www.elllobregat.com
Mig centenar d’experts impulsen l’economia circular a l’àmbit metropolità
Ampliar

Mig centenar d’experts impulsen l’economia circular a l’àmbit metropolità

miércoles 05 de abril de 2017, 17:56h

L’aprofitament dels residus com a recursos, la simbiosi industrial i el major aprofitament de l’aigua a l’entorn del Parc Agrari han estat els tres eixos fonamentals de la jornada

‘El potencial de l’Economia Circular a l’Àrea Metropolitana de Barcelona’. Sota aquest títol, 50 experts de diferents entitats i representants dels ajuntaments metropolitans han celebrat avui aquesta jornada amb l’objectiu d’impulsar aquest nou model productiu basat, com dèiem, en l’economia circular.

En aquest sentit, AMB compta amb tres estratègies fonamentals; en concret, un programa metropolità de simbiosi industrial, l’impuls de la transformació de residus en noves matèries primeres i l’augment de les sinergies agrourbanes a l’entorn del Parc Agrari del Llobregat.

D’aquesta manera es vol, respectivament, afavorir la col·laboració entre empreses per maximitzar els seus beneficis i aportar valor afegit; aplicar nous mecanismes per donar una nova vida als residus del sector industrial; i, tercer, recuperar massa forestal per fer biomassa; establir circuits de ramats d’ovelles i protegir els boscos enfront dels incendis, entre altres qüestions.

En tot cas, més enllà d’aquestes concrecions, l’aposta planteja un canvi notable en l’actual sistema econòmic de producció, d’esperit lineal. De fet, actualment, el model permet que la societat llenci i, per tant, perdi de mitjana el 60% dels recursos que necessitat per fabricar els productes i materials que consumeix. Això passa perquè s’aplica un marc conceptual en el que sembli que els recursos de la natura siguin il·limitats; fet que no és, en general, cert. Així, cal donar una segona oportunitat també a aquelles coses que ja han estat utilitzades i que, en teoria, són considerades com a rebuig.

AMB ja compta, en aquest sentit, amb diferents projectes com, per exemple, els sistemes que proveeixen de climatització (fred i calor) a habitatges i oficines, i que aprofiten el vapor provinent de les plantes de tractament de residus; o l’acord de col·laboració entre els productors agrícoles i la planta Ecoparc 1, que produeix compost pels cultius a partir de residus.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios