www.elllobregat.com
Els camps del Santboià i del Casablanca, espais cardioprotegits
Ampliar

Els camps del Santboià i del Casablanca, espais cardioprotegits

viernes 11 de marzo de 2016, 09:48h

Els dos equipaments esportius comptaran amb desfibril·ladors de fàcil ús per atendre immediatament casos d’insuficiència cardíaca

La mort d’Antonio Puerta i de Dani Jarque, jugadors del Sevilla i de l’Espanyol, respectivament, van significar inqüestionablement un punt i a part en la lluita contra la mort sobtada d’esportistes. Van sembrar la llavor d’un debat sobre la necessitat d’equipar amb desfibril·ladors la nostra societat, començant, pels espais més multitudinaris com centres comercials, estacions o, com aquest cas, equipaments esportius.

Els camps del F.C. Santboià i del F.C. Casablanca compten des d’aquest mes de març amb un equip de desfibril·ladors ‘Samaritan’ amb tot el material necessari pel seu fàcil ús en cas d’insuficiència cardíaca d’alguns dels esportistes o, també, dels presents als camps. Passen a ser, doncs, nous espais cardioprotegits gràcies a la col·laboració entre les entitats esportives i PAS. Formación Sanitaria y DEA i CardioPAS. Gestión de Espacios Cardioprotegidos. En aquest sentit, el personal, a més, ha rebut la formació del curs de Soport Vital Bàsic i DEA, curs oficial del Consell Català de Ressuscitació i del Departament de Salut de la Generalitat.

Paulatinament, les nostres ciutats augmenten els seus espais cardioprotegits amb aquests aparells senzills d’utilitzar i que poden salvar milers de vides, ja que els primers moments són clau en cas d’insuficiències cardíaques. I és que fins a 4.000 persones moren inesperadament a Catalunya per infarts de miocardi, amb orígens diversos. Entre aquestes, les morts sobtades que, en un 80%, tenen l’origen en problemes cardiovasculars: “És una mort inesperada en el temps, que pot afectar a una persona amb o sense antecedents de problemes cardíacs”, explicava recentment el Doctor Josep Brugada, cardiòleg de l’Hospital Clínic i de Sant Joan de Déu a El Llobregat. La preocupació per aquestes morts han anat en augment i, de fet, a El Prat de Llobregat està constituïda l’Associació Espanyola Contra la Mort Sobtada José Durán #7, fundada a l’any 2009 per José Durán, pare del seu fill de 15 anys. Des d’aleshores, l’entitat lluita per promoure la investigació, informar sobre la mort sobtada, donar suport als afectats i, a més, dotar de desfibril·ladors.

La preocupació ciutadana va portar aquest debat al Senat amb una Iniciativa Legislativa Popular que volia aprovar una llei que obligués a implantar desfibril·ladors a tots els recintes esportius. Finalment, el legislatiu espanyol només va afegir un annex a la Llei de l’Esport indicant que desfibril·lar els recintes esportius era beneficiós i delegava la competència a les autonomies.

En aquest sentit, Catalunya és la més conscienciada i avançada en aquest sentit, amb la ciutat de Girona, considerada com la ciutat més cardioprotegida d’Europa.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios