www.elllobregat.com
L’Altaveu de Sant Boi recupera l’excel·lència
Ampliar

L’Altaveu de Sant Boi recupera l’excel·lència

miércoles 16 de septiembre de 2015, 03:52h
Sidonie, Nacho Vegas o M Ward & Home Gelb van posar l’espectable a tres dies de música d’autor. Joan Manel Serrat ha estat enguany el Premi Altaveu a la Trajectòria Artística, després de 50 anys als escenaris

La 27ena edició del Festival Altaveu, la cita cultural i musical més destacada de Sant Boi, ha passat aquest mes pels carrers de la ciutat baixllobregatina, a més, amb un cartell de luxe; dels millors dels darrers anys, si no el millor. Matthew S. Ward & Home Gelb –líder dels mítics Giant Sand-; Sidonie i Nacho Vegas, entre altres, van posar l’espectable com a principals atractius d’enguany al llarg de tres nits de concerts (10, 11 i 12 de setembre) que van omplir els Jardins de l’Ateneu i Cal Ninyo, però també el carrer, a la plaça de l’Ajuntament. Fins a 9.000 persones es calcula que van passar pels diferents espais reservats, el que significa que el Festival ha doblat enguany el nombre d'espectadors.

Pura excel•lència. Albert Puig, director artístic del festival, posava l’èmfasi en l’equilibri d’aquesta edició: “És un cartell molt complet i molt compensat; a diferència d’altres anys on hi havia més diversitat. En aquest cas, si que crec que hem trobat un millor equilibri entre un programa atractiu i amb propostes perquè la gent vingui”.

D’altra banda, en un altre dels equipaments culturals i socials de referència de la ciutat, Can Massallera, es va celebrar el ja consolidat punt de partida d’aquest festival, els Premis Altaveu 2015, uns premis que, a més, van comptar amb la presència d’un dels mestres de la música catalana i espanyola: Joan Manel Serrat.

Un mestre, molts professionals
El ‘noi de Poble-Sec’ va rebre de mans de l’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret, el Premi Altaveu 2015 a la Trajectòria Artística que ja supera els cinquanta anys de música, cant, protesta i poesia. “Hagués preferit ser el Premi Revelació 2015; però com diu aquell, el que no pot ser no pot ser”, bromejava Serrat, a punt de fer 72 anys.

“És molt gratificant haver fet el que he volgut fer i amb la gent que m’ha acompanyat”, apuntava abans d’agrair aquest premi, a més, especial després de participar a l’Altaveu fa un parell de dècades: “A veure si l’any que bé pot ser”, expressava novament en to d’humor per acomiadar-se.

A més de Serrat, Cabo San Roque per la seva creativitat en el darrer treball, ‘12 rounds’; Xarim Aresté per la seva trajectòria al costat de grups com Very Pomelo, la increïble Maika Makovski o els mítics Sopa de Cabra, entre d’altres; Marco Mezquida pel seu virtuosisme al piano; Sènior i el Cor Brutal pel seu compromís social i la seva revolució poètica; Ian Sala per la composició de ‘1001 vides’ (Premi a la Millor Lletra); i el Festival In-Edit, cita estable de projeccions documentals de temàtica musical, completen la llista de guardonats pel jurat de l’Altaveu: “Són uns premis que no tenen valoració econòmica, però que a tothom els fa molta il•lusió. Són un reconeixement a trajectòries, treballs i, en molts casos, un premi per a totes aquelles persones que estan a l’ombra”, deia Puig.

En aquest sentit, enguany també s’ha comptat amb l’Altaveu Frontera per donar visibilitat, precisament, a molts joves artistes que intenten fer-se un espai en el panorama musical actual. I és que, l’Altaveu és un referent en elevar la carrera de molts artistes que comencen, així com un expositor de la música més independent: “L’Altaveu ha estat un testimoni de la música d’autor de Catalunya i un referent, doncs, del país”, destacava l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïssa Moret, abans de destacar la titularitat pública d’aquest certamen musical, una qüestió que no és habitual en el sector. Un sector, el cultural, que mai falla tot i les dificultats: “Estem enmig d’una mena de tempesta, enmig d’una crisi econòmica, social, de valors, amb un nou drama a Europa, una crisis global...

En canvi, si podem veure algun llum que encara llueix, que no s’apaga, és la cultura. La creativitat no s’apaga”, deia José Manuel González Labrador, regidor de Cultura. I, efectivament, ni la música ni la creativitat ni la cultura s’apaga al nostre territori. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios