www.elllobregat.com
Parc Agrari del Baix Llobregat
Parc Agrari del Baix Llobregat (Foto: Arxiu)

Agricultura sembra la incertesa sobre l’origen de la pudor a la zona metropolitana

jueves 19 de noviembre de 2015, 17:07h

Tècnics del departament han estat aquest matí a la presumpta zona d’on s’originava l’olor i han descartat que els fertilitzants siguin la causa de l’olor que s’ha sentit a Barcelona; no han donat, però, una causa alternativa

Quan tot feia pensar que la mala olor que va sorprendre a Barcelona durant la tarda d’ahir provenia d’una finca de quatre hectàrees del Parc Agrari, ubicada al terme municipal de El Prat de Llobregat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha obert, de nou, el debat amb aquest comunicat: “s’ha pogut comprovar que s’han aplicat fertilitzants orgànics de manera correcta en una superfície aproximada de 3 hectàrees i que en aquest moment s’estan incorporant al sòl, que és una pràctica habitual i totalment recomanable en aquests casos. Els tècnics del Departament consideren que l’aplicació d’aquests fertilitzants no poden ser l’origen de les olors que es van sentir ahir en una gran part de l’àrea metropolitana de Barcelona, en molts casos a més de 10 quilòmetres de distància”, recull el departament després d’estar durant el matí a la Masia de Can Rovira.

I continua: “L’aplicació de fertilitzants orgànics és una pràctica necessària i recomanable per mantenir la fertilitat dels sòls, el contingut de matèria orgànica, millorar l’estructura del sòl i retornar els nutrients exportats amb els cultius. Aquesta és una de les èpoques més indicades per fer aquestes aplicacions, ja que s’inicien els cicles dels cultius”. Tot i així, el departament nega que els ferms de la finca hagin estat el motiu de l’olor. Contradiu així el comunicat de l’Ajuntament de El Prat fet per la tarda i que l’alcalde, Lluís Tejedor, reforçava aquest matí al magazine matinal de la ràdio municipal, el conegut Planeta Prat: “La història dels ferms és la història de la humanitat. Els pagesos sempre han conreat amb caca, sigui purins, sigui de vaca o de cavall. I el resultat és bledes, enciams, carxofes de magnífica qualitat. Cal tenir una bona informació i a partir d’aquí ser adult. Cap més comentari”, sentenciava davant el flaire mediàtic experimentat durant el dia d’ahir al voltant d’un tema que els pratencs estem ben acostumats.

Tot i la negativa d’Agricultura, si passem per la carretera C-31c, que connecta El Prat amb Sant Boi de Llobregat, a l’alçada de Can Rovira es respira encara certa olor a ferm. Per tant, sembla incomprensible, ara per ara, aquesta negativa del departament d’Agricultura, tot i que no posem en dubte, ja que, de fet, el gerent del Parc Agrari, Raimon Roda, ja es va mostrar escèptic ahir per la tarda.

La qüestió és, efectivament, d’on prové, doncs, aquesta olor. Protecció Civil, per la seva part, ha negat qualsevol tipus de fuga química i l’Ajuntament de Barcelona, després de mantenir contactes amb el Port, ha negat també que estigui originat per cap vaixell de la infraestructura. Fins i tot la Guàrdia Urbana de la ciutat comtal ha revisat la xarxa de clavegueres per comprovar que tot estigui correcte. Res.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios