www.elllobregat.com
Gavà i Diputació de Barcelona fixen el punt de partida de la recuperació del Castell d’Eramprunyà
Ampliar

Gavà i Diputació de Barcelona fixen el punt de partida de la recuperació del Castell d’Eramprunyà

miércoles 31 de mayo de 2017, 17:53h

El Govern local i l’administració provincial presenten un Pla Director amb set fases d’actuacions i una inversió de quatre milions d’euros pel castell

El Castell d’Eramprunyà, construït al cor del Garraf al segle IX, ja havia donat passes en favor de la seva recuperació. La primera, segurament, fa deu anys quan l’Ajuntament de Gavà va poder municipalitzar el castell, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Des d’aleshores s’han pogut fer actuacions al llarg dels anys, més puntuals, també amb la col·laboració de la Diputació. Avui, en canvi, s’obre una nova etapa amb una metodologia i un full de ruta pel futur del castell.

Així, doncs, la Diputació de Barcelona ha entregat a Gavà un Pla Director amb tot un seguit d’actuacions per garantir la consolidació i recuperació d’Eramprunyà. Sota tres eixos fonamentals, coneixement, recerca i divulgació, el nou Pla Director recull fins a set fases diferents d’intervencions que, en total, comportaran una inversió de quatre milions d’euros.

Una inversió que no té calendari, però que sí representa un excel·lent punt de partida per iniciar aquest procés de recuperació tal i com es va fer amb el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà. “Hem anat intervenint amb el suport econòmic i tècnic de la Diputació per assegurar i garantir l’estabilitat del conjunt monumental de manera respectuosa amb l’entorn i alhora per fer divulgació del conjunt”, ha dit l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, a la sala dels arcs de l’antic castell. “Unes accions que van posar de manifest la necessitat de redactar un Pla Director per establir una metodologia d’actuació, establir les prioritats, quantificar les inversions necessàries i, en definitiva, establir què volem que sigui aquest castell”.

Com hem explicat en altres ocasions, i Torre Salvana de Santa Coloma de Cervellò és un bon exemple, el món local té molts problemes per poder conservar i recuperar el patrimoni històric, sigui del tipus que sigui. Així, doncs, més enllà de la relació d’actuacions, l’acte d’avui representa el compromís ferm de la Diputació de Barcelona enfront Eramprunyà, tal i com ha assegurat el diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut: “Són uns costos importants i difícils d’assumir per una administració municipal i aquí és on les entitats supralocals hem d’ajudar als municipis, en aquest cas a Gavà”.

Aquests quatre milions d’euros permetran realitzar una infinitat d’actuacions: estudi d’identificació de riscos geològics del turó; ampliació del perímetre de protecció; consolidació d’estructures; manteniment del castell; estudis específics per aprofundir en els coneixements de memòria històrica; desbrossada i millora d’accessibilitat interior, entre altres. A més, es preveu consolidar i restaurar tant el recinte sobirà (es vol reaixecar la paret meridional i generar un nou espai per sobre de la Sala dels Arcs per guanyar un nivell i tancar i, així, protegir el monument del desgast de la pluja) com el jussà, així com el recinte clos i el seu entorn.

Per últim, per facilitar la divulgació, es milloraran els accessos habituals, fonamentalment, des de l’Ermita de Bruguers. Actualment, gràcies de la feina d’un grup de voluntaris, la Unió Muntanyenca Eramprunyà organitza el segon diumenge de cada mes visites guiades per entre 30 i 40 persones. En total, a l’any, passen unes 500 persones que pugen a peu fins el castell, per gaudir, finalment, d’unes vistes espectaculars de la vall del Delta. L’objectiu és concretar un camí únic clarament, amb senyals i recursos divulgatius, sense obrir la via, en cap cas, als vehicles privats.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios