www.elllobregat.com
El transport metropolità congela les tarifes pel 2017
Ampliar

El transport metropolità congela les tarifes pel 2017

miércoles 04 de enero de 2017, 22:49h
Quan es parla del transport públic tothom coincideix en la necessitat de comptar amb una xarxa competitiva per afavorir la reducció de l’ús del cotxe privat. Si parles amb la ciutadania, a més, aposten de manera clara per un nivell de preus més reduït.

I és que, si observem l’evolució dels preus del transport públic metropolità, en els últims deu anys, el bitllet senzill s’ha encarit un 79,1%; la T-10 un 49,62%; i la T-50/30 un 54,4%.

Aquesta tendència, que coincideix amb els anys més durs de la crisi econòmica, ha tocat sostre. El Govern de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana, l’Ajuntament de Barcelona i l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità) han acordat la congelació de les tarifes del transport públic per aquest 2017 per tercer any consecutiu.

La mesura ha comptat amb la valoració positiva, fins i tot, de la plataforma Stop Pujades, que destaca, en tot cas, el manteniment de la reivindicació de tornar al nivell de preus de 2013. Fet que, de moment, enguany no es produirà, ja que no hi haurà cap rebaixa de les tarifes (a diferència de l’any passat, quan es va aprovar alguna rebaixa de preus com el de la T-10).

T-12, fins els 16 anys
Més enllà del rang de preus, l’acord unànime de les administracions es concreta amb noves avantatges a nivell social. La més destacada, segurament, és l’ampliació de la gratuïtat de la T-12 que passarà a ser de franc fins els 16 anys; un més que fins ara.

D’altra banda, es continua afavorint la compra de títols de major durada com la T-Mes (si es veu l’evolució de preus, veiem com s’han encarit lleugerament). En aquest cas concret, les persones sense feina podran adquirir el títol mensual pel preu d’una T-10 (fins ara era pel preu de tres T-10). A més, s’amplia aquest descompte a les persones empleades que cobrin el Salari Mínim Interprofessional (actualment només podien els que cobraven menys).

Nous títols
La llista de títols de transport s’ha ampliat amb dues noves propostes, que s’emmarquen en la necessitat de reduir el parc de vehicles i l’ús del cotxe privat per millorar la qualitat de l’aire. En aquest sentit, de la reunió celebrada al Palau de la Generalitat ha sortit un acord que es concretarà en la nova ‘T-episodi ambiental’ per afavorir l’ús del transport especialment quan es donin alts nivells de contaminació. Segons les primeres informacions, les persones que no agafin el cotxe podran disposar d’un bitllet d’anada i tornada pel mateix preu que valen dos viatges de la T-10; és a dir, 1,87 euros.

En paral·lel, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ampliarà la llista de títols amb la que ha denominat Targeta Verda, un títol que oferirà tres anys gratis de transport públic per tots aquells usuaris que desballestin un vehicle antic i no es comprin cap de nou (ni en els últims sis mesos ni en els tres anys de vigència del títol).

El seu funcionament serà com el de la Tarjeta Rosa. Simplement caldrà complir aquests requisits. El títol –personal i intransferible- el podran obtenir totes les persones empadronades a qualsevol dels 36 municipis metropolitans, però, d’entrada, només tindrà validesa a la Zona 1 de transport. En tot cas, l’AMB té previst portar a termes acords bilaterals amb la resta de municipis de la perifèria metropolitana, així com ampliar el seu ús a la zona 2.

Pel que fa els cotxes, per obtenir la gratuïtat del transport, cal acreditar que sigui un dièsel fabricat abans del 2006 o un benzina anterior a 1997. De la mateixa manera, es podran acollir a aquest títol si es desballesten motocicletes d’abans de juliol de 2004.

Segons les dades de la Direcció General de Tràfic (DGT), hi ha 28.598 vehicles amb aquesta antiguitat a l’àrea metropolitana de Barcelona. En qualsevol cas, segons les estimacions de l’ens metropolità, es calcula que es puguin beneficiar un 10% dels conductors; és a dir, 2.860 usuaris.

La mesura ha de passar ara pel Consell Metropolità i s’espera que durant la primavera de 2017 es comencin a repartir les primeres Targetes Verdes. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios