www.elllobregat.com
ERC, la CUP i Podem escenificaran a Sant Boi l’esperit social de la Diada Nacional de 1976
Ampliar

ERC, la CUP i Podem escenificaran a Sant Boi l’esperit social de la Diada Nacional de 1976

lunes 05 de septiembre de 2016, 17:16h

La concentració serà el dia 9 de setembre, a les 19 hores, i rebrà el suport de diferents sindicats catalans

Sota el lema ‘Que la prudència no ens faci traïdors’, frase expressada pel recent desaparegut Jordi Carbonell, ERC, la CUP i Podem organitzaran un acte conjunt a Sant Boi per commemorar els 40 anys de la primera Diada Nacional celebrada després de la mort del dictador espanyol Francisco Franco.

Prohibida, a l’any 1976, la concentració proposada al Parc de la Ciutadella de Barcelona, Sant Boi –ciutat on es troba la tomba de Rafael Casanova- va aplegar finalment la primera gran festa de Catalunya després de la dictadura. Fins a 80.000 persones es van donar cita al cor de la ciutat baixllobregatina en una fita històrica pel seu esperit plural i integrador. El Baix Llobregat –principal esquerda de la dictadura franquista- va tornar a demostrar el seu tarannà lluitador i social.

Ara, quaranta anys després, les esquerres més catalanistes volen escenificar novament la seva unitat, la pluralitat de la Diada i el seu suport al procés que viu Catalunya aprofitant les qüestions que els uneix com són la participació democràtica o el caràcter social del procés. De fet, bona part dels sindicats –UGT, CCOO, COS i Intersindical CSC- participaran en aquest acte que tindrà lloc el 9 de setembre, a les 19 hores, a la Plaça Catalunya de Sant Boi.

A l’acte participaran, a més dels representants locals dels partits, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, la diputada al Parlament de la CUP, Ana Gabriel, i el nou líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, que ha valorat avui la seva participació: “Assistim per fer visible una alternativa que es refereix a aquesta majoria del 80% entorn el dret a decidir, i una visió de la sobirania que va més enllà del dret a decidir”, ha dit. “Les diferències amb Junts x Sí són clares i profundes”, ha expressat descartant clarament el referèndum unilateral de independència, però coincidint en la demanda que Catalunya decideixi el seu futur, a més de representar un front a l’acord entre el PP i Ciutadans. “La festivitat ha de ser plural, molt més enllà del que representa JxSí”. En aquest sentit, l'acte ha provocat el malestar precisament del Partit Demòcrata Català, que no ha tingut ni tan sols l'oportunitat de participar en aquesta concentració que es celebrarà dos dies abans de la Diada. "Sant Boi és de tots", ha dit Marta Pascal, coordinadora general de PDC que, per cert, veu indicis de la formació d'un possible tripartit d'esquerres entre ERC, la CUP i Podem.

L’acte, però, tindrà una esquerda. Després que Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana, confirmés la seva assistència als actes centrals organitzats per l’Assemblea Nacional Catalana, els sectors vinculats a Iniciativa per Catalunya van refusar aquesta opció i es va organitzar, doncs, un acte propi, també, a Sant Boi. Així ho argumentava, en un comunicat, Barcelona En Comú: “Organitzarem un acte específic en record dels 40 anys de la gran concentració popular de l’11 de setembre de 1976 a Sant Boi. Aquest homenatge, precisament, vol recordar que les classes populars de Catalunya, quan s’organitzen, són les que millor defensen les llibertats socials i nacionals”.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios