www.elllobregat.com
Catalunya s’activa contra el sedentarisme

Catalunya s’activa contra el sedentarisme

martes 03 de mayo de 2016, 07:48h
La ciutadania celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física amb més actes i més participants que l’any passat. El sedentarisme causa, a Catalunya, més de 3.000 morts a l’any; només amb 30 minuts d’activitat al dia es pot millorar la salut

Catalunya s’ha bolcat un any més amb la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), centrat en el dia 6 d’abril, però amb actes durant les dues primeres setmanes d’aquest mes. Mig miler d’activitats dutes a terme arreu del país, que han mobilitzat unes 600 entitats, institucions i milers de particulars, han servit per sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de practicar activitat física com a element fonamental de salut i benestar, i combatre el sedentarisme, el segon factor de risc de mort als països occidentals.

A tota la geografia catalana s’han anat succeint actes per celebrar el DMAF, que es celebra des del 2002 a tot el món, i a Catalunya des del 2010 gràcies a l’impuls del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport-, amb la col·laboració de la Fundació Agrupació.

Més participació
Les dades provisionals de participació apunten que es superaran les registrades el 2015, quan l’esdeveniment va mobilitzar 200.000 persones a través de 422 esdeveniments a càrrec de 538 entitats, majoritàriament mitjançant caminades i activitats dirigides. Enguany, al potencial de les xarxes socials – l’etiqueta #DMAF2016 va ser trendic tòpic durant 3 hores a Espanya el dia 6 d’abril i va tenir 1,6 milions d’impressions- ha contribuït a augmentar els registres i arribar a un públic més nombrós i divers, com ara els entorns laboral i universitari, que al costat dels municipis, s’han implicat al màxim a través d’actes a gran part de les universitats. “El missatge que cal ser actiu ha calat entre la ciutadania”, subratlla el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras.

Sant Cugat del Vallès va congregar un centenar de persones en l’acte central al nostre país, que va consistir en una caminada d’adults d’una hora pel municipi -organitzada pel Club Muntanyenc Sant Cugat i l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET) del municipi- i que va comptar amb l’assistència de la consellera de la Presidència, Neus Munté, acompanyada de Gerard Figueras. Hores abans, uns 2.500 nens i nenes van omplir el Parc Natural de Collserola per celebrar la 58a edició de la Marxa Infantil de Regularitat. A la tarda, van continuar els actes a Sant Cugat amb la 8a Trobada Comarcal de Dansa i una ‘masterclass’ d’activitats per a adults i gent gran.

A la resta del territori, cal remarcar, entre d’altres, l’excel•lent resposta de la IV Caminada “A Bon pas fem salut a Tarragona”, organitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport, on 80 persones van fer un recorregut urbà circular de dues hores per Tarragona, o la I Cursa Saludable de la Universitat de Girona, amb una participació de 120 alumnes, que van completar un recorregut de 5 km pel Carrilet II de les vies verdes. També van promoure el DMAF una caminada a Esplugues de Llobregat i una Diada Poliesportiva de Centres d’Ensenyament del Baix Ebre a Tortosa.

Compromís polític
D’altra banda, durant el període de la celebració, el ple del Parlament de Catalunya va llegir una declaració institucional, signada per tots els grups, en què expressava el compromís de la cambra per incorporar aquest hàbit a la vida de tots els ciutadans i manifestava “la necessitat de treballar conjuntament perquè l’activitat física diària formi part de l’estil de vida” dels catalans.

El sedentarisme causa més de 3.000 morts a l’any a Catalunya. El DMAF ha servit per fomentar els missatges: “Acumula 30 minuts cada dia d’activitat física” per adults, i “Acumula 60 minuts” per a infants i adolescents, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’eslògan del DMAF d’aquest any ha estat “Infant actiu = adult saludable”, una referència a la importància d’iniciar des de ben petits un estil de vida actiu, tenint en compte que l’activitat física en l’etapa infantil té múltiples beneficis com afavorir el creixement i el benestar emocional, i millorar el rendiment acadèmic i el treball en equip, entre d’altres. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios