www.elllobregat.com
El Prat exposa un segle d’aviació a la ciutat
Ampliar
(Foto: Reportatge gràfic de Quim Torrent)

El Prat exposa un segle d’aviació a la ciutat

Imatges de Quim Torrent

miércoles 18 de mayo de 2016, 10:37h
La mostra estarà oberta, de manera gratuïta, fins el 12 de juny al Centre Cultural Aeronàutic del Prat

Tot pratenc porta de manera inherent una certa estima i afecció al món de l’aviació. No és d’estranyar, de fet, que a la ciutat estigui l’Associació d’Spotters Barcelona – El Prat, la més important de Catalunya, que aplega als aficionats a la fotografia d’aeronaus.

I és que el món de l’aviació compta ja amb una llarga història a la ciutat meridional del Baix. En concret, tot un segle de vols i desenvolupament; cent anys que ara s’exposen al Centre Cultural Aeronàutic del Prat. Del 14 de maig al 12 de juny, la mostra ‘100 anys d’aviació al Prat’ aplegarà més d’una cinquantena de panells gràfics que envoltaran a aeronaus, motors i maquetes gràcies a l’organització de la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya i a la col·laboració de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, l’Ajuntament de la ciutat, la Fundació ENAIRE, Air BP i l’agència de comunicació The Moon.

D’entre la mostra, que és totalment gratuïta, destaca una rèplica exacta de l’avió que va realitzar el primer vol entre El Prat i, en aquest cas, Palma de Mallorca. Es tracta d’un ‘monocoque’ que Salvador Hedilla enlairava el 2 de juliol de 1918 des d’un camp preparat especialment per l’ocasió al paratge de la Volateria de El Prat de Llobregat per arribar –després de dues hores i vuit minuts- a un camp de Son Sunyer (un camp alternatiu a l’inicial degut a que es va aplegar massa gent a la zona mallorquina).

Hedilla donava, doncs, el tret de sortida d’aquest segle d’història que avui podem comptar després de ser contractat per Pujol Comabella i Cia al gener de 1916. Es considerava emprenedor i prestigiós, un qualificat aviador càntabre, pioner de la publicitat aèria, que va revolucionar com a director tècnic els dissenys i models de les aeronaus de l’època.

Amb Hedilla s’aconseguia així el primer vol al nostre territori després d’un intent fallit amb una nau alemanya a l’inici de la primera Guerra Mundial, l’any 1914. Aquest vol entre El Prat i Mallorca i la seva cobertura mediàtica va ser clau per repetir, en aquest cas, amb un nou trajecte entre El Prat i Santander. D’aquesta manera es va coure la consolidació d’un sector econòmic incipient a la ciutat potablava que es va impulsar gràcies, també, al taller de manteniment d’aeronaus, a la nova escola de pilots i les activitats de vol de l’Aeroclub de Catalunya. Aquest embrió aeronàutic que ja havia nascut al ‘camp d’aviació de El Prat’ es va institucionalitzar a l’any 1919, quan el govern de Madrid publica al BOE la qualificació d’aeròdrom obert al transport comercial i internacional.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios