www.elllobregat.com
Ada Colau: “Ha arribat l’hora de tractar el Baix Llobregat com un aliat estratègic”
Ampliar

Ada Colau: “Ha arribat l’hora de tractar el Baix Llobregat com un aliat estratègic”

viernes 08 de julio de 2016, 18:13h

La presidenta de l’Àrea Metropolitana i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, inaugura el plenari del Congrés ‘El Baix Llobregat a Debat’

La estampa inicial per inaugurar el plenari del congrés ‘El Baix Llobregat a Debat’ ha deixat ben clar la necessitat d’entesa, consens i enteniment entre el món local, comarcal i metropolità. Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal, i Ada Colau, presidenta de l’Àrea Metropolitana i alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona, han inaugurat aquestes dues jornades que, entre avui i demà, posaran fil a l’agulla a sis mesos de precongrés i amb les que es concretarà la radiografia del present del territori i els seus reptes de futur. Totes les mirades, però, han estat evidentment posades en la presidenta metropolitana que, en definitiva, feia el seu primer discurs centrat estrictament en el Baix Llobregat.

I no ha decebut, ni molt menys. Colau ha posat el Baix Llobregat a l’alçada de Barcelona, davant dels actius comarcals més importants, i ha qualificat el territori d’aliat estratègic: “La comarca constitueix un eix estratègic per articular un present i futur metropolità més fort, democràtic i just. Constitueix un dels millors motors del país”, ha dit Colau per encetar el discurs. “Cal que Barcelona canviï la mirada en front els municipis dels dos corredors dels rius, deixar de percebre’ls com portes d’entrada o patis de darrera, en tot cas, com quelcom complementari. I, efectivament, Barcelona té una responsabilitat com a capital i no volem defugir. Però volem exercir aquesta capitalitat sempre des de la responsabilitat i mai des de l’arrogància”.

En aquest sentit, Colau ha posat en valor el municipalisme, però no com la juxtaposició de diferents peces locals independents que envolten una gran ciutat, sinó com la constitució d’una xarxa intermodal de diversos centres: “Hem de cooperar més, no desconfiar. Desterrar la idea de municipis al servei d’un municipi central. Hem de treballar per un futur intermodal, amb diferents centralitats i una metròpolis que treballi en xarxa”.

Pel que fa temes més concrets, la presidenta metropolitana ha posat en valor iniciatives pròpies del territori que ha estat pioneres, en molts casos, per incentivar l’agricultura, per promoure el vincle entre la societat i l’escola, per reduir l’escletxa digital... “Des de Barcelona tenim molt a aprendre del Baix; amb humilitat i màxima col·laboració. És hora de tractar al Baix com un aliat estratègic en peu d’igualtat”.

I és que el Baix compta amb 23 de 36 municipis que conformen l’Àrea Metropolitana; amb 2/3 parts del territori (si s’exclou la gran Barcelona) i amb un pes poblacional molt destacat. Per tot, el Baix Llobregat és, ara mateix, el millor company de camí per assolir alguns dels grans reptes: la mobilitat –és necessari el soterrament de les vies, la millora de Rodalies, però també connectar el Tram-; reduir la contaminació, “que no entén de nivells d’administracions ni fronteres i que continua augmentant amb els efectes a la salut que comporta, més de 3.500 morts anuals”; polítiques industrials, “on el Baix ens pot ensenyar molt: no vull que Barcelona sigui només una ciutat turística”; i altres temes com l’educació, l’autosuficiència energètica, la cohesió o l’ocupació digne i en contra de la precarietat. De fet, existeix la proposta del Salari Mínim Metropolità.

Per acabar, el tema que ha aixecat els aplaudiments del respectable ha estat la proposta de tancar el CIE, ara d’actualitat per la guerra oberta amb Interior: “La batalla no està guanyada. Volem un territori d’igualtat d’oportunitats per tot el món, vinguin d’on vinguin, per exigir igualtat de deures, la clau de la ciutadania. Defensem la nostra sobirania per ser un territori que no tingui un forat negre en Drets Humans. Cal reorientar les inèrcies i dinàmiques pensades fa dècades i a avançar per repensar propostes públiques des de sota i cap amunt per aprofitar les fortaleses dels territoris”.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios