www.elllobregat.com
L’AMB presenta la temporada Estiu Metropolità amb un especial èmfasi en la sostenibilitat mediambiental
Ampliar

L’AMB presenta la temporada Estiu Metropolità amb un especial èmfasi en la sostenibilitat mediambiental

Por Alexis Méndez de la Orden

martes 24 de mayo de 2016, 12:33h

El Projecte “Dunes Híbrides” i el foment de la mobilitat sostenible centren el programa presentat recentment per l’àrea metropolitana | El lleure i el respecte al medi ambient els dos principals objectius de cara a la temporada d’estiu.

Si n’hi ha una cosa que ens sobra al Baix són platges. Quilòmetres i quilòmetres d’un litoral envejable que no només atrauen a veïns de la nostra comarca sinó a gent d’arreu del món. Probablement per aquesta senzilla raó, l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) ha presentat aquest any a la platja de Castelldefels el programa “Estiu Metropolità” on arrenca la temporada 2016 d’ús dels espais públics metropolitans.

En aquest cas, el tema principal al voltant del qual giren les novetats és el de fer front als problemes de contaminació tant atmosfèrica com de l’entorn que tants problemes causa al Baix. Per això mateix, des de l’AMB s’han presentat dues noves propostes de cara a la present temporada: la tercera fase del projecte “Dunes Híbrides” i el foment de la sostenibilitat en quant al que a la mobilitat es refereix.

L’acte habitual d’inauguració de la temporada d’estiu ha comptat novament amb la primera plana local i metropolitana, començant pel gerent de l’AMB, el senyor Ramón Torra, així com l’alcaldessa de Castelldefels, la Candela López, a més d’altres regidors i personalitats destacades del panorama polític baixllobregatenc i especialistes en medi ambient com, per exemple, en Francesc Mauri, el meteoròleg de TV3.

Tal i com ha comentat l’alcaldessa de la ciutat turística per antonomàsia del Baix, un dels objectius principals a l’hora d’inaugurar-lo ha estat la reconstrucció i protecció de les dunes, formacions paisatgístiques autòctones del litoral baixllobregatenc, així com el manteniment i sostenibilitat del subsòl i l’entorn. En aquesta mateixa línia es mou el discurs de l’AMB, entitat que, alhora, ha col·laborat estretament amb el consistori per tal de fer realitat l’actual passeig. Com bé va presentar el Ramón Torra, el projecte “Dunes Híbrides”, promogut per l’AMB, pretén preservar aquests paisatges dunars els quals consideren imprescindibles tant per mantenir la biodiversitat dels espais com per assegurar el futur del litoral de cara al futur creixement del nivell del mar provocat pel canvi climàtic.

En aquest sentit, Francesc Mauri ha explicat que el nivell del mar ha pujat uns 10cm en els últims 30 anys i, segons les previsions, pel 2100 algunes platges metropolitanes es podrien veure reduïdes fins a un 50%. Vers aquest problema, l’únic que podem fer és apostar per la sostenibilitat mediambiental ja sigui en termes de protecció dels entorns naturals com reduint les emissions contaminants. És per això que, segons ell, s’ha de millorar molt en la mobilitat (principal causa del canvi climàtic) apostant, aleshores, pels vehicles elèctrics, el transport públic i la bicicleta. Per tal de reivindicar la mobilitat sostenible, l’acte ha començat, de fet, amb un passeig en bicicleta elèctrica pel recentment inaugurat tram 3 del passeig marítim de Castelldefels amb el qual es completa la unificació dels gairebé cinc quilòmetres de distància de tot el front marítim de la ciutat.

En vers a aquesta problemàtica en el transport, l’entitat metropolitana marca com a prioritat fomentar l’ús de mitjans de transport sostenibles per tal de reduir les emissions contaminants. Per aconseguir-ho, les seves propostes de cara a la nova temporada es basen en 3 punts. Primerament, l’AMB formalitzarà en breus amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) la instal·lació de sis punts de recàrrega per vehicles elèctrics als estudis que disposen a Sant Joan Despí, buscant així actuar sobre els grans centres de treball. Per altra banda, també es seguirà treballant per millorar l’oferta de transport públic reforçant, a més, les línies de bus cap a les platges així com es tractarà de garantir unes infraestructures dignes per fomentar l’ús de la bicicleta.

Per això, s’ha projectat una llarga xarxa metropolitana interconnectada de carrils bici (dissenyada per que superi els 1800 km de recorregut continu a l’àrea metropolitana) en la que recentment s’han enllaçat el de la diagonal amb el d’Esplugues i, conseqüentment, amb tot el Baix Llobregat.

Sembla, per tant, que el nostre litoral té assegurada la seva protecció, manteniment i cura per tal de que el puguem seguir gaudint de manera sostenible per molts anys. Ara bé, preservar-lo és un treball de tots i totes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios