www.elllobregat.com
Implantació de la FP Dual en els estudis de FP de Farmàcia i Parafarmàcia

Implantació de la FP Dual en els estudis de FP de Farmàcia i Parafarmàcia

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
L’Institut Pedraforca de L’Hospitalet de Llobregat, centre públic pioner en la impartició d’estudis de formació professional a L’Hospitalet, que ofereix estudis de formació professional de diverses especialitats (Sanitàries, Manteniment de Vehicles, Perruqueria) des de fa més de 35 anys, impartirà el proper curs 2014-2015 la modalitat dual en els ensenyaments del cicle formatiu de grau mitjà de Farmàcia i Parafarmàcia, que compagina la formació al centre educatiu amb el treball remunerat en una empresa del sector, amb una major implicació de les empreses en la formació de l’alumnat.
El cicle formatiu de grau mitjà de Farmàcia i Parafarmàcia té una durada de 2000 hores; 350 hores corresponen a pràctiques en oficines de farmàcia i farmàcies hospitalàries, i al resta del currículum s’imparteixen al centre educatiu. La nova Formació Professional Dual representa una major implicació de l’empresa en la formació de l’alumnat, ja que l’estada de l’alumne a l’empresa s’amplia fins a 1000 hores. Això implica que part dels continguts deixen d’impartir-se al centre docent per a treballar-se, d’una manera molt més pràctica i en una situació real, a l’empresa.

Des de l’Institut Pedraforca s’està preparant els nou curs, i ja disposa de contactes amb oficines de farmàcia per tal que acullin l’alumnat en aquest nou model de formació. De moment, l’acollida dels farmacèutics del nou programa, que s’implantarà per primera vegada a Catalunya en aquests estudis, ha estat molt positiva. El passat 5 de juny va tenir lloc una sessió informativa a la seu del Col•legi de Farmacèutics de Barcelona, amb l’objectiu de fer extensiva la informació a totes les farmàcies de la província. Aquesta sessió va anar a càrrec de Ferran Castrillo, cap del Servei de Programes i Projectes de Foment dels Ensenyaments Laborals del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i el projecte va tenir una acollida molt favorable per par dels farmacèutics assistents. A més, el Consell de Col•legis Farmacèutics de Catalunya es va mostrar favorable a signar un conveni de col•laboració amb el Departament d’Ensenyament per tal que totes les farmàcies interessades puguin acollir alumnes en formació Dual.

La FP Dual inclou l’estada remunerada de l’alumnat a les empreses, en modalitat de contracte o de beca. La durada de l’estada de l’alumnat a l’empresa podrà ser d'un a tres anys, i les empreses de fins a 250 treballadors podran tenir una bonificació del 100% de la quota de la seguretat social. La referència per a la remuneració de l’alumnat és el Salari Mínim Interprofessional.

Amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats del mercat laboral, la Formació Professional Dual aposta per augmentar la col•laboració entre els centres de formació professional i les empreses, en el procés formatiu dels alumnes. Segons Melcior Arcarons, director general de Formació Professional del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, “aquest model permet que l’alumnat pugui obtenir una formació, no només en l’activitat que despleguen a l’institut, sinó també incorporant-se en activitats reals en grups de treballadors i operaris experts. Així, es millora la formació i també la motivació de l’alumnat.” Segons les previsions a Catalunya, en els propers quatre anys requeriran 20.000 empreses amb capacitat per desenvolupar aquest tipus de formació, que esdevé una oportunitat tant per a alumnes com per a empreses.

Els avantatges d’aquest nou model de formació tenen lloc als tres nivells implicats: per als centres educatius, ja que permeten establir una major vinculació i corresponsabilitat entre els centre de formació professional i les empreses en el procés formatiu dels alumnes; per a les empreses, ja que recuperen el model de l'aprenent, garantint una formació professional que millora la qualificació i el desenvolupament personal dels joves, i facilita disposar de personal qualificat format i adaptat a les seves necessitats i cultura empresarial; i per a l'alumne, ja que compagina la formació a l‘institut centre i a l’empresa del sector, amb un contracte o beca; permet desenvolupar el potencial professional, aprendre en situacions reals de treball, adquirir experiència professional, i millorar l'ocupabilitat.

Aconseguir la implantació d'aquesta modalitat de formació revertirà, sens dubte, en la millora de la productivitat i l'ocupació al nostre país.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (4)    No(0)

+
0 comentarios