www.elllobregat.com

La Passió d’Esparreguera: cor, ànima i seny

La Passió d’Esparreguera: cor, ànima i seny
miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
ARIADNA CAÑAMERAS

La passió d’un poble per la cultura. Més de mil persones participen, any rere any, en un dels esdeveniments culturals més importants de Catalunya: La Passió d’Esparreguera. Enguany, amb la temporada ja començada, la representació es proposa transmetre “la naturalitat de l’espectacle i potenciar l’emoció per tal de fer viure a l’espectador, en primera persona, tot el que passa a dalt de l’escenari”, segons la pròpia entitat.

Amb més de quatre-cents anys d’història, en David Aguado, director de l’espectacle d’aquesta temporada, considera que La Passió “és el màxim patrimoni cultural d’Esparreguera, i aquesta és l’empenta ens porta cada any a fer-la més gran”. Núria Valldeperas, regidora de cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, assegura que “som un refent” i que La Passió “és l’entitat insígnia del poble”.

“Durant dos mesos, Esparreguera es converteix en la capital cultural del nostre territori”, apunta Valldeperas. Coincidint amb Setmana Santa, a La Passió d’Esparreguera es fan un total de deu representacions –totes en diumenge- amb Jesucrist com a figura central. Valldeperas creu que “la temàtica religiosa és el de menys”, perquè “és cultura” i aquest tipus d’actuació “forma part de la nostra societat, cultura i tradició: La Passió s’ha de veure i conèixer”.

“Sempre fem campanyes per a que vingui el màxim de gent possible, sobretot adreçades a joves: intentem donar a conèixer l’espectacle a una franja d’edat a la que la temàtica potser no li és gaire atractiva”, confirma Aguado. L’entitat també comunica que “s’ha procurat donar el màxim de papers a gent jove per tal que agafi el relleu i continuï mantenint viva la tradició de fer La Passió”.

Els esparreguerins, voluntàriament, participen de l’espectacle que, enguany, es va començar a assajar al mes de novembre. “Mil persones es belluguen per una sola finalitat i fan realitat un espectacle amateur: tothom dedica el temps que té. És la voluntat de molta gent del poble”, ratifica David Aguado, que dirigeix l’espectacle per tercer any consecutiu. “Quina entitat mou mil persones sense cobrar? Voluntàriament regalen més de deu diumenges a La Passió. Jo que hi sóc des de fa anys m’adono que La Passió és qui em fa un regal per deixar-me participar”.

Com a director, Aguado pretén que “la gent vingui als assajos a passar-s’ho bé: venim a fer un espectacle, però La Passió és on ens trobem diumenge rere diumenge, on compartim moltes experiències. És un nucli social que no s’ha de perdre. Si la gent s’ho passa bé tens el 90% de l’èxit garantit”. Valldeperas senyala, amb orgull, que “a Esparreguera hi ha un teixit associatiu cultural molt destacable i amb moltes ganes de fer coses, i això és molt important”.

La Passió aporta més moviment econòmic, sobretot pel que fa al sector de la restauració. L’espectacle acaba motivant al públic per tal de gaudir de la representació i, a més, per a visitar el poble. “La Passió ens enriqueix culturalment i propicia un moviment econòmic important”, confirma Valldeperas. D’aquesta manera, aquest fenomen cultural és la principal font de turisme del poble d’Esparreguera, que pretén explotar l’arribada del nombrós públic per a donar a conèixer altres zones i aspectes importants de la vila.

Des de l’Ajuntament, Núria Valldeperas proclama que “totes les entitats del poble són importants, però La Passió és la que exporta el nom d’Esparreguera. Estem molt orgullosos”. Una representació teatral singular s’ha convertit en el símbol d’un poble, d’una comarca i d’una cultura. Identificar a Esparreguera amb La Passió és sinònim d’admiració cap a aquestes mil persones que fan possible un fenomen cultural de tals dimensions.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios