www.elllobregat.com
Ofrena floral al voltant de la tomba de Rafael Casanova, a la passada Diada Nacional
Ampliar
Ofrena floral al voltant de la tomba de Rafael Casanova, a la passada Diada Nacional (Foto: Ajuntament de Sant Boi)

Guia per no perdre’s, a Sant Boi, a la Diada Nacional més llarga de la història

viernes 09 de septiembre de 2016, 12:33h
Diferents actes entre els institucionals i els propis dels partits es donen cita des d’avui i fins el diumenge a Sant Boi, just en el 40è aniversari de la primera Diada Nacional després de la mort de Franco

No se sap si serà la més important de la història, la última o una més. El que sí és segur és que serà la més llarga de totes. I és que la Diada Nacional de Catalunya comença a Sant Boi ja avui, 9 de setembre, amb els seus primers actes. Tots coincideixen i posen l’accent en el 40è aniversari de la cèlebre primera Diada Nacional organitzada a Sant Boi l’any 1976 i en aquell esperit d’unitat i transversalitat que es va donar envers el lema ‘Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia’; però, a la vegada, tots i cadascun dels actes tenen el seu tarannà i el seu marcat perfil polític, el que derivarà en un cap de setmana molt partidista i de poques concessions polítiques. I la prova és, com dèiem, tots els actes que aplegarà des d’aquest vespre la ciutat de Sant Boi.

9-S: ERC, la CUP i Podem Catalunya, a les 19 hores, a la Plaça Catalunya

Serà el primer dels actes. Sota el lema ‘’Que la prudència no ens faci traïdors’, ERC, la CUP i Podem Catalunya vol rendir homenatge a la figura del recent desaparegut Jordi Carbonell i a la Diada Nacional de 1976. D’aquesta manera, la plaça Catalunya de Sant Boi, a les 19 hores d’avui divendres, tindrà el seu aperitiu clarament independentista després de l’acord dels tres partits d’esquerres que comptaran amb primeres espasses polítiques.

A més dels representants locals dels partits, a l’acte estaran presents Oriol Junqueras, president d’ERC i vicepresident del Govern de la Generalitat; Anna Gabriel, portaveu de la CUP al Parlament; i Albano Dante Fachín, secretari general de Podem Catalunya.

En paral·lel a les forces polítiques, a la concentració estaran presents també bona part dels sindicats de Catalunya amb Camil Ros, secretari general de la UGT; Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO; Carles Sastre, secretari general de la Intersindical-CSC; i Oriol Pintos, membre de la Coordinadora Obreria Sindical.

D’altra banda, aquest acte ha estat criticat, precisament, pel Partit Demòcrata Català que, segons ha manifestat la seva coordinadora, Marta Pascal, “ens han exclòs”. “Ho rebutgem amb tota contundència. En un moment tan clau del full de ruta les temptacions partidistes han de quedar enrere”, deia veient símptomes d’un possible tripartit d’esquerres davant la possibilitat d’unes noves eleccions a Catalunya. “Sant Boi és de tots”, ha arribat a expressar Pascal.

Pel que fa Iniciativa, segons hem pogut saber, tampoc s’acaba d’entendre al territori que participi Podem Catalunya, quan era un acte organitzat clarament per ERC i la CUP.

10-S: Acte propi de l’ANC, Òmnium, l’AMI i Súmate, a les 19:30, a la Plaça Catalunya

Donat que a l’acte anterior no estaven representades totes les forces independentistes, l’Assemblea Nacional Catalana va rebutjar la invitació a participar. Així ho comunicaven públicament: “Hem estat convidats com a entitat a un acte el dia 9 de setembre a Sant Boi, en commemoració dels 40 anys de la diada de l’11 de setembre del 1976. Declinarem aquesta invitació. No podem acudir a un acte al qual no es convoca totes les forces independentistes. L’acte del 76 tenia en si mateix un esperit unitari, el mateix que hem anat reclamant aquests últims anys, absent en l’acte d’aquest 9 de setembre. Els nostres orígens provenen de l’Assemblea de Catalunya i el nostre esperit és la transversalitat”.

Aleshores, les associacions independentistes tindran enguany la seva proposta pròpia, que queda reservada al dia 10 de setembre, a les 19:30 hores, també a la plaça Catalunya de Sant Boi.

L’acte ha estat convocat per l’Assemblea Territorial de Sant Boi i comptarà amb la presència de Jordi Sànchez i de la resta de càrrecs orgànics de l’ANC, a més de Omnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència i Súmate.

11-S: Ofrena a la tomba de Rafael Casanova

Els actes pròpiament institucionals començaran a les 9:15 minuts amb la recepció d’autoritats i atenció als mitjans a la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova, ubicada a l’església de Sant Baldiri. Les principals institucions de Catalunya estaran representades en un acte emotiu que, com és habitual, posa en el centre de la Diada a Sant Boi.

D’aquí, la comitiva institucional s’anirà fins a la plaça de l’Ajuntament on hi haurà el també tradicional ball de sardanes. Tots, excepte ERC que es quedarà –com fa des de fa molts anys- a la mateixa església per tenir un acte íntim i propi del partit local.

11-S: L’acte propi dels ‘comuns’, a les 12:30 hores, al Parc de la Muntanyeta

Els veïns de la Plaça Catalunya de Sant Boi tindran una treva al migdia de l’11 de setembre. Després de la confirmació de Barcelona en Comú i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que participarien en els actes organitzats per l’ANC a Barcelona, qüestió que no veuen amb bons ulls a Iniciativa per Catalunya, el partit va decidir organitzar un acte propi també a Sant Boi. Així ho comunicaven públicament: “La presència en els actes institucionals de Barcelona es complementarà amb l’assistència a la concentració convocada per Òmnium i l’ANC. I ho farem, des d’una clara discrepància amb el full de ruta del govern de Junts pel Sí i amb moltes de les seves polítiques, per rebutjar els reiterats atacs a l’autogovern del país i a la criminalització del dret a decidir i per defensar les nostres pròpies conviccions republicanes i sobiranistes. Així mateix, organitzarem un acte específic en record dels 40 anys de la gran concentració popular de l’11 de setembre de 1976 a Sant Boi de Llobregat. Aquest homenatge, precisament, vol recordar que les classes populars de Catalunya, quan s’organitzen, són qui millor defensen les llibertats socials i nacionals”.

L’acte s’ha definit com a “específic, emotiu i commemoratiu; però també reivindicatiu on volem tornar a proclamar, una vegada més, la defensa dels drets dels catalans i catalanes a decidir el nostre futur lliurament, amb dignitat i respecte”. A la concentració estaran presents els representants dels diferents partits de confluència (Iniciativa per Catalunya Verds, Podem, Esquerra Unida i Alternativa i Barcelona en Comú), també Ada Colau, i participaran als parlaments Xavier Domènech, Pere Portabella, Marina Subirats i Arcadi Oliveres.

11-S: principal acte institucional, a les 19:30 hores, a la Plaça Catalunya

Sota el lema ‘Una diada per a la història’, Sant Boi viatja en el temps per celebrar els 40 anys d’aquell 11 de setembre de 1976 que va aplegar a unes 80.000 persones a la ciutat baixllobregatina per demanar, fonamentalment, ‘Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia’. Fou el clam majoritari d’una fita històrica transversal, plural i integradora i que va servir de front unitari per defensar els drets i les llibertat del país d’aquell moment.

Un front que és inexplicable sense el protagonisme de l’Assemblea de Catalunya, un dels organismes convocants d’aquella concentració massiva. Així, recuperant l’esperit d’aquest organisme, Sant Boi rendirà homenatge a l’Assemblea de Catalunya amb una placa commemorativa com a reconeixement al seu paper i reivindicant, com dèiem, el seu caràcter plural i integrador d’aleshores.

Les principals institucions de Catalunya estaran presents en una plaça que vol oferir la mateixa estampa de 1976. Per aquest motiu, l’Ajuntament fa una crida als assistents perquè portin senyeres a la plaça i als veïns de la plaça perquè guarneixin els balcons també amb la bandera oficial de Catalunya.

Precisament amb la hissada d’una senyera es donarà inici a un acte que comptarà, com en 1976, amb la Coral Sant Jordi per cantar ‘Els Segadors’ i ‘El Cant de la Senyera’ al principi i a la cloenda de l’acte. Pel que fa els parlaments, l’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret, obrirà els parlaments durant els quals es llegiran textos del recent desaparegut Jordi Carbonell i de l’historiador Josep Benet.

D’aquesta manera, i per acabar, d’entre els partits que no han convocat pròpiament actes, hem de destacar que el PSC ja ha confirmat que només participarà en els actes estrictament institucionals, siguin locals o els propis de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, Ciutadans ha rebutjat participar-hi i tindrà un acte propi a Premià de Mar, mentre que el Partit Popular tampoc tindrà presència institucional després de qualificar la Diada, en paraules de Xavier Garcia Albiol, com una “aquelarre independentista”.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios