www.elllobregat.com
El Puig d'Olorda des del parc del Cerdanet de Sant Feliu de Llobregat
Ampliar
El Puig d'Olorda des del parc del Cerdanet de Sant Feliu de Llobregat (Foto: Arxiu)

El Govern demana la complicitat de la població per evitar els incendis coincidint amb l'onada de calor

Informació de serveis del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya

martes 19 de julio de 2016, 17:47h
El Departament d’Interior manté en fase d’alerta els plans INFOCAT per risc d’incendi alt que afecta 30 comarques, entre elles el Baix Llobregat, i el Pla PROCICAT davant l’onada de calor iniciada avui

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’ALERTA del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pel risc d’incendi forestal que es veu agreujat per l’onada de calor que ha començat avui i està previst que s’allargui fins dijous. Amb motiu de la situació de calor severa, es manté també l’alerta del Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT, per onada de calor. Per la seva banda, davant l’augment de risc d'incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit incrementar el control i activar el Pla ALFA 3 a 17 municipis de la Catalunya Central.

Per fer seguiment de l’Alerta i prendre les mesures adients per minimitzar els riscos d’incendi forestal, aquest migdia s’ha reunit al departament d’Interior el Consell Assessor del pla INFOCAT.

La reunió l’han presidit el conseller d’Interior, Jordi Jané, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, amb l’assistència dels directors generals de Protecció Civil, Joan Delort; Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau; de la Policia, Albert Batlle; de Forests, Montserrat Barniol; i del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig; el Comissari en Cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero; a més de comandaments i tècnics del Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, SEM, Servei Meteorològic de Catalunya i Diputació de Barcelona.

El conseller Jané ha demanat “màxima precaució i màxima prudència i un comportament exigent a tothom perquè, segons la previsió que tenim, demà s’espera el punt més àlgid de l’onada de calor amb temperatures que poden arribar als 40 graus”, ha dit. Jané ha explicat que les pluges de la primavera no han compensat la manca de pluja de la resta de l’any i és per això que “tenim un bosc estressat, sec i especialment vulnerable”, ha afegit. El conseller també ha destacat que “des dels Bombers de la Generalitat s’han activat 30 parcs de bombers voluntaris, s’han augmentat les columnes mòbils i, junt amb els Agents Rurals, estan fent tasques preventives aèries”.

La consellera Serret ha destacat que “davant les previsions d'onada de calor i la situació dels boscos s' ha decidit incrementar el nivell de restricció a 17 municipis del Bages, Anoia i Baix Llobregat i al massís de Montserrat”. Concretament, els municipis afectats són: Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet, Castellolí, Piera, els Hostalets de Pierola, el Pont de Vilomara i Rocafort, Castellbell i el Vilar, Òdena, Marganell, Collbató, Sant Salvador de Guardiola, Talamanca, el Bruc, Vallbona d’Anoia, Capellades, la Pobla de Claramunt i Monistrol de Montserrat. La restricció al Parc de Montserrat no afecta l’accés al recinte del Monestir. Mossos d’Esquadra i Agents Rurals vetllaran pel compliment d’aquestes restriccions.

En aquests municipis se suspenen totes les autoritzacions d’activitats que poden generar perill d’incendi forestal. Pel que fa als treballs de sega de cereal, les màquines que treballin a aquest municipis han de comunicar l’inici de l’activitat i la seva situació al Cos d’ Agents Rurals i cal que disposin de mitjans d’extinció d’incendis addicionals. En aquests 17 municipis no es prohibeix la sega però s’intensifiquen els controls, obligant a haver-hi mitjans d’extinció extraordinaris que acompanyin els treballs. A més, el Cos d’Agents Rurals hi porta a terme les següents actuacions:

  • Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.
  • Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.
  • Control de llocs predeterminats d’especial risc.
  • Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.
  • Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.
  • Establiment d’un comitè de crisi a la seu de la unitat operativa.

A més, la consellera Serret ha fet una crida a extremar les precaucions i evitar les negligències “sobretot”, ha dit, “si tenim en compte que tot indica que la causa dels dos últims incendis, a Montmaneu i Sant Feliu de Sasserra, ha estat una burilla. Cal extremar la precaució i evitar negligències que tenen conseqüències greus”.

Derivada d’aquesta onada de calor i la situació de baixes precipitacions, el risc d’incendi forestal s’incrementa, destacant com a zones de major risc les zones properes al massís de Montserrat, la Catalunya Central en el seu conjunt, i punts de les comarques de Lleida.

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla INFOCAT en les 30 comarques amb major risc d’incendi forestal:

  • Demarcació de Catalunya Central: Anoia, Bages, Moianès i Solsonès.
  • Demarcació de Girona: Alt Empordà i Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i Selva.
  • Demarcació de Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià i Urgell.
  • Demarcació de Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
  • Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de
  • Barberà, Priorat i Tarragonès.
  • Demarcació de Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta.

Cal prendre especial precaució i evitar situacions de risc en zones properes a boscos i zones agrícoles. En cas de veure una columna de fum cal avisar immediatament al telèfon d’emergències 112 de Catalunya.

REFORÇ DELS DISPOSITIUS:

A banda dels controls efectuats per Mossos i Agents Rurals al massís de Montserrat, els Bombers de la Generalitat han reforçat el seu dispositiu operatiu habitual i han demanat a tots els parcs de bombers voluntaris que obrin en horari forestal (d’11.00 h a 20.00 h). Avui ja han obert diversos parcs de bombers voluntaris que reforcen el dispositiu operatiu. En total, a partir de les 15.00 hores, 34 dels 76 parcs de bombers voluntaris catalans estaran oberts. La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments mantindrà aquesta autorització d'obertura mentre duri l'actual situació.

A més, les columnes mòbils dels Bombers (agrupacions de vehicles d'extinció i de comandament) es concentraran a algunes zones de major risc de les diverses Regions d'Emergències, com Tarragona, Valls i Igualada.

Els Bombers de la Generalitat i el cos d’Agents Rurals, durant els dies de l'onada de calor, mantindran i intensificaran les rutes de vigilància aèria per les zones de més risc d'incendi forestal.

ALERTA DEL PLA PROCICAT PER L’ONADA DE CALOR

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté, també, l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant de l’episodi de temperatures extremes que ha començat avui i segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es podria allargar fins dijous. A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquest avís, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS). El Departament de Salut informa que el 061 CatSalut Respon ha atès fins el moment dues persones amb símptomes compatible amb els efectes de l’onada de calor.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures seran molt elevades durant el dia d’avui, i es podrien incrementar demà dimecres i mantenir-se molt altes fins dijous.

En aquest sentit, avui la predicció de perill afecta 23 comarques d’interior i nord de Catalunya.

Les 12 comarques amb major risc de patir temperatures extremes avui són:

Pallars Jussà, Alt Urgell, Noguera, Solsonès, Bages, Anoia, Segarra, Segrià, Pla d’Urgell, Urgell, Conca de Barberà i Garrigues.

Amb menor incidència però també amb previsió de temperatures extremes es troben 11 comarques:

Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Osona, Moianès, Osona, Garrotxa i Alt Empordà.

A la resta del territori les temperatures seran molt altes i caldrà seguir les previsions meteorològiques.

CONSELLS DE PROTECCIÓ CIVIL PER ONADA DE CALOR

A casa:

  • Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
  • A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
  • Estigueu-vos a les estances més fresques.
  • Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
  • Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
  • Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
  • Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer

  • Porteu una gorra o un barret.
  • Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
  • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
  • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
  • Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Al cotxe

  • No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
  • Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
  • No deixeu mai els nens ni les persones grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
  • Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
  • Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Als àpats

  • Beveu força i vigileu l'alimentació
  • Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
  • Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
  • Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
  • No prengueu begudes alcohòliques.

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

  • Mireu de visitar-los un cop al dia.
  • Ajudeu-los a seguir aquests consells.
  • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.


Consells aigües interiors

Salvaments en aigües interiors - Bombers de la Generalitat

Els Bombers de la Generalitat volen fer una crida a la prudència en l'àmbit del bany en aigües interiors, una activitat habitual durant aquesta època de l’any en rius, barrancs, llacs, pantans, embassaments, canals o coves i que s'incrementa els dies de més calor. De forma paral·lela, també s'incrementen els serveis dels Bombers de la Generalitat en aquest àmbit. A títol d'exemple, destacar que, durant l’any 2015 els Bombers de la Generalitat, que és el cos que té la competència en els rescats en aigües interiors, van atendre 102 actuacions de salvaments i rescats en aquest àmbit, sent els mesos de juny a agost els que van tenir un major nombre respecte a la resta de mesos (48 actuacions durant aquests tres mesos).

Davant d’aquest increment, els Bombers de la Generalitat insisteixen en demanar molta precaució i sobretot, abans de practicar qualsevol activitat d’aquest tipus, anar prèviament informat dels possibles riscos. En aquest sentit, cal tenir molt en compte que el comportament de les aigües interiors és diferent del de l’aigua del mar, ja que es tracta d’aigües vives, i més fredes, que poden patir un creixement sobtat després d’episodis de pluges i que sovint arrosseguen material divers com troncs o branques.

Consells de seguretat en aigües interiors

Davant l’afluència de persones que practiquen activitats en rius, barrancs, llacs, pantans, embassaments, canals o coves, durant els mesos d’estiu, els Bombers de la Generalitat demanen, un any més, molta precaució i tenir en compte els consells de seguretat bàsica.

En aquest sentit, si us banyeu a rius, llacs i pantans no us exposeu a riscos innecessaris. Seguiu els consells següents per evitar-ho:

Vigileu on us banyeu

  • No us poseu a l’aigua sense saber nedar o sense ser autosuficient
  • A rius, llacs i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho. Procureu banyar-vos en zones vigilades; si no fos possible, localitzeu el punt de socors més pròxim.
  • Fixeu-vos si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; feu cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes.
  • No us banyeu a les zones delimitades per a l’esport aquàtic: barques, patins d’aigua, motos o esquí aquàtic.
  • Tingueu sempre un mòbil a mà per poder demanar ajuda.
  • Comproveu que a la zona hi hagi cobertura de telèfon per si teniu alguna emergència i cal avisar el 112.

Dins l’aigua

  • Si aneu amb nens, no els perdeu mai de vista, encara que sàpiguen nedar o portin flotador.
  • No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens.
  • Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics.
  • Sortiu immediatament de l’aigua si us trobeu malament i alerteu algú.
  • Eviteu allunyar-vos gaire de la vora del riu, pantà o estany. Dins l’aigua, feu atenció especialment als remolins i corrents d’aigua, que són molt freqüents als rius i als pantans.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios