www.elllobregat.com
AMB alerta que podríem perdre la meitat de les platges metropolitanes
Ampliar

AMB alerta que podríem perdre la meitat de les platges metropolitanes

viernes 26 de mayo de 2017, 18:46h

L’ens metropolità centra la presentació de la temporada d’estiu en la protecció del seu litoral

El canvi climàtic no només és indubtable sinó que ja estem patint les seves conseqüències. Efectes que aniran progressivament a més. I es que s’estima, per exemple, que el nivell del mar pujarà entre 60 i 100 centímetres fins l’any 2100, el que comportarà un augment de la temperatura de l’aire i l’aigua substancial i, a més, la possible pèrdua de la meitat de les nostres platges. Així ho creu l’Àrea Metropolitana de Barcelona que, avui, a Gavà, ha presentat la temporada d’estiu amb la preocupació pel seu litoral com a tema central.

El temporal d’hivern, que va fer malbé bona part del nord metropolità, ja ha estat un bon avís del perill al que s’afronta el nostre litoral metropolità. S’han hagut de substituir unes 150 passeres i altres elements del mobiliari que van quedar destruïts, el que ha representat un cost de 200.000 euros.

En aquest sentit, la costa baixllobregatina compta, encara, i a diferencia de Barcelona i el seu costat nord, amb un tarannà natural –amb les dunes com a element fonamental- que cal protegir i mantenir per fer front als efectes del canvi climàtic: “Hem de ser capaços de fer compatible l’ús lúdic i d’oci de les platges amb la garantia de la preservació del medi ambient”, ha dit l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez.

Així, doncs, AMB ha preferit enguany, més enllà de centrar-se en la presentació de nous serveis a les platges metropolitanes, com era habitual, fer una crida per la conservació i la recuperació del medi natural com a escut davant els efectes climatològics.

“Dunes híbrides’ és un dels projectes que s’encarrega de la recuperació d’aquests espais naturals tan típics de Castelldefels, Gavà i Viladecans i que ja ha acabat la seva tercera fase, que ha permès recuperar les dunes en aquests municipis del Baix Llobregat.

Durant aquets any, a més, es retiraran espècies invasores vegetals i es construiran, de manera artificial, noves dunes. De fet, ja s’han retirat uns 26.000 kg d’espècies invasores com l’atzavara i l’ungla de gat en una superfície natural de 70.000 metres quadrats d’aquests tres municipis baixllobregatins.

Aquest fenomen no és una qüestió aleatòria, sinó que molts comportaments incívics de la ciutadania poden facilitar l’increment d’aquestes espècies, per exemple, no recollint els excrements dels gossos, que aporten nous nitrats impropis del terreny que permeten el creixement de noves espècies vegetals, atractives, d’altra banda, de nous insectes o animals.

Per debatre sobre el futur de les nostres platges, l’AMB organitzarà el 29 i 30 de juny el congrés LitoMET, per reflexionar l’estratègia per a una gestió públoca coordinada de preservació del litoral metropolità.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios