www.elllobregat.com
La diferència competitiva d’una redacció
Ampliar

La diferència competitiva d’una redacció

Por Joan Carles Valero
miércoles 04 de enero de 2017, 23:41h
Mai no hi ha hagut tants lectors de premsa com ara. El Llobregat pot presumir d’una explosió de la xifra de lectors totals de la publicació, doncs als 40.000 exemplars que mensualment es distribueixen amb La Vanguardia, per correu postal als subscriptors de la revista i a través de la xarxa de supermercats Caprabo, s’han de sumar els més de vint milions de pàgines vistes a l’any 2016 a la seva web. Un creixement exponencial mes a mes, doncs l’auditoria del darrer novembre dispara l’audiència online a 2,5 milions de pàgines vistes en només un mes.

Des de 2013 en que BCN Content Factory va començar a pilotar la transformació periodística, tant de contingut com de continent, de la revista i diari online El Llobregat, el plantejament va ser senzill i alhora engrescador, perquè el primer objectiu era assolir una “diferenciació” per donar un valor afegit als lectors. Un enfocament no basat només en fer quelcom diferent i amb el focus exclusivament territorial, sinó que aquesta diferència fos clarament percebuda pel mercat com un plus per fidelitzar la nostra audiència.

El fet diferencial principal i reconegut per l’audiència es que darrera de la publicació hi ha una redacció de nova planta, una dotació professional inexistent a la resta de mitjans d’aquesta comarca, on amb prou feines hi ha només que un periodista, quan hi ha. La redacció que alimenta El Llobregat ha fet possible que aquest mitjà de comunicació de proximitat ja estigui consolidat com a la publicació de referència al Baix Llobregat i L’Hospitalet. Un fet indiscutible a tots els àmbits i reconegut per un recent estudi acadèmic presentat al primer Congrés Comarcal del Centre d’Estudis del Baix Llobregat.

Punt de trobada i debat
Evidentment és un èxit del qual cal alegrar-se. I més encara tenint en compte que hi havia una gran disparitat entre els considerats grans rotatius i la premsa local. Una diferència que El Llobregat ha escurçat gràcies a la seva veritable penetració a la societat llobregatenca. El secret, insisteixo, no ha estat altre que la creació d’una redacció com a punt de trobada de periodistes amb diverses trajectòries professionals i de diferents generacions. On es practica el debat intel·lectual i el mestratge de l’experiència. Un espai de llibertat que propicia el marc per exercir un periodisme crític, independent, honest i obsessionat per la veracitat. Un periodisme de servei, en suma, que sap que el seu paper és el d’exercir de contrapoder al servei dels ciutadans.

Una redacció que, enriquida per l’equip multidisciplinari de BCN Content Factory, esdevé un espai que facilita l’intercanvi, que genera idees, que provoca discussions. I de tot això es veu beneficiat el lector. El model capaç de finançar aquest projecte periodístic gratuït ha estat la publicitat, tant la privada com la que prové de les institucions. Una fórmula que aquest mes de gener repliquem des de BCN Content Factory per a l’actualització del llibre “Qui és Qui. Radiografia dels que manen al Baix Llobregat i L’Hospitalet” amb la materialització de l’Anuari 2017.

La publicació de l’Anuari, al igual que aquesta revista que ara vostè llegeix, és també fruit de la redacció extensa de El Llobregat i BCN Content Factory, que ha fet la selecció i síntesis del més important que ha passat al llarg dels darrers dotze mesos però amb un esforç prospectiu. Distribuïdes en setze seccions que repassen els 360 graus de la vida en el territori Llobregat, la redacció autora d’aquest Anuari ha intentat reflectir les tendències i fets més importants previstos per l’any 2017.

El valor d’un producte gratis
El poeta Machado ja va alertar que no s’ha de confondre valor i preu. La distribució de l’Anuari 2017 és gratuïta per als lectors, doncs hem renunciat a imprimir les 416 pàgines d’aquesta obra, veritable atles periodístic i guia territorial del més important del present i futur immediat del Baix Llobregat i L’Hospitalet. No hi haurà per tant versió “print” amb l’objectiu de reduir les despeses i poder incrementar l’equip periodístic al seu servei. Agraeixo el suport que en forma de publicitat han donat institucions i empreses, doncs l’edició de l’Anuari 2017 no hauria estat possible sense el mecenatge d’aquestes organitzacions.

Si vostè ha arribat fins aquí, el primer que hem de fer és donar-li les gràcies. No per haver fet una aportació econòmica, doncs en aquesta primera edició de l’Anuari i per llegir El Llobregat encara no hem fet una campanya de micromecenatge, doncs insisteixo que la distribució és gratuïta. L’Anuari es pot descarregar lliurement en format pdf des de la web del diari online www.elllobregat.com/anuari2017 o bé llegir-ho directament al visualitzador 3D online en format “doopaper”.

Vull agrair un altre cosa. Sense lectors com ara vostè, el periodisme no existiria. I molt menys el de proximitat. Cada vegada hi ha més gent que canalitza informació perquè creu que no ha de ser propietat exclusiva dels grans grups de pressió. Alhora, la gent que accedeix a la informació per les xarxes socials no se n’adonen de les recomanacions dels robots que dirigeixen les edicions webs i dels algoritmes convertits en redactors en cap. Perquè allò noticiable no sempre és sinònim de la voràgine infinita de titulars d’última hora. Quan hi ha un tsunami el que més fa falta és aigua potable.

És per això que calen veus independents dels poders polítics i econòmics per poder vigilar-los i explicar-ho amb els mínims lligams possibles. Estem convençuts que val la pena tornar enrere i mirar allà on la majoria no va mirar. Que necessitem més context i perspectiva i menys copiar i enganxar notes de premsa oficials.

La societat exigeix més al periodisme, i això sempre és una bona noticia. Alhora, però, ens interpel.la i ens obliga a tots –a nosaltres, els primers- a estar a l’aguait per continuar sent rellevants i útils a la comunitat a la qual servim. A repensar formats, continguts i propostes per assolir l’objectiu de fomentar un periodisme crític, independent i rigorós, que enforteixi l’espai comarcal de comunicació i faci del nostre territori una societat més ben informada. L’Anuari 2017 és la continuació de la reinvenció del periodisme de proximitat a la nostra comarca que vam encetar amb la refundació d’El Llobregat i després amb l’edició del llibre “Qui és Qui. Radiografia dels qui manen al Baix Llobregat i L’Hospitalet”. Llarga vida al periodisme! III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios