www.elllobregat.com
La Generalitat inicia una campanya per millorar l’estalvi i l’eficiència energètica dels comerços
Ampliar

La Generalitat inicia una campanya per millorar l’estalvi i l’eficiència energètica dels comerços

jueves 01 de septiembre de 2016, 08:35h
Els comerciants poden fer un diagnosi de consum d’energia dels seus establiments de manera gratuïta i accedir a finançament. La campanya té com a objectiu aplicar una gestió energètica eficient i així avançar en un sector més productiu, rendible i sostenible. El CCAM tindrà disponible, fins el 30 de setembre, una línia de préstecs de 10.000 a 100.000 euros amb un aval del 70%

És una de les demandes recurrents de les empreses, sobretot, de les petites i mitjanes: “paguem l’electricitat més cara d’Europa”, deia recentment a El Llobregat el secretari general de Pimec, Antoni Cañete.

I és què, efectivament, a Espanya, el cost de l’energia pot representar un important perjudici de la competitivitat de les empreses. Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya ha posat a disposició dels comerciants catalans un programa per reduir el consum energètic dels seus establiments, i, així, estalviar en energia i avançar cap a un sector més productiu, rendible i sostenible. En definitiva, guanyar en competitivitat.

Diagnòstic gratis
La campanya de la Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCMA) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN), amb la col·laboració de l’Associació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (AGIC), ofereix la possibilitat de realitzar un diagnòstic de consum energètic de l’establiment de manera totalment gratuïta. A més, si escau, els comerciants tindran facilitats per accedir al finançament i així poder realitzar els canvis oportuns per millorar en estalvi i eficiència energètica. Una acció que, en tot cas, és voluntària.

No és una qüestió menor. Segons l’estudi ‘Caracterització del consum energètic en els establiments del sector de pimes de comerç i serveis de Catalunya, realitzat per l’ICAEN, els negocis dedicats a l’alimentació són els que registren un consum d’energia més elevat. De mitjana, un establiment d’alimentació consumeix 29.128 kWh l’any, xifra que suposa una factura 4.500 euros.

El sector de la restauració és l’altre que requereix un gran consum en energia amb una mitjana anual de 26.177,75 kWh. Segons l’estudi, un kWh costa aproximadament 0,15 euros; per tant, caldrien quasi 4.000 euros a l’any per pagar l’energia.

En front d’aquestes xifres trobem sectors menys intensius en el consum d’energia com és el del Lleure i l’Oci, que compta amb una mitjana de 8.597,20 kWh o el que és el mateix, uns 1.200 euros a l’any.

Vies d’estalvi
El consum d’energia pot variar molt segons el sector i l’activitat; el que hi ha en comú, en qualsevol cas, és la possibilitat de ser més eficient i estalviar en consum. Segons l’extensa radiografia de l’ICAEN, un 68,57% dels establiments tenen aire condicionat. D’aquests, l’antiguitat mitjana dels aparells és de més de quatre anys i 10 mesos, el que representa un major consum, mentre que la renovació i la instal·lació de nous equips més moderns i adequats afavoreix l’estalvi.

D’altra banda, la il·luminació ofereix diverses alternatives de millora segons el tipus que tinguem instal·lada. Els fluorescents i les làmpades de baix consum, que són el 59,55% del total de lluminaris instal·lats en els comerços de Catalunya, suposen només un 36,4% del consum energètic en il·luminació, mentre que les làmpades halògenes i les incandescents, que són un 40,45% del total instal·lat, suposen un 65,6% del consum.

Pel que fa els usos, de fet, la il·luminació ocupa una part important del consum total amb un 39,7%. Tot i així, es manté lleugerament per darrere del que té a veure amb equipaments específics de cada sector, així com els aparells comuns de baix consum, ordinadors, fil musicals, etc, i que representa el 42% del consum. L’aire condicionat representa un 19,3%. Per conèixer en profunditat, doncs, el nostre establiment i les possibilitats de millora, com dèiem, la Generalitat posa un tècnic a disposició dels comerciants amb aquesta campanya que, de manera especialitzada, radiografia la situació actual del comerç. D’aquesta manera, el responsable podrà saber l’actual consum d’energia, el seu potencial d’estalvi i eficiència energètica i quines mesures poden ajudar a assolir-lo.

Accés a finançament
Finalment, la Generalitat facilita als comerciants que vulguin l’accés a finançament per posar en pràctica mesures d’estalvi i d’eficiència energètica en els seus establiments. Així el CCAM tindrà disponible, fins el proper 30 de setembre, una línia de préstecs de 10.000 a 100.000 euros amb un aval del 70%. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios