www.elllobregat.com
Un centenar d’artistes locals de Sant Boi oferiran la seva obra a la 70ª Fira de la Puríssima
Ampliar

Un centenar d’artistes locals de Sant Boi oferiran la seva obra a la 70ª Fira de la Puríssima

miércoles 30 de noviembre de 2016, 18:30h

Sant Boi calcula que entre el 30 i el 40% dels visitants de la Puríssima, que es celebra del 6 al 8 de desembre, són de fora de la ciutat

El recent reconeixement d’artistes locals fora de les fronteres de la ciutat, com per exemple els ‘Trau’ o els ‘Coet’ des del punt de vista musical, ha fet revifar a Sant Boi l’interès pel seu art. El Festival Altaveu, degà del territori, ja va fer un gir en el programa de la darrera edició renunciant al conegut Albert Puig com a director artístic i donant –directament des del Departament de Cultura- un major protagonisme, precisament, a aquestes dues bandes.

Ara, aquesta aposta per la producció artística local es trasllada a la 70ª edició de la Fira de la Puríssima que es celebra a Sant Boi del 6 al 8 de desembre. Sota el lema ‘Made in Sant Boi’, la tradicional fira comptarà amb un espai propi per on passaran a prop d’un centenar d’artistes locals –de totes les branques de la cultura- per oferir, en directe, la seva obra. “Una de les novetats ha estat el taller de talent anomenat ‘Made in Sant Boi’ amb el que posem en valor els artistes locals”, ha dit l’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret, que defensa la cultura com a motor econòmic i de projecció: “Des del punt de vista musical, som referents. Després, estem guanyant terreny en altres disciplines com la il·lustració, la producció literària o la poesia. Entenem que la cultura és un actiu de ciutat, un actiu que ens projecta, però, també, que té una vessant com a motor econòmic que no es pot obviar”.

D’aquesta manera, la Fira aporta aquest accent innovador a una fira que manté l’esperit tradicional dels seus orígens amb el planter i la jardineria a la Rambla Rafael Casanovas; la Fira de Nadal i parades d’Artesania (que s’amplien al carrer O’Donell) i la tradicional Carpa Fresca.

Tot i això, la Puríssima no és només una cita agrícola sinó que són moltes coses més. De fet, representa, d’una banda, un excel·lent mirall comercial i d’entitats de les ciutats, però també línies estratègiques locals i metropolitanes. El major exemple és la transformació de la mostra d’automoció que ha passat de ser una exposició de tractors, en els seus orígens, a una mostra de cotxes en les últimes dècades del s.XX i, ara, un espai per la mobilitat sostenible, on enguany hi haurà una dotzena de models de vehicles elèctrics, a més d’una zona per transports no motoritzats.

Hi ha una manera de recollir perfectament aquesta evolució de la fira. I és amb els seus cartells. Per aquest motiu, aprofitant l’efemèride del 70 aniversari, l’estand municipal oferirà tots els cartells que han il·lustrat la fira edició rere edició.

Fira gastronòmica

En el cor del Parc Agrari i en el marc d’aquesta fira de tradició agrícola, no pot faltar un espai gastronòmic, ja consolidat. El Mercadal Gastronòmic repeteix amb força als voltants de l’Església de Sant Baldiri amb la Vicuit; la 2ª Mostra de Food Trucks i la 3ª fira de la cervesa artesana.

A més, enguany tornarà a ser protagonista el tradicional fadrí de Sant Boi, un pastisset originari de la ciutat i que té com a ingredient principal la poma, fruit que abundava a principis del passat segle al territori. Els principals pastissers de la ciutat han recuperat aquests fadrins -amb una nova recepta més moderna i saborosa- i que es repartiran “per convertir els fadrins en un element principal més de la fira”, deia Moret.

En paral·lel, per si no fos poc, tres restaurants de la ciutat, Cal Vitus, Marimorena i el Pou de la Beleta, s’han unit en una iniciativa conjunta per realitzar menús tradicionals de la cuina catalana basats en plats de la població de Sant Boi. “Aquests menús estan plens d’història i cultura gastronòmica, fets de la manera que els nostres avantpassats realitzaven els seus guisats i els seus plats amb una gran matèria prima de l’hort”, ens expliquen a El Llobregat els tres protagonistes. En aquest sentit, organitzaran jornades gastronòmiques durant els dies de la Fira.

Atractiu de ciutat

Avui dia, qualsevol cosa no dura setanta anys. De fet, com a fira, es tracta de les deganes del territori juntament amb la Candelera de Molins de Rei. Per aquest motiu, Sant Boi vol aprofitar la Puríssima com a marca per atraure a més visitants que no siguin de Sant Boi. En aquest sentit, segons la regidora de Comerç, Turisme i Fires, Elena Amat, entre el 30 i el 40% dels visitants de la Puríssima són ja de fora de Sant Boi. Una xifra que avala, tal i com ha explicat El Llobregat, que la fira sigui un element central en el Pla Local de Turisme que prepara l’Ajuntament.

I és que, amb l’actual format de fira, l’any passat van passar 275.000 persones pels més de 52.000 metres quadrats de recinte. Una quantitat que, segons estima el Govern local, té un impacte econòmic de 5,5 milions d’euros. Setze vegades més la partida municipal inicial: 328.000 euros.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios