www.elllobregat.com
L’alcalde de Viladecans reclama més inversions en transport “al territori de Catalunya que més ocupació genera”
Ampliar

L’alcalde de Viladecans reclama més inversions en transport “al territori de Catalunya que més ocupació genera”

Por Dayana García Blas
jueves 16 de junio de 2016, 12:38h
Carles Ruiz reivindica que tots els trens que passen per l’estació de Rodalies del seu municipi s’aturin

La cornisa del Delta és, junt amb la Plaça Europa de l’Hospitalet, l’únic territori de Catalunya que concentra centres de coneixement d’alta tecnologia, capacitat productiva i serveis, condicions que fan que l’aportació del Baix Llobregat al PIB de la comunitat catalana sigui elevada. Carles Ruíz, alcalde de Viladecans, ha reclamat en el cicle d’infraestructures, organitzat al Delta Business del municipi, que els trens que passin per l’estació de Rodalies de la ciutat parin, doncs és la població més important entre L’Hospitalet i Tarragona i ara només s’atura un de cada tres. És per això que l’alcalde creu que són necessàries “inversions series” per millorar la mobilitat en les ciutats que generen més ocupació.


Ruíz ha apuntat que la plataforma impulsada conjuntament amb els alcaldes i alcaldesses de Sant Boi, Gavà i Castelldefels, és una aposta per millorar la comunicació interna en el Delta; pel tractament de la mobilitat i el transport públic amb la remodelació de la C245 on hi té cabuda el carril bus i bici segregat; i per la connexió dels municipis del Delta amb la creació d’una línia de metro, un tren soterrat que doni servei de gran capacitat. L’alcalde ha criticat també que, malgrat que Viladecans és “el territori de més creació d’ocupació”, sigui la ciutat amb menys freqüències de tren.


En Pere Macias, president de la Fundació Cercle d’Infraestructures, ha posat sobre la taula que, mentre les administracions locals i autonòmiques han mantingut les aportacions econòmiques en les infraestructures, “l’Estat ha baixat les aportacions que ara estan al 45%, menys de la meitat”. Macias ha exemplificat que, encara que hi ha poca capacitat per la crisis, si que “estem en bons moments per activar projectes”. El periodista i fundador de BCN Content Factory, Joan Carles Valero, ha detallat que “ens estem recuperant econòmicament i es per això que hi ha més col·lapses circulatoris i resulta més necessària la inversió en transport públic”.


Ramón Torra, gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha apostat en la trobada per “un canvi de model urbà” en el que premi la integració de la C245 i la línia de metro que es planteja al Delta, dues inversions públiques que són “complementaries”. Torra ha recordat que, per introduir el transport públic i millorar la mobilitat, la integració de la Gran Via, de la B23 des de la Diagonal per comunicar els rius Llobregat i Besòs, i la C245 són feines prioritàries.
“La C245 ha passat de ser una carretera a ser un carrer”, i per això l’eix principal en el que es treballa és en la integració d’un carril bus segregat amb un sistema de regulació que millori les freqüències per reduir el temps de trajecte entre Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels en un 25%, és a dir, passar d’una hora de viatge a 45 minuts màxim. Torra ha afegit que s’han fet “inversions territorials locals per millorar la qualitat urbana i per afavorir la cohesió social, lo que ha fet que l’àrea metropolitana hagi aguantat més la recuperació”, projectes que no es contemplen a Madrid per la falta de “cohesió” entre municipis”.


El transport públic, entès com un instrument bàsic per la cohesió social, promou el creixement econòmic i social. Rosa Serra, coordinadora de l’àrea de Desenvolupament Econòmic local de la Diputació de Barcelona, ha subratllat la “dificultat” que tenen els treballadors per accedir als polígons industrials, àrees que cal modernitzar perquè aquests espais siguin més competitius. Serra ha ofert la Diputació per fer un estudi global de la mobilitat a la demarcació provincial, que serveixi de marc de referència als ajuntaments i a l’àrea metropolitana barcelonina.
El gerent de l’AMB ha alertat que “cal fer inversions en infraestructures i l’explotació de les mateixes per tal de proveir de serveis als ciutadans”. En àmbit de la mobilitat, Torra ha explicat que cal potenciar i millorar el bus turístic, el transport públic de lleure, la mobilitat sostenible amb l’ús de la bicicleta, la xarxa ferroviària de Rodalies on hi ha un dèficit d’inversió, i el transport nocturn que permet el servei les 24 hores del dia.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios