www.elllobregat.com
La lluita veïnal tomba les antenes de telefonia mòbil

La lluita veïnal tomba les antenes de telefonia mòbil

Vodafone desmantella l’antena del barri Marianao de Sant Boi després de l’oposició local. La pressió ciutadana suma un nou avenç per
reubicar una altra antena a Torrelles.

Tot i bufar tot el vent en contra, el petit David ha guanyat novament a Goliat, en aquest cas, en la lluita per fer fora les antenes de telefonia mòbil de les ciutats. Com ja hem anat explicant en El Llobregat, el debat sobre l’avenç de les tecnologies i, amb elles, les corresponents infraestructures que requereixen és, sens dubte, un tema pendent que caldrà resoldre. En aquest sentit, la nova Llei de Telecomunicacions aprovada l’any 2014 donava tota la llibertat a les grans companyies per instal·lar les seves antenes de telefonia, pràcticament, allà on volguessin. Només calia arribar a un acord amb els propietaris dels terrenys o de les finques. Així, si aquests acceptaven, cap institució podia evitar la instal·lació de la infraestructura. I així van arribar els problemes, fonamentalment, a dos municipis del Baix Llobregat: Sant Boi, on es va col·locar una antena a sobre d’un edifici del carrer Antoni Rubió i Lluch; i a Torrelles, on la mateixa empresa, Vodafone, va instal·lar la infraestructura al costat de l’Escola Sant Martí.

Retirada a Marianao
La Plafaforma de Marianao contra les antenes de telefonia mòbil i l’Associació de Veïns El Poble – Marianao han aconseguit que, aquest passat mes d’abril, amb la complicitat de l’Ajuntament de Sant Boi, Vodafone desmantellés l’antena del barri.

La lluita veïnal va començar de manera immediata al coneixement de l’antena, instal·lada al mes de març de 2015. De fet, el Ple Municipal del mateix mes ja va aprovar, amb la votació unànime de tots els partits, una moció en contra de l’antena. Davant la falta de consens, l’Ajuntament va trobar la sortida legal a la situació que, després de passar per la justícia, va permetre guanyar la partida a Vodafone. El Govern local va incoar, primer, un expedient de protecció de la legalitat urbanística de la ciutat i va ordenar la suspensió de l’activitat i de l’ús de la infraestructura.

Efectivament, i així ho va determinar el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, la instal·lació contravenia el Pla municipal d’antenes de Sant Boi, vigent aleshores fins que hagués transcorregut un any de l’entrada en vigor de la Llei 9/2014 de Telecomunicacions.

Sant Boi va demanar, doncs, el desmantellament immediat de l’antena amb un requeriment a Vodafone que obligava a precintar i desmantellar la infraestructura en tres mesos. Vodafone no va complir i l’antena va ser desconnectada i precintada.

De fet, com a reacció, van presentar un recurs judicial contra l’Ajuntament que, finalment, van perdre. Desestimat el recurs pel Jutjat Contenciós Administratiu 10 de Barcelona, el Govern local ha posat punt i final a la lluita amb la retirada definitiva de l’antena.

Torrelles, més a prop
La notícia arriba la mateixa setmana que la Comissió d’Ensenyament del Parlament de Catalunya hagi instat a la Generalitat, per unanimitat de tots els grups, perquè mediï entre la companyia i l’Ajuntament per trobar una reubicació consensuada a l’antena ubicada al costat de l’Escola Sant Martí de Torrelles.

La mobilització ciutadana –liderada per la Comissió per a la reubicació de l’antena de l’Ampa Sant Martí- suma, doncs, un nou avenç per buscar un emplaçament, després que a l’octubre es signés per tots els partits la Proposta de Resolució i que s’iniciés a tràmit. Ahir, va quedar definitivament aprovada.

Pel que fa la ubicació, segons va informar la Comissió a febrer d’aquest any, ja hi hauria un principi d’acord per portar l’antena a una pista que hi ha entre un dipòsit de can Coll i el cementiri del municipi, enmig del bosc. Tècnicament, Vodafone va acceptar la proposta, però es va negar a pagar la instal·lació de sis pals elèctrics necessaris. Fet que va deixar, de nou, el procés aturat. La plataforma ciutadana celebra, ara, l’aprovació definitiva de la Proposta de Resolució i confia que amb la Generalitat implicada, s’arribi a un acord que faci treure l’antena del costat de l’escola. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
1 comentarios