www.elllobregat.com

Virus Zika: crisis sanitària mundial

L’aparició del virus Zika revifa el debat sobre el control de mosquits

L’aparició del virus Zika revifa el debat sobre el control de mosquits

miércoles 17 de febrero de 2016, 17:55h
Els alcaldes i alcaldesses socialistes del Baix Llobregat demanen al conseller de Sanitat que prengui mesures urgents

Després de l’hivern més calorós registrat i tenint en compte que el nostre territori creix al voltant d’un dels deltes més importants de tot el territori nacional, ple d’aiguamolls, l’alarma del mosquit Zika ja ha arribat al nostre voltant. La guerra per qui s’ha de fer càrrec de la partida del servei de control de mosquits ja ha viscut diferents episodis en els darrers anys amb la Generalitat de Catalunya per un costat i el Consell Comarcal del Baix Llobregat i, per tant, els seus ajuntaments per l’altre. Ara, després de conèixer que ja hi ha casos a Catalunya, els alcaldes i alcaldesses socialistes del Baix Llobregat -la majoria- han donat un pas endavant per demanar al conseller de Salut, Antoni Comín, mesures urgents de prevenció davant aquest nou problema de salut pública que es suma a la reaparició del mosquit tigre i que podrà tenir afectacions a la ciutadania del Baix Llobregat.

El primer secretari del PSC al Baix Llobregat, Antoni Poveda, en representació de la federació comarcal, ha expressat la necessitat i la urgència “d’anticipar-nos a aquest problema de salut pública que sense cap dubte es produirà tenint en compte les zones de l’eix del riu Llobregat, zones humides i agrícoles”. Poveda, doncs, dóna per fet que podríem patir casos de Zika aquí a la comarca pròximament i és que, de fet, els mosquits acostumen a reproduir-se, efectivament, a aiguamolls, a les riberes del riu i, també, a urbanitzacions. El Baix Llobregat en disposa de tots tres elements i amb superfícies molt extenses.

Per aquest motiu, Poveda ha reclamat que el Baix “tingui el mateix tractament d’altres punts del país on el govern si està assumint les mesures de prevenció i control de mosquits”. Respecte a anys anteriors, molts dels ajuntaments del territori van haver d’assumir en la seva totalitat la partida corresponent al servei de control de mosquits per evitar la seva propagació després que la Generalitat treies del pressupost aquesta partida. Aquest any es podria repetir aquest episodi, però, amb un nou protagonista.

Perill de malformacions
El virus Zica, que té una afectació semblant al de la febre groga o al Dengue, és va descobrir l’any 1947 a Uganda, precisament, als boscos que li donen el seu nom. Només cinc anys més tard es va donar el primer cas d’infecció en un ser humà. Actualment, hi ha dos importants llinatges del virus: l’africà i l’asiàtic. Però ha estat a Brasil (està molt estès a Llatinoamèrica) on va saltar la noticiar que va posar el Zika d’actualitat: els científics detectaven el passat 20 de gener de 2016 material genètic del virus Zika a la placenta d’una dona que va avortar el seu nadó degut a microcefàlia, el que confirmava que el virus havia creuat aquesta barrera placentària, qüestió que ja s’havia detectat al 2015 amb dos fetus. Aquí rau la principal preocupació del virus que, en el cas dels fetus, pot provocar importants malformacions encefàliques i, fins i tot, la seva mort.

A Catalunya, l’últim cas conegut ha estat el d’una dona embarassada d’entre 13 i 14 setmanes que va viatjar a Colòmbia. La conselleria, tot i no descartar l’existència de més casos declarats a Catalunya, descarta que aquesta infecció suposi un risc de salut pública per a la població de Catalunya.

Sigui com sigui, Salut estaria preparant ja un protocol específic d’actuació per aquests casos; res, en tot cas, de mesures de prevenció. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios