www.elllobregat.com
Aleix Valls, a l'esquerra, és el CEO de Mobile World Capital Barcelona
Ampliar
Aleix Valls, a l'esquerra, és el CEO de Mobile World Capital Barcelona (Foto: Imanol Crespo)

Valls: “La Gran Barcelona, a punt de ser a la ‘Champions’ de l’innovació mundial”

miércoles 01 de marzo de 2017, 23:21h
El Mobile World Congress representa un sensacional mirall del sector de la telefonia mòbil i d’altres relacionats igual o més importants fins i tot. Però, tot i ser la major fira mundial en aquest tema, igual que arriba se’n va. Així, doncs, el repte és aprofitar la seva celebració perquè la ‘Gran Barcelona’, la ciutat i la seva àrea metropolitana, representi un ‘hub’ mundial en innovació no només durant els dies del congrés.

En aquest sentit, el major èxit és la fundació, a l’any 2012, de la Mobile World Capital Barcelona que, actualment, dirigeix Aleix Valls. Matemàtic, enginyer i doctorat en mecànica de fluids, Valls és especialista en transformació digital i innovació digital: “Aquesta cosa de la que tothom parla, però que ningú practica”, deia a la primera conferència de l’any 2017 del Cercle d’Economia.

Abans de liderar l’entitat, Valls ha treballat a The NODE Company, LOOP Consultancy y Accenture, entre altres. Ostenta l’actual càrrec des de desembre de 2015, quan va substituir a Agustí Cordón.

-En què ha canviat Barcelona i la seva àrea metropolitana, pel que fa la innovació tecnològica, des de la celebració del MWC?
- L’arribada del Mobile World Congress i el posterior nomenament de Barcelona com a Mobile World Capital ha sigut un dels principals detonants de la transformació digital del nostre entorn. El congrés ens ha situat en l’òrbita internacional, tant a nivell econòmic com social, i ens ha posicionat com un territori innovador, que aposta per les últimes tendències digitals i per la creació de negocis d’alt valor afegit.

Des d’aleshores, hem consolidat un entorn de negoci fonamentat en la innovació i la tecnologia, que amplia el seu àmbit d’activitat i hi suma des d’emprenedors a inversors, fins a grans corporacions i institucions. Aquesta peculiaritat ens facilita a més que siguem un pol d’atracció de talent internacional que vol fer de Barcelona i el seu entorn l’espai on fer créixer els seus projectes. Això també ho veiem pel que fa a les inversions i l’atracció de grans corporacions internacionals que s’instal·len aquí per desenvolupar noves àrees de negoci amb aquest component tech. En definitiva, aquesta aposta global pel món digital ens ha permès l’evolució de tot el territori i que ja avui siguem el 5è hub tecnològic d’Europa, just darrere de Londres, Berlín, París i Amsterdam.

- Quin és el paper de tot l’anell metropolità en aquesta evolució?
-L’àrea metropolitana és una part fonamental en aquesta transformació. Seu d’empreses innovadores, font de talent amb projectes d’emprenedoria, centres d’investigació i innovació de referència internacional, aquest ecosistema constitueix un entorn cohesionat i cosmopolita diferencial per a la creació i desenvolupament de projectes empresarials.

Per això hem d’entendre el desenvolupament de l’ecosistema empresarial barceloní més enllà de la ciutat i pensar en com tota l’àrea metropolitana trama un teixit dens de creació, desenvolupament i creixement de negocis.

- Es parla sempre de l’impacte econòmic a nivell hoteler, el transport, la restauració... Però ha sabut l’àmbit metropolità de Barcelona retenir el talent que passa pel MWC?
Som generadors i tractors de talent. Vivim en la quarta destinació a nivell europeu per al talent tecnològic i aquest any, ens hem consolidat com el segon país de la Unió Europea que atreu més emprenedors internacionals per llançar noves companyies. Aquests empresaris d’arreu del món s’instal·len aquí per tirar endavant els seus negocis perquè veuen l’oportunitat de créixer a Barcelona i sobretot, hi veuen també una via per mostrar-se al món.

Aquesta capacitat d’atreure i retenir talent la veiem any rere any amb l’evolució de 4YFN, la plataforma per a la creixent comunitat de startups promoguda per MWCapital, que ha crescut amb els emprenedors d’aquí, i com ells, avui ja és arreu del món amb esdeveniments des de Shanghai fins a Tel Aviv, i amb presència a fires i congressos sectorials de temàtiques tant diverses com l’automòbil, la construcció o les smart cities.

- Va dir que Barcelona és candidata a estar entre les 5 ciutats/hub en la innovació tecnològica. Que li falta perquè no hi hagi dubtes, com deia, de que estarà a la ‘Champions’?
Barcelona està creixent com a hub i, per l’evolució que hem tingut com a ecosistema de negoci, estem en un punt de passar a ser un membre permanent d’aquesta “champions” d’epicentres d’innovació mundial. Si bé la tendència és positiva -atraiem més talent, captem inversió constant, generem projectes d’impacte internacional-, cal que entenguem el canvi de model que s’està produint per consolidar-nos.

A Barcelona hem passat de comparar-nos amb un dels principals hubs d’animació: Manchester -amb la industrialització del Poble Nou, entre d’altres- a aspirar a ser el Silicon Valley del sud d’Europa, però aquest procés de transformació en què estem immersos deixa de banda aquest element comparatiu. Avui, Europa no necessita una única àrea amb talent digital i fomenta aquests espais únics, amb característiques diferenciades que conformen aquesta “lliga digital” on juguen les grans conurbacions. El continent fomenta la creació d’entorns especialitzats al voltant de les grans capitals, uns ecosistemes vius, que treballen en xarxa i que aporten característiques i recursos diferenciats a emprenedors i corporacions. Bon exemple d’això és el cas de Londres, capital del fintech Europeu, o el propi cas de Barcelona, que destaca en l’àmbit de l’ecommerce i els serveis amb diferència respecte a les altres grans capitals.

Per tant, en el moment en què ens trobem hem d’apostar per aquest nou model d’innovació al continent que ens situa com una de les ciutats de referència. Això només serà possible si tots els agents de l’ecosistema, públics i privats, s’alineen, capaciten als professionals que desenvolupen projectes des de la ciutat i fomenten l’escalabilitat dels negocis fets aquí.

- Recentment, parlàvem del 2030 en relació amb l’automoció amb una previsió molt interessant. En termes generals, ara que som al present d’aquell futur que es plantejava al 2006, creu que la societat actual ha complert amb les previsions que es feien aleshores o encara queda molt camí per recorre?
Som en plena cursa de fons en el camp de l’automoció. És un sector en plena transformació, tant a nivell dels mateixos vehicles com de les energies que els nodreixen. Ara bé, el sector és un clar exponent d’aquest canvi de paradigma que ens ve donat per la digitalització. L’usuari més jove actual valora l’ús i l’accés al servei, el fet de desplaçar-se, més que la pròpia tinença d’un vehicle. Aquest canvi de model és un dels principals reptes a què ha de donar resposta el sector.

En els propers anys, en un curt termini relatiu, parlarem de cotxe autònom, de sensorització de les ciutats per optimitzar desplaçaments o de serveis que aniran més enllà del car sharing que coneixem avui per cobrir íntegrament les necessitats del conductor smart. Per tant, més enllà de valorar previsions, hem de pensar en si el sector, local, nacional i internacional, és a punt o no per tots els canvis que experimentarà en els propers anys.

- En termes d’innovació, quines són les àrees metropolitanes més fortes i amb les que ha de competir Barcelona?
A nivell europeu, com a hubs innovadors tenim per davant Londres, Amsterdam, Paris i Berlin, els grans referents que tots tenim presents. I ho són, per especialització, per trajectòria i per l’aposta de ciutat, i de país, que històricament han fet per consolidar-se com a tals.

I a nivell espanyol, Barcelona i la seva àrea metropolitana encapçalen els rànquings a nivell d’inversió atreta, número d’startups o volums de negoci, entre d’altres. No obstant això, hem de seguir treballant per consolidar-nos en aquesta posició. És per això que, des de Mobile World Capital Barcelona, seguim impulsant iniciatives com 4YFN i mVenturesBcn, que ens ajuden a reforçar aquest ecosistema i connectar-lo amb el món. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios