www.elllobregat.com
Gavà intensifica la lluita contra la prostitució
Ampliar

Gavà intensifica la lluita contra la prostitució

viernes 02 de junio de 2017, 12:10h

L’Ajuntament presenta un pla integral davant el repunt de l’oferta detectat a les portes de l’estiu

Gavà intensifica la lluita contra la prostitució
Ampliar

Les cadires de plàstic i les ampolles mig buides al terra són la prova de la presència habitual de prostitutes a la C-31, més coneguda com a Autovia de Castelldefels. Com és sabut, no és estrany que estiguin en aquest eix viari, que pateix aquest problema des de fa molts anys. El que no s’esperava era el repunt d’oferta que Gavà ha detectat en aquestes setmanes prèvies a l’estiu i que deixa una desena de punts a tot al municipi i no sols a la C-31, sinó també a les carreteres B-210 i C-245, puntualment, on mai hi havia hagut.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Gavà ha presentat un pla integral d’intervenció contra la prostitució que va més enllà de les actuals sancions de fins a 3.000 euros que, segons les ordenances municipals, es poden posar tant a clients com a les dones. Les diferents accions van des de campanyes informatives i de sensibilització, amb cartells ubicats a la via amb lemes com ‘Tu t’ho passes bé? Ella, no.’; l’eliminació de mobiliari a l’espai públic; tancament de camins i eliminació de ‘culs de sac’ que facilitin aquesta activitat i formació i major control per part de la policia local.

Segons fonts municipals, l’any 2016 es van produir un total de 60 sancions, fonamentalment, a clients: “Les dones prostituïdes són víctimes. Això de la lliure elecció és un mite. Es tracta d’un percentatge molt petit, del 5%, que decideixen fer-ho lliurament. Darrera hi ha una realitat d’explotació sexual i el que volem és assessorar, saber de la seva situació, oferir recursos i ajudar-les”, ha dit l’alcaldessa de la ciutat, Raquel Sánchez, en una trobada amb la premsa, precisament, a la C-31.

Sánchez ha defensat, tot i que legalment tinguin la mateixa sanció, penalitzar al client i no pas a la dona, tal i com es va fer en el seu inici: “L’any passat van haver unes 60 sancions, sobretot, a clients. Quan es va implantar va haver alguna sanció a alguna dona, però no pretenem victimitzar-les ni culpabilitzar-les. Ens trobàvem, a més, amb situacions d’insolvència. El que hem de fer, doncs, és oferir recursos i eines per abandonar aquesta activitat que no escullen voluntàriament en el 95% dels casos”.

Així, segons fonts policials, s’obre un expedient sancionador o multa en els casos de veure a algun client negociant amb la dona o, òbviament, en el cas en el que se’l enxampi ‘in fraganti’; mentre que, en el cas de la dona, difícilment aquest càstig es concreta.

Gavà, que forma part de la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta, vol abordar la problemàtica, també, des d’un punt de vista més social amb l’actuació conjunta del Departament d’Igualtat i Serveis Socials que s’han posat a disposició de les dones, la gran majoria de nacionalitat albanesa, amb entrevistes personals per oferir els recursos disponibles.

La ciutat, segons ha dit Sánchez, vol servir d’exemple per expandir aquesta lluita en altres municipis. En aquest sentit, segons hem pogut saber, hi ha hagut contactes entre els cossos locals de seguretat de Gavà, Viladecans i Castelldefels per abordar la problemàtica de manera coordinada i per evitar que la solució de Gavà sigui el problema de les ciutats veïnes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(1)

+
4 comentarios