www.elllobregat.com
Front comú contra el vandalisme a la xarxa ferroviària
Ampliar

Front comú contra el vandalisme a la xarxa ferroviària

jueves 01 de junio de 2017, 12:38h
Un comboi d’un operador ferroviari espanyol impacta amb uns elements contundents col·locats en plena via i provoca la seva aturada immediata. Tot seguit, amb el tren immobilitzat, apareixen, de sobte, un grup de joves per grafitejar-lo.

És un dels casos d’atac vandàlic a la xarxa ferroviària del nostre territori i que mostra un problema generalitzat a tot l’Estat espanyol, on els operadors han notat un repunt important d’aquests actes incívics.

“Analitzen, primer, el nostre comportament dia a dia, fins i tot els nostres moviments anormals; per tant, ens segueixen; segon, planifiquen l’atac; tercer, l’executen i, quart, exploten l’èxit”, explica el director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella, que compara aquestes tàctiques amb les de grups paramilitars.

Cada vegada amb més aversió al risc i amb l’únic objectiu “d’alimentar l’ego individual i grupal, s’estan passant moltes línies vermelles que el que provoquen és una distorsió en la producció del servei públic. Per protegir-se ha de tenir uns sobrecostos que són innecessaris”.

En concret, l’Observatori del Civisme del Transport Ferroviari -entitat on estan representats tots els operadors ferroviaris de l’Estat espanyol i que sumen 5 milions de viatges al dia- calcula que el cost derivat d’aquests atacs és d’uns 62 milions d’euros. Per aquest motiu, tots els operadors han decidit dir prou davant d’aquesta escalada de violència i fer front comú. Així, el conjunt d’empreses ferroviàries han demanat una major protecció legislativa, executiva i, sobretot, judicial per evitar aquest vandalisme en el futur. “L’administració de Justícia ha de tenir clar que aquests atacs van més enllà del sol fet d’aturar un tren o trencar una càmera. Hi ha una sèrie de danys socioeconòmics que s’han de posar sobre la taula”, diu Juncadella.

Endurir les sancions
En aquest sentit, els operadors ferroviaris han establert una metodologia que calcula el cost total que representa la retirada d’un grafiti: “No és només netejar. És anar el més ràpid possible per portar el tren a un taller; aleshores, primer, aquest tren s’ha de substituir per un altre. Després, hi ha un cost de mà d’obra, però no només, sinó també el desplaçament a aquest taller. I, tercer, hi ha una part corresponent a la degradació del material del tren, de la pintura i, fins i tot, de la xapa”. Els operadors, doncs, davant un atac fan de pèrits i porten els costos als jutjats, uns costos que, pel seu valor, fa passar l’atac de falta a delicte.

De fet, els operadors ferroviaris no passen ja ni una davant la importància del debat: en els anys 2015 i 2016 s’han realitzat 1.321 judicis per vandalisme, s’han obert gairebé dos expedients diaris per faltes administratives i, per agressions, s’han dut a terme fins a 1.068 judicis i obert 1,5 expedients per dia. Ara bé, un dels problemes actuals és l’excessiva dilatació temporal entre els fets i la resolució dels casos: “Ha d’haver una correlació directe entre els fets i la conseqüència. Passa molt temps i, de vegades, les sentències són massa condescendents”.

Aquestes dades proven la magnitud d’una problemàtica que, també, segons exposen des d’FGC, s’ha d’afrontar de manera transversal a partir de l’àmbit policial, educatiu o a través dels mitjans de comunicació. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios