www.elllobregat.com
El conseller Espadaler durant la presentació del Pla Econòmic Financer de Forestal Catalana
El conseller Espadaler durant la presentació del Pla Econòmic Financer de Forestal Catalana

El Baix té un elevat risc d’incendis

Por Ariadna Cañameras

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h

La comarca és la que més focs ha patit en els darrers anys

El Baix Llobregat és una de les comarques catalanes amb més zones en risc d’incendi a causa del gran nombre d’hectàrees de massa forestal. A més, és un dels punts que més incendis ha patit en els darrers anys, i és per això que la Generalitat ha decidit augmentar les mesures de prevenció i d’actuació.

Aquest estiu es preveu una campanya de calor semblant a la de l’estiu del 2007, tot i que no arriba a considerar-se de sequera. D’aquesta manera, es podrien tenir episodis puntuals de risc: “No hi ha menys risc, sinó que hi ha un risc diferent”, ha afirmat el Conseller d’Interior, Ramon Espadaler.

Un dels factors que més influeix a l’hora de prevenir els incendis és la meteorologia. Si no hi ha pluges durant aquests mesos d’estiu, augmentarà el perill a la zona del Baix Llobregat Nord, ja que es troba en situació d’alt risc. D’altra banda, però, baixa el nombre d’incendis per negligències a causa de la bona campanya de sensibilització ciutadana.

Una de les mesures de prevenció que ha impulsat la Generalitat de Catalunya és la d’evitar l’abandonament de zones agrícoles i de conreu que acaba provocant la creació de boscos d’alt risc d’incendi forestal. Segons el Conseller Josep Maria Pelegrí, “el 80% de la superfícies forestal és privada”, i per tant cal tenir en compte que el seu desús incrementa el risc d’incendi i, també, la pèrdua de la biodiversitat.

Per a aquest 2014, el Govern ha aprovat el Pla Econòmic Financer de Forestal Catalana, el pressupost del Departament de Medi Ambient amb vigència fins al 2015, que destina gairebé la totalitat dels diners a les actuacions relacionades amb la prevenció de futurs incendis i amb la restauració de les zones cremades.

És per això que s’està treballant amb èmfasi l’anticipació i la coordinació: s’intentarà, per una banda, garantir la contundència en el primer atac i, d’altra banda, evitar que l’incendi vagi a més. Aquesta tasca la desenvoluparan els bombers, que patiran un augment d’hores de treball que equivaldran a més personal –que no es pot contractar a causa de la situació econòmica que travessa el país.

La figura dels agricultors i els ramaders és de suma importància per a la gestió de les zones naturals: des de la Generalitat destaquen que són els que més coneixen el territori, i això pot facilitar les tasques d’extinció dels incendis i a la recuperació posterior del paisatge.

Des de la Generalitat recomanen no llençar burilles enceses, llumins ni artefactes de foc en zones forestals; no utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades; les cremes de residus al jardí estan prohibides; no deixar mai escombraries ni deixalles al bosc; eliminar les branques que toquin la façana; i tenir a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d’aigua.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios