www.elllobregat.com
El verd envairà la pedrera de Begues
Ampliar

El verd envairà la pedrera de Begues

martes 27 de octubre de 2015, 11:37h

L’acord entre l’Ajuntament i la Direcció General de Qualitat Ambiental s’ha concretat amb l’inici de les obres que substituiran l’àrid relleu per plantes autòctones del Garraf

El projecte històric de la pedrera Montau II de Begues passarà des d’aquesta setmana definitivament a la història. En resposta al compliment dels acords pactats entre l’Ajuntament del municipi baixllobregatí i la Direcció General de Qualitat Ambiental, dependència de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, ja s’han iniciat les obres per restaurar l’espai natural afectat per l’antiga explotació de roques calcàries.

Es tracta d’un total de 16,72 hectàrees en els límits de l’espai de la Xarxa Natura 2000 que recuperaran el seu aspecte natural després de repartir les terres i els àrids propis de la pedrera per aconseguir un relleu final on es plantaran espècies autòctones del Garraf, a més d’efectuar hidrosembres.

Ja durant el mes d’octubre es van realitzar els aixecaments topogràfics dels terrenys que caldrà restaurar i que es farà sense utilitzar materials externs. Ara, el que començarà serà el procés de moviment de terres per aconseguir el relleu final en un període d’entre dos i tres mesos. Immediatament després es realitzarà les plantacions i sembres d’espècies vegetals, fase que hauria d’estar enllestida a la primavera del 2016. Durant els dos anys següents es realitzaran treballs de manteniment per adequar definitivament el terreny a l’actual Xarxa Natura 2000.

El verd, doncs, acabarà vestint aquesta zona on històricament ha estat present la pedrera Montau II. En concret, des dels anys setanta fins l’any 2003, quan a ordre de l’Ajuntament l’aleshores Lafarge Áridos y Hormigueros va haver de tancar. La restauració final de la ferida provocada al territori va quedar pendent d’un conveni anterior, a l’any 2007, entre Lafarge i l’empresa GRCSA, que es comprometia a la restauració morfològica i paisatgística de la zona amb terres i runes de la construcció, cosa que no va fer.

Un lustre després, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i la Direcció General de Qualitat Ambiental, es va autoritzar a GRCSA a presentar un nou projecte de remediació ambiental de la zona que, finalment, va ser aprovar amb algunes modificacions.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios