www.elllobregat.com
El Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge completa el seu desplegament al Baix Llobregat
Ampliar

El Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge completa el seu desplegament al Baix Llobregat

jueves 08 de junio de 2017, 13:00h
El Baix suma, amb el servei presentat a Esplugues, nou oficines que donen cobertura a tot el territori, amb l’excepció de Cornellà, que compta amb un servei de mediació local propi

Esplugues ha presentat el seu Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge, ubicat al Casal de Cultura Robert Brillas, que ha permès obrir 32 expedients a la ciutat després d’un any en funcionament. D’aquesta manera, el Baix Llobregat completa el desplegament d’aquest servei a tot el territori, que queda 100% cobert amb un total de nou oficines: “L’habitatge és una prioritat clau del Govern i s’hi ha destinat més diners que mai”, ha dit durant l’acte institucional la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs.

Aquesta aposta es concreta en el Baix amb la següent distribució d’oficines: Consell Comarcal (Cervelló, el Papiol, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Vallirana), Castelldefels, El Prat, Sant Feliu, Esplugues, Gavà (inclou Begues), Viladecans (dóna servei a Torrelles i Sant Climent) i Martorell (oficina de referència per a Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Corbera, Esparreguera, Olesa, Pallejà, Sant Andreu i Sant Esteve). L’excepció és Cornellà que compta amb un servei de mediació propi, gestionat per la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà (FACVO).

L’objectiu de la també denominada SIDH és donar resposta a un propietari d’un immoble que sigui el seu habitatge principal que no pot fer front a l’hipoteca. Per evitar que aquest impagament derivi en un desnonament, les famílies que accedeixen al SIDH són entrevistades per una persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute.

La proposta es tramesa a l’Ofideute, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de la Generalitat, que farà la mediació amb l’entitat financera: “La col·laboració entre la Generalitat, la Diputació de Barcelona, els col·legis d’advocats i els municipis ens permeten donar una resposta molt millor als ciutadans, per garantir la prevenció de l’emergència habitacional i els casos de desnonament”, ha dit Borràs. “Hem de ser capaços d’actuar d’una forma clara per donar respostes a la ciutadania en matèria d’habitatge”.

Per la seva part, l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, ha destacat que el Servei Municipal de l’Habitatge –que precedia aquest servei- havia tractat uns 300 casos i que les polítiques socials són una de les grans prioritats de l’Ajuntament, que aborda el tema d’una manera transversal fonamentada en tres eixos: “Les polítiques socials per atendre als col·lectius amb més necessitats per raons socials i econòmiques són una de les grans prioritats. L’altra és la promoció econòmica i l’impuls a l’ocupació”.

A més de les nou oficines al Baix Llobregat, la demarcació de Barcelona compta amb un total de 37 punts dels 75 que hi ha a tota Catalunya, que han permès atendre a 4.200 famílies de la demarcació: “És un servei amb el qual s’assessora, s’informa i es fa de mitjancer entre la persona amb risc de perdre l’habitatge i l’entitat bancària”, ha dit el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació, Josep Ramon Mut. “I aquí entra no només qui té el problema directament sinó també els avaladors”.

Efectivament, les hipoteques poden arrossegar a moltes persones i no només als propietaris. En aquest sentit, segons fonts oficials, la mediació del servei ha aconseguit tancar un acord en el 63,4% dels casos.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios