www.elllobregat.com
L'acte de presentació es va celebrar a l'estació de Vallvidrera superior
Ampliar
L'acte de presentació es va celebrar a l'estació de Vallvidrera superior (Foto: Imanol Crespo)

FGC cerca l’excel·lència a la nova temporada d’estiu

viernes 17 de junio de 2016, 13:11h

Més de 200.000 persones van accedir, el 2015, a les estacions de muntanya i més d’un milió van agafar un dels set trens del gestor ferroviari | Enric Ticó: “L’any passat vam innovar molt i aquest anem a reblar el clau amb el que millor va funcionar”

A punt de trencar els solstici d’estiu, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha presentat la seva nova temporada estiuenca. Ja sense la dicotomia entre les estacions d’esquí i les estacions d’estiu –es parla d’estacions de muntanya amb activitats durant tot l’any-, procés que s’ha treballat al llarg d’aquests anys, és el moment de filar prim i buscar l’excel·lència d’unes estacions a l’alça, també, amb calor. “L’any passat vam innovar molt i aquest any anem a reblar el clau amb el que millor va funcionar”, ha dit el president d’FGC, Enric Ticó, a El Llobregat.

Noves propostes que han tingut una acceptació del tot positiva. Fins a 202.155 persones han visitat alguna de les estacions que gestiona FGC, sent la Vall de Núria la referent amb 155.377 accessos. D’altra banda, FGC ha trencat el milió de passatgers que han agafat alguns dels set trens turístics que gestiona, entre els quals els funiculars i cremallera de Montserrat (794.601) i el de Vall de Núria (229.849) són els més habituals. El Tren del Ciment va tancar la temporada de 2015 amb 17.272 visites, mentre que l’altra joia, el Tren dels Llacs, ho va fer amb 5.813. “No actuem tant pensant en el nombre de gent que va als llocs, sinó que es pugui descobrir el territori, la seva cultura, la seva natura, la seva gastronomia a través del ferrocarrils. És un tast del patrimoni”, matisava Ticó.

En tot cas, a la pregunta habitual de l’estimació per enguany, FGC estima que es podrà créixer en un 10% degut a la millora de l’economia i, fins i tot, a les afectacions externes, en matèria turística, d’altres destinacions estrangeres el que afavoreix el turisme intern.

En aquest sentit, l’àmplia oferta i la gran quantitat d’activitats que es poden fer són, segurament, el secret de l’èxit d’aquestes estacions de muntanya -Vall de Núria, La Molina, Vallter i Port Ainé- que englobaran al llarg de tot l’estiu una setantena d’esdeveniments.

Vall de Núria, referent d’estiu

La bellesa del paratge i la calma que s’hi respira caracteritza a la Vall de Núria, clara referent durant la temporada d’estiu. Ubicada al Pirineu Oriental, a tocar de pobles com Ribes de Freses, on s’agafa el Cremallera, Núria permet gaudir de 12,5 km que creuen la bellesa de la natura fins a portar-nos al cor de la vall, a mil metres de desnivell.

Allà, més enllà del Santuari de Núria, que esdevingué Basílica a l’any 2014, es poden practicar tot tipus d’activitats lúdiques, esportives, on el senderisme en té un pes destacat amb la marca Trek and Walk, que inclou noves activitats. D’altra banda, enguany, s’ha ampliat tot el Parc Lúdic amb un nou Tubby, així com la Granja de la vall. Sortides nocturnes de muntanya amb guia; una volta pel Parc Natural ‘VPN’ o els Casals d’Hípica, més per la gent del territori, completen la llista de les principals novetats.

La Molina, impossible avorrir-se

A La Molina, la gran estació metropolitana, el telecabina és el punt de referència de les activitats d’estiu. És la via d’accés al Bike Park i la passejada ideal fins a la zona més alta de l’estació, el refugi Niu de l’Àliga. Supera un desnivell de 700 metres i permet la visió panoràmica de la Cerdanya, però també del Berguedà i el Ripollès. Una estampa sensacional. Per arribar-hi s’agafa el Telecabina que deixa a la cota 2.340 m, des d’on es fa l’ascensió a peu, que dura una mitja hora fins al cim. El refugi està situat a 2.537 m i ofereix servei de bar, tast de vins i restaurant gastronòmic amb menús de muntanya i també entrepans. Des d’aquí, a més, es pot entrar a la ruta dels vuit refugis del Parc Natural Cadí-Moixeró ‘Ultra Pirineu’.

L’esport i, en concret, el ‘Bike Park’ és l’altre gran atractiu per deixar-se l’adrenalina sobre BTT. La Molina ofereix circuits de descens (nou descensos per a freeriders amb 22 km de recorregut de diferents dificultats); zona freestyle i woodpark; el Txiquibikepark Bosquet; o els 11 km de circuits cross-country per pedalar amb tota la calma del paisatge. A més, està l’escola i el Centre d’Esport Adaptat per a la pràctica esportiva per a persones amb alguna discapacitat.

Si, en canvi, no sou d’anar sobre rodes, són moltes les altres opcions: tennis, fitness, piscina climatitzada a 1.800 metres d’altura, parc d’aventures amb tirolines i ponts tibetants, passeig en segway, quads, nòrdic walking, múixing o, simplement, gaudir del circuit termal en plena natura, que segur ajuda a oblidar qualsevol estrès.

El més important és passar-ho bé, de fet. Per aquest motiu, hi ha tota una part lúdica ubicada a la zona del Llac, l’altre epicentre de La Molina. L’estació d’FGC disposa d’una zona per nens de 4 a 12 anys amb diferents jocs –també d’aigua- perquè puguin gaudir de l’estiu en plena natura; pista de vòlei, barques i patinets d’aigua, pons per fer un tranquil passeig o, fins i tot, làser combat.

Vallter 2000

És, segurament, l’estació més mediterrània dels Pirineus. Situada a la comarca del Ripollès, permet veure, de fet, el nostre mar gràcies a un mirador instal·lat a la part més alta de l’estació (2.535 metres), el que la converteixen en un balcó sensacional de la Costa Brava. Allà hi ha, a més, Les Marmotes, una de les cafeteries ubicades a cotes altes de Catalunya el que afegeix un atractiu addicional per gaudir dels productes de la zona amb una panoràmica d’ensomni.

D’altra banda, destaca el viatge en Telecadira, que és un dels grans atractius de l’estació: permet gaudir del naixement del riu Ter, a tan sols 150 m de l’arribada del telecadira, i respirar l’aire pur de l’alta muntanya. Vallter, a més, es presenta com un lloc ideal per a la pràctica d’esports: la seva bona ubicació permet als visitants gaudir d’excursions, sortides de senderisme i tota mena de rutes i circuits per la vall, a peu i en bicicleta.

Espot i Port Ainé

Les estacions d’Espot i Port Ainé estan ubicades al Pallars Sobirà, una de les comarques pirinenques que millor conserva el seu esperit d'alta muntanya, tret característic que permet oferir tota mena d’activitats a l’aire lliure. Ambdues estacions es configuren com el destí ideal per fer excursions i senderisme, ja que compten amb diverses rutes per descobrir l'entorn. A més, es troben molt a prop del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, àrea natural que també forma part de les comarques de la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça.

Durant aquests mesos d’estiu, Espot serà l’escenari de tota mena de propostes lúdiques i esportives. Acollirà, per exemple, l’activitat de Kilòmetre Vertical (KV) de la Vall de Peguera que surt des del poble d’Espot i arriba fins al refugi Josep Maria Blanc.

Port Ainé, per la seva banda, començarà la temporada d’estiu els caps de setmana de juliol i a partir del dia 18 d’aquest mes obrirà tots els dies ininterrompudament fins al 31 d’agost. L’horari serà de 10.00 a 18.00 h. Aquesta estació compta amb un hotel propi de tres estrelles, que es caracteritza per ser el més alt dels Pirineus.

En aquesta estació es poden fer tota mena d’activitats, entre les quals destaquen el Parc Lúdic i d’Aventura o l’obertura del Telecadira JET CIM els dies 6 i 14 d’agost, per arribar al Pic de l’Orri i al mirador del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios