preparar les classes i la planificació del seu temari”.Un altre dels temes que denuncia el sindicat és la manca d’equipaments. Aquest curs, tal i com els hem informat, han entrat en servei dos instituts i han començat les obres d’edificació d’una escola i un institut; però també ha crescut el nombre de mòduls prefabricats, passant de 50 a 53. III

Castelldefels i El Prat tindran un nou institut a curt termini

Properament, es construiran nous instituts a Castelldefels i el Prat. Castelldefels comptarà amb el quart institut a partir del gener del 2017.

Al juliol es va desenvolupar la darrera reunió de la comissió de seguiment de la construcció, i a hores d’ara ja es coneix la data de posada en marxa, així com les dates de licitació i execució d’obres. Pel que fa al Prat, l’Ajuntament cedirà un solar de la Generalitat per ubicar aquest nou equipament, al barri de la Barceloneta, en concret al carrer Narcís Baiges.

Segons el consistori pratenc, s’estima que el nou centre podria entrar en funcionament pel curs 2018-2019. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios