www.elllobregat.com
La Diputació treballa per atendre els consumidors més vulnerables
Ampliar

La Diputació treballa per atendre els consumidors més vulnerables

jueves 01 de septiembre de 2016, 08:53h
El Pla d’Actuació de Mandat de la corporació provincial contempla realitzar, en una primera fase, estudis energètics en més de 1.500 llars. L’actual Xarxa Local de Consum, constituïda fa 10 anys, inclou a 300 ajuntaments de la demarcació de Barcelona i 9 consells comarcals

La protecció com a consumidors de les persones que formen part de col·lectius vulnerables és un treball que la Diputació de Barcelona realitza de manera transversal entre diferents àmbits. En aquest sentit, el Pla d’Actuació de Mandat de la corporació contempla una primera fase d’un pla pilot en el qual es realitzaran estudis energètics en més de 1.500 llars aquest any.

Per a la vicepresidenta quarta i responsable de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, el Pla d’Actuació de Mandat de la Diputació conté una línia específica de suport a les polítiques de consum que, entre d’altres, preveu dos objectius de gran importància per a la consolidació dels serveis d’atenció als consumidors. «Un d’aquests objectius és mantenir el suport a les Oficines Municipals d’Informació al Consumidor. L’altra, que ens permetrà adaptar-nos a les noves exigències legals, és la provisió de recursos tècnics i econòmics per desenvolupar el servei de mediació, tant amb el suport directe a través de tècnics de la Diputació, com de l’ajuda a aquelles OMIC que tinguin capacitat organitzativa suficient per muntar aquest servei», afirma la vicepresidenta.

La Xarxa Local de Consum, presidida per la Diputació de Barcelona i constituïda fa 10 anys, inclou actualment 300 ajuntaments de la demarcació i 9 consells comarcals.

El Pla Estratègic de la Xarxa Local de Consum per als anys 2016-2019 contempla més inversió i recursos en els serveis públics de consum donat que, actualment, la Diputació de Barcelona finança el 34 % de les polítiques locals de Consum. El document també remarca la importància de la formació i de la mediació en matèria de consum. A través de la mediació es generen complicitats entre empresaris i ciutadans amb els auspicis o l’aval de la peça fonamental que harmonitza i facilita l’exercici dels drets ciutadans: l’ajuntament.

Xarxa oberta per crear sinèrgies
El Pla conté cinc línies de treball destacades: la comunicació, la gestió, les noves col·laboracions, el treball intern i la millora de les eines de treball. La presidenta de la Xarxa, la diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, explica que «Com a Xarxa, ens hem d’obrir i trobar més col·laboracions i sinèrgies que incloguin el món universitari, el teixit empresarial i el contacte amb d’altres administracions de diferents abast territorial com la mateixa Agència Catalana de Consum, amb qui ja tenim un conveni de col·laboració des de fa anys».

Aquestes línies de treball són molt importants a l’hora d’assegurar la presència i el reconeixement de la importància de les polítiques de consum en la millora de la vida dels nostres conciutadans i de la competitivitat de les nostres empreses en millorar la qualitat de les seves prestacions des de l’òptica del servei als consumidors. Perquè, en definitiva, del que es tracta és de desenvolupar uns serveis públics que permetin a la ciutadania defensar els seus drets com a consumidors, millorar la responsabilitat de la ciutadania a l’hora de consumir i, en conseqüència, que s’incrementi la qualitat de vida dels nostres pobles i ciutats. IlI

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios