www.elllobregat.com

Més d’un miler de joves universitaris del Baix continuen a l’atur

Ca l’Autònom: la nova masia que posa en comú el talent dels joves

Ca l’Autònom: la nova masia que posa en comú el talent dels joves

jueves 18 de febrero de 2016, 03:46h
La nova plataforma, coimpulsada per la pallejanenca Sabina Andrés, reivindica la figura de l’autònom per donar sortida als joves aturats. Compartir contactes i afavorir les sinèrgies dels diferents professionals és el principal objectiu d’aquest projecte

Can Pau Torrens, Cal Xagó, Can Codina o Ca l’Arana, enderrocada, l’any 2001, són o han estat algunes de les masies conegudes del Baix Llobregat. Amb el cognom de la família com a carta de presentació habitual, mai havíem sentit Ca l’Autònom, el nou projecte coimpulsat per la pallejanenca Sabina Andrés, de 27 anys i llicenciada en Belles Arts. Efectivament, res té a veure amb aquestes majestuoses construccions que formen part del patrimoni català; en toc cas, Ca l’Autònom és com l’antiga masia del Barça –ara també mig en runes- que permet en un mateix espai aplegar a gent jove i amb talent. Un espai, però, que és totalment en xarxa com no podria ser d’altre manera a les nostres societats modernes immerses en aplicar l’esperit ‘smart’ o ‘intel·ligent’ a través de la tecnologia.

El projecte (calautonom.cat) consisteix en una plataforma en xarxa que permet posar en contacte als joves professionals amb formació que han engegat projectes per compta pròpia com a sortida a la falta d’oportunitats d’aquest col·lectiu en el mercat laboral.

El talent aturat
Com recollim en aquesta doble pàgina, al voltant de 1.200 persones joves i amb formació universitària continuen inscrits al Servei d’Ocupació de Catalunya al Baix Llobregat i L’Hospitalet: “Hi ha bastants ajudes, però es queden en un pas molt primari. Quan comences un projecte i portes un any, es desentenen. T’abandonen molt ràpidament perquè ja has començat a caminar, però clar, és un camí de molta incertesa”, explica Sabina, de 27 anys i llicenciada en Belles Arts i especialitzada en el món del disseny gràfic (www.blindbooksedicions.com).“És una llàstima perquè som gent que estem molt preparada, amb idiomes, amb coneixements molt amplis i, en canvi, ens tenim que quedar amb una precarietat... Diuen que baixa l’atur, sí, però les feines són més precàries. Aquest és l’èxit de la crisi: ha aconseguit que la gent treballi per menys diners”, diu, per la seva part, la santboiana Rosa Satoca, una de les autònomes present a la xarxa.

De 28 anys, llicenciada en Belles Arts, va continuar els estudis a l’Escola Massana amb un cicle formatiu d’Arts Aplicades on va tenir, segons diu, un nou renaixement de la seva vessant artística. Cansada de no tenir la resposta del mercat que mereix, va decidir encetar el seu negoci (www.itsfou.com) amb obres úniques de l’àmbit de la il·lustració, la pintura i la ceràmica.

Autònoms km.0
Com ella, una vintena d’autònoms formen ja part de la xarxa, amb el simple però tan necessari objectiu de posar en comú contactes i projectes i, en definitiva, de generar i aprofitar sinèrgies entre tots els membres de la plataforma: “No es tracta tant d’un coworking, si no de un nexe d’unió, però que, evidentment, funcioni també a nivell intern; i, per tant, si estic movent un tema amb actrius i pòsters però necessito un músic, doncs, que el podem agafar de Ca l’Autònom”, defineix Sabina. El concepte de proximitat és, de fet, un dels pilars de la plataforma. I és que, per apuntar-se, només cal omplir un formulari explicant el projecte i la formació i trajectòria professional, unes dades que seran estudiades amb la finalitat de veure que, efectivament, hi ha un projecte darrere i en defensa d’una confiança en tot el grup que cal incentivar i mimar. Parlen, de fet, dels autònoms de km.0: “No ens hem tancat a cap perfil. Sí que mantenim dos elements que són el de proximitat –volem autònoms de km.0- i el de la franja d’edat. No hem fixat cap edat, però busquem aquest perfil de jove que, tot i la seva formació, no acaba d’entrar al mercat laboral”.

Només per la quota anual de cinc euros, per mantenir el servidor i la web, no per tenir cap benefici, Ca l’Autònom compta ja amb nombrosos especialistes del món de les arts, del disseny, la música, l’arquitectura, l’edició, la fotografia, del lleure, del periodisme, de l’educació, entre d’altres. Fins i tot, algun gestor i joier/a ofereixen els seus serveis a través d’aquesta masia de talent jove. Una àmplia gama que va camí d’oferir tot el ventall de serveis professionals que reivindica l’esperit de l’autònom –i no del freelance- també per la gent jove, trencant motlles i estereotips. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios