www.elllobregat.com

Catalunya, a punt per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física

Catalunya, a punt per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física
miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h

Entitats i institucions de tot tipus ja preparen activitats de sensibilització per al 6 d’abril arreu del territori català

El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món i Catalunya hi participarà entre l’1 i el 14 d’abril. A dia d’avui, ja s’han registrat 107 activitats que mobilitzaran unes 40.000 persones, una xifra que dobla les previsions fetes l’any passat a menys d’una setmana pel dia central. L’any passat 174.771 persones hi van participar activament, a través dels 276 esdeveniments organitzats per 391 entitats i institucions catalanes.

Adreçada tant a infants i adolescents com a adults i gent gran, la iniciativa de caràcter mundial vol fomentar que tothom faci exercici, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest dia se celebrarà novament arreu del planeta per fomentar aquesta recomanació i prevenir les més 3.000 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme. El lema d’enguany és: “Acumuleu 30 minuts d’activitat física cada dia” (en infants i adolescents es recomana 60 minuts), amb el sublema: “Activitat física: un gol d’or per a la salut”, que juga amb la celebració del mundial de futbol del Brasil de l’estiu vinent.

Amb l’objectiu de fomentar un estil de vida saludable, Catalunya disposa del Pla d’activitat física esport i salut (PAFES), una iniciativa interdepartamental del Govern de la Generalitat per lluitar contra el sedentarisme impulsada pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport. L’objectiu final del Pla és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones sedentàries adultes, tot augmentant els nivells d’activitat física amb la capacitació de professionals sanitaris i facilitant la pràctica als usuaris de l’atenció primària.Tenint en compte que el sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals, la Generalitat té en marxa diverses actuacions en aquest sentit. Potenciar els programes de protecció i promoció de la salut i la prevenció de les malalties cròniques és una de les prioritats del Pla de salut 2011-2015 i del Pla de Govern, i és per això que seguir impulsant el PAFES és un dels objectius estratègics. El PAFES ja s’ha estès al 99% del territori i més de 500.000 ciutadans ja han rebut consells sobre activitat física saludable en els centres de primària.

El sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2011 en un 19%, sobretot en la població diana del PAFES, en què ha disminuït un 34%. Practicar activitat física de manera regular és una eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida relacionada amb la salut, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars...) i patologies (malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment). Fer exercici també millora la salut mental. El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) i el Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF) recomanen, com a mínim, acumular 30 minuts d’activitat d’intensitat moderada cinc dies per setmana.

L’acte central, a Tortosa
El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, conjuntament amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el director del Campus Terres de l’Ebre URV, Azael Fabregat; el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i la representant territorial de l’Esport a la demarcació, Cinta Espuny, van presentar a Tortosa els actes de celebració d’aquesta jornada, que compta amb el suport dels esportistes Toni Gerona, entrenador del FC Barcelona B d’handbol, de Tortosa, i Sònia Franquet, tiradora de tir olímpic d’Ascó. Es tracta, principalment, d’una caminada saludable pels indrets turístics de Tortosa, impulsada per la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i la Universitat Rovira i Virgili, entre moltes altres entitats de la zona.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios