www.elllobregat.com
L’intercanviador de La Torrassa, en el calaix de l’oblit
Ampliar

L’intercanviador de La Torrassa, en el calaix de l’oblit

El Cercle d’Infraestructures organitza, el 29 de setembre, a L’Hospitalet, un col·loqui per valorar la importància d’aquesta i altres projectes aturats. Pere Macias, en una entrevista en El Llobregat, ja va qualificar l’obra com el repte de mobilitat i d’infraestructures més important del territori

Mentre que els tres projectes ferroviaris anteriors passen per unificar un tram mitjà al terme municipal de Barcelona, bàsicament, tot i que el benefici sigui per tot el perímetre metropolità, hi ha un altre projecte pendent que té, però, el seu focus al cor de L’Hospitalet. Es tracta de l’intercanviador de la Torrassa, un projecte que, tot i les insistents reivindicacions del Govern local i d’altres destacades institucions, continua en l’oblit.

Ja fa un any, en una entrevista a El Llobregat, Pere Macias, actual Director d’Estratègia de la Connexió del Tramvia, apuntava a l’intercanviador de la Torrassa com el principal repte pendent del territori: “L’obra més important del Baix Llobregat i L’Hospitalet és l’intercanviador de la Torrassa.

Falta centrar l’atenció en aquesta gran actuació. [...] A nivell ferroviari, el Baix Llobregat és una comarca que pateix molt, que està molt congestionada. Insisteixo, aquí el tema de la Torrassa és molt important”.

Perill de col·lapse
Des d’aleshores, L’Hospitalet no ha deixat de reivindicar el soterrament de les vies i aquest intercanviador. De fet, ha sumat el suport d’altres ajuntaments metropolitans, de la Cambra de Comerç de Barcelona o de la Generalitat de Catalunya. “La no construcció d’aquesta infraestructura unida a la reactivació econòmica, que comporta la major utilització del vehicle, provocaran el col·lapse circulatori als principals accessos a la ciutat de Barcelona”, alertava Miquel Valls, president de la Cambra. “Es tracta d’una obra fonamental per a Catalunya des del punt de vista econòmic, social i ambiental”, deia per la seva part l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, que considera l’obra com una qüestió de país. De fet, en aquest sentit, l’Ajuntament està en sintonia amb la Generalitat de Catalunya, amb el qual fa front comú davant Foment, que s’ha quedat sols contra totes les crítiques.

I és que es calcula que l’intercanviador de la Torrassa podria millorar la mobilitat de 4,7 milions d’habitants de la Regió Metropolitana de Barcelona. Consisteix en crear a l’alçada del barri hospitalenc (entre l’estació de Bellvitge i la de Sants) un intercanviador de manera que es permeti unir la línia de mar (Vilanova i la Geltrú, Sitges, Castelldefels, Gavà, Viladecans, El Prat) amb la de muntanya, que connecta L’Hospitalet amb ciutats com Esplugues, Sant Feliu, Molins de Rei o Vilafranca del Penedès. Tot i que estan fets els estudis previs, l’obra continua paralitzada i sense calendari previst, al igual que el soterrament de les vies. És l’altre gran projecte que penja de Foment i que continua sense donar resposta tot i que ajuntaments com L’Hospitalet, Sant Feliu de Llobregat o Montcada i Reixach hagin sumat forces per fer pressió amb una campanya específica.

Debat del Cercle d’Infraestructures
Per debatre i aprofundir sobre aquests temes, el Cercle d’Infraestructures, patrocinat per El Llobregat i per BCN Content Factory, entre d’altres, organitza el seu tercer debat al territori, en concret, el 29 de setembre a l’Hotel Porta Fira de L’Hospitalet.

Després de passar per Sant Boi i Viladecans, el Cercle arriba a la segona ciutat de Catalunya, com no podia ser d’altra manera, per posar fil a l’agulla en matèria d’infraestructures, ara mateix, un dels grans bloqueigs que paralitza la ciutat de L’Hospitalet en una teranyina ferroviària obsoleta. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios