www.elllobregat.com
Desarticulada una organització criminal ubicada a L’Hospitalet especialitzada en el robatori de coure
Ampliar

Desarticulada una organització criminal ubicada a L’Hospitalet especialitzada en el robatori de coure

jueves 24 de septiembre de 2015, 11:15h

Les dimensions dels delictes posaven en greu risc la seguretat ferroviària, més enllà de les pèrdues econòmiques derivades i que es calcula que seran de 445.887 euros

El robatori de coure ha estat, als darrers anys, una qüestió recurrent que en diverses actuacions ha protagonitzat la secció de seguretat ciutadana. En alguns casos, per sostraccions puntuals, altres motivades per veritables organitzacions criminals com la que s’acaba de desarticular a L’Hospitalet.

Una operació dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud ha acabat amb la detenció de catorze homes com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força i pertinença a organització criminal. Es desmantella així aquesta organització que, a més, posava en greu risc la seguretat de la xarxa ferroviària. I és que en el cas de les sostraccions a la xarxa, es tractava de coure del DCO (Detector de Caiguda d’Objectes), un element fonamental de seguretat que té com a funció principal detectar els despreniments a la via de sortida i/o entrada de túnels, de manera que el conductor pot reduir la velocitat i evitar accidents. Sense aquest cable, el maquinista no rep cap informació –essencial- elevant el risc d’accident. De fet, fins que els serveis de manteniment no reposin el cable sostret, els trens d’alta velocitat hauran de reduir la velocitat de 300 km/h a 160 km/h, quasi la meitat. Aquest fet implicarà inevitablement retards i canvis als horaris amb les pèrdus i indemnitzacions que RENFE haurà de fer als usuaris. En aquest sentit, el cost total dels danys i les pèrdues econòmiques s’estima que serà de 445.87 euros.

La investigació es va iniciar el mes de juliol quan els integrants del Grup Operatiu de Robatoris Especialitzats disposava d’informacions que posaven de relleu l’activitat d’un grup criminal dedicat a la sostracció de cable de coure amb un abast territorial al conjunt del país. Els robatoris els feien principalment en vies ferroviàries de l’AVE, subestacions elèctriques i instal·lacions fotovoltaiques. Posteriorment el venien a establiments de compra-venda de ferralla que coneixien la procedència il·lícita de la mercaderia i se’n lucraven.

Atès que efectius del Grupo de Patrimonio de la Guàrdia Civil estaven investigant un grup organitzat de l’Hospitalet de Llobregat que utilitzava el mateix modus operandi, el mes d’agost es va establir un equip conjunt amb la Guàrdia Civil que tenia com a finalitat la desarticulació del grup que estava duent a terme els robatoris amb la màxima celeritat possible.

Les diverses indagacions dels investigadors van constatar que el grup estaria composat per 23 persones, perfectament organitzades, amb una estructura jerarquitzada amb rols i funcions clarament definits. L’activitat delinqüencial la duien a terme pràcticament a diari i era el seu modus vivendi.

L’organització criminal estava dividida en dues faccions: la primera estava directament encarregada de la sostracció del coure i la composaven individus de nacionalitat romanesa, tots ells veïns d’Hospitalet de Llobregat. La segona era un grup de nacionalitat dominicana que regentava dues ferrovelleries de la localitat de l’Hospitalet de Llobregat, les quals actuaven amb coneixement de la procedència il·lícita de la mercaderia i participaven del benefici econòmic que en resultava. Aquestes dues ferrovelleries no complien els requisits legals per a aquesta mena d’establiments i infringien periòdicament la normativa administrativa que les regula. De fet, rebien el material sostret a hores intempestives.

Pel que fa l’activitat de l’organització criminal, els seus integrants es preparaven logísticament amb plans d’actuació perfectament definits i s’adreçaven a les zones que havien previst violentar. Un cop arribaven a l’indret triat es repartien les tasques i, mentre la gran majoria recercava el material i el sostreia, els altres membres del grup feien tasques de vigilància per alertar-los d’una eventual presència policial. En molts casos s’hi passaven diverses hores ja que es tractava de zones rurals de difícil accés. En el moment que aconseguien tallar el cable el portaven a una zona propera i l’extreien de la funda que el recobreix per al seu trasllat.

Els detinguts han passat a disposició judicial i tant els Jutjats de Guàrdia de L’Hospitalet com el de Martorell han decretat l’ingrés a presó de les deu persones de nacionalitat romanesa.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios