www.elllobregat.com
Start-up Catalonia es consolida com un dels millors socis per accelerar les ‘start-up’

Start-up Catalonia es consolida com un dels millors socis per accelerar les ‘start-up’

martes 14 de junio de 2016, 04:30h
El Pla Embarca, d’Start-Up Catalonia d’Acció, treballa en dos eixos principals, validar el Model de Negoci de l’Start-Up i accelerar les seves vendes. El programa Embarca ha iniciat, aquest any, la seva tercera edició al Baix Llobregat, al campus de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Catalunya compta amb una taxa d’activitat emprenedora (TEA) del 6,42%. Així ho reflecteix l’informe de referència Global Entrepreneurship Monitor (GEM), el que situa el país per sobre de la mitjana nacional del conjunt d’Espanya (5,7%), mentre que l’europea és del 7,59%. En aquest context, el nostre territori té un pes fonamental.

L’auge de Start-Ups a Catalunya és innegable, sobretot a Barcelona i la seva àrea metropolitana, on es calcula que es creen gairebé el 80% de les ‘start-ups’ catalanes. Per afavorir el seu impuls, el Departament d’Empresa i Coneixement a través d’ACCIO, l’agència per la competitivitat de l’empresa, consolida, enguany, la seva presència al territori amb una nova edició del Pla Embarca, la tercera, amb la què el programa acompanya a les Start-Ups en els seus primers anys de vida. Aquesta és, precisament, la clau de l’èxit del programa: el tracte personalitzat i adaptat a cada un dels projectes durant vuit mesos, és a dir, va més enllà d’una ajuda puntual en el moment de la creació de la companyia.

D’aquesta manera, després de l’experiència dels darrers anys de crisi, es centra el focus en el pas que hi ha entre la figura de l’emprenedor i l’empresari; qüestió gens fàcil, sobretot, en un país on la cultura del fracàs continua tenint una important connotació negativa. I d’això tracta ‘Start-up Catalonia’, un programa que es concreta amb dos grans plans -el Pla Embarca i el Pla Esprint-, un d’àmbit territorial per validar el Model de negoci i accelerar les primeres vendes, el Pla Embarca, i l’altre per ajudar a la internacionalització de les Start-Up’s, el Pla Esprint.

Tercera edició al Baix
El Pla Embarca d’Start-up Catalonia celebra, al Baix Llobregat, la seva tercera edició, en la que ha estat, segons la seva coordinadora, Montse de Riquer, “una de les millors, fins al dia d’avui, tant quantitativament com qualitativament ja que cada any som més coneguts en l’ecosistema emprenedor. Aquest any, hem tingut quasi una seixantena de sol·licituds, amb projectes molt interessants que han fet molt difícil la selecció final dels projectes que han entrat a l’acceleradora”.

Del total, catorze empreses (dos de les quals seleccionades pel Departament de Turisme, en el marc d’un conveni de col·laboració) han encetat al març aquest Pla Embarca que durant vuit mesos els permetrà impulsar i validar el seu model de negoci en les primeres fases de desenvolupament com a empresa. Companyies de tot tipus de sectors que tenen en comú, precisament, que ja estan en el mercat i no només en fase “idea”. Durant el Pla Embarca, es treballaran, fonamentalment, dos eixos: acabar de validar si el model de negoci és el més encertat o si s’ha de pivotar o modificar; i, segon, posar el producte o servei en contacte amb el client per tal de veure com escalar i fer créixer les vendes de forma exponencial.

Per fer-ho, el Pla Embarca utilitza tres eines principals. En primer lloc, un mentor, “que són emprenedors que ja han passat per un procés de creació d’una empresa i que treballen un total de 40 hores per l’empresa”, el que permet una tutoria totalment personalitzada a les necessitats de la nova empresa. D’altra banda, s’organitzen jornades de capacitació, que serveixen com a formació complementària per als emprenedors, ja que venen de formacions molt diferents, novament, amb l’experiència d’emprenedors que son els que realitzen aquestes sessions de formació en àmbits molt diferents (finançament, màrqueting, Lean, Pitch, Generació de Leads, etc...).

Per acabar, el Pla Embarca serveix com a un excel·lent espai de ‘Networking’, “ajudem als emprenedors a conèixer l’ecosistema emprenedor, els convidem a participar a fòrums d’inversió, fires (4YFN, Biz,...), jornades d’emprenedoria... Els ajudem, en definitiva, a donar-se a conèixer i a entrar en contacte amb tots els agents que participen en l’emprenedoria”, comenta de Riquer. A més a més, el Pla Embarca serveix també per buscar vies de finançament i ajudar a les empreses a accedir a programes de suport públics o a trobar nous inversors privats interessats.

Tot amb l’objectiu de reduir al màxim el període de validació i arribada al mercat del producte o servei i aconseguir que els equips promotors es capacitin per executar un pla de creixement per a l’empresa. Per fer-ho, és primordial aquest acompanyament a ‘full-time’ dels professionals d’Acció i de tots els emprenedors que participen: “La clau és aquest acompanyament de quasi un any sencer, en els qual estem sempre al costat de l’empresa. I moltes vegades, de fet, quan s’acaba el programa els continuem acompanyant i donant suport a través d’Start-Up Catalonia i/o d’altres serveis que s’ofereixen des d’ACCIO. “Hi ha molt de talent al Baix Llobregat, amb grans iniciatives al territori”, assegura la coordinadora de l’Acceleradora al Baix Llobregat.

Internacionalització
Una de les dades més representatives del teixit empresarial és que comença a ser fonamental la internacionalització del producte o servei de l’Start-Up. En aquest sentit és on el Pla Esprint d’Acció està treballant per ajudar a les Start-Up’s que es volen internacionalitzar. “Treballem amb empreses que ja han validat el seu model de negoci en el mercat nacional i que ara que tenen un model i un client molt clar i contrastat en el mercat nacional volen sortir a nous mercats”.

Segons Montse de Riquer, en el cas de les ‘start-up’, la internacionalització no acostuma a ser una estratègia prioritària en el primer any de creació de l’empresa, a no ser que s’hagi detectat que el producte o servei té un mercat a l’exterior molt més potent que el nacional (com el cas de Boneless Grills).

Ara bé, sí que s’ha de tenir en compte que aquesta estratègia d’expansió internacional arriba molt abans en els 2 o 3 primers anys de vida de la companyia. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios