www.elllobregat.com
Imatge de microscopi d'un tumor colorectal
Imatge de microscopi d'un tumor colorectal

Un estudi liderat pel santboià Manel Esteller descobreix que existeixen diferències entre les cèl·lules d’un tumor de còlon

viernes 19 de agosto de 2016, 12:03h

L’avenç demostra l’heterogeneïtat epigenètica de les cèl·lules d’aquest tipus de càncer

No totes les cèl·lules d’un tumor són iguals. Aquesta és la gran conclusió d’un estudi liderat pel Doctor santboià Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), que demostra l’heterogeneïtat epigenètica en les cèl·lules dels tumors colorectals, una qüestió que, a més, està relacionada amb el curs clínic de la malaltia.

L’article, que ha estat publicat a la revista ‘Gastroenterology’, la més prestigiosa pel que fa les malalties digestives i canal de comunicació de la Societat Americana de Gastroenterologia, recull, de fet, “l’epigenoma de tres regions de cada tumor individual: la zona que mira a la llum del tub digestiu, la zona central i la que creix cap als vasos sanguinis”, enumera el Dr. Esteller. “Els resultats demostren l’existència d’heterogeneïtat intratumoral, el què significa que cada regió presenta diferències. La regió epigenèticament més diferent és el front invasiu, la zona que interacciona amb els teixits normals adjacents. També hem vist que la regió intratumoral més semblant a les metàstasi dels pacients és la més antiga del tumor, cosa que indica la possible presència de disseminació fins i tot en estadis aparentment primerencs”.

Pel que fa les aplicacions a nivell pronòstic, Esteller considera que “les dades reflecteixen que com més s’assemblen les tres regions, més agressivitat demostra el tumor”. I conclou que “els estudis del nivell d’heterogeneïtat molecular dels tumors podrien ser usats com a predictors del pronòstic dels mateixos i del seu potencial per adquirir resistències a les teràpies”.

D’aquesta manera, el món de l’epigenètica –que estudia tota la part de proteïnes que envolta la part genètica de les cèl·lules i que pot modificar per la influència de l’ambient o la rutina- continua avançant en la seva lluita contra el càncer, donat que té un llarg camí de possibilitats. Tot i que ja s’havien fet avenços, fins ara hi havia el dubte de l’heterogeneïtat (diversos tipus de cèl·lules canceroses dins d’un mateix tumor) a la part epigenètica de les cèl·lules tumorals; un dubte que ha quedat resolt a les instal·lacions de l’Idibell, ubicat a l’Hospital Duran i Reynals de L’Hospitalet i que, tal i com va dir l’investigador santboià a El Llobregat, es tracta d’un dels millors centres d’investigació del sud d’Europa. Novament, Esteller i el seu equip ho han tornat a demostrar.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios