www.elllobregat.com
Creix el Baix Llobregat i es consolida l’aposta turística

Creix el Baix Llobregat i es consolida l’aposta turística

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h

La Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació han presentat el darrer Informe Territorial de la Província de Barcelona amb les conclusions corresponents a l’any 2013: pel que fa la població, el Baix Llobregat és la comarca que més creix en nombres absoluts; registra un descens del 3’5% en l’atur registrat i el turisme es converteix en una realitat palpable en la seva estructura econòmica

Aquestes són les principals conclusions que es deriven de l’Informe Territorial de la Província de Barcelona que ha presentat aquesta setmana la Cambra de Comerç de Barcelona, juntament amb la Diputació. El Baix Llobregat és, amb 808.644 habitants, la comarca que més creix en nombres absoluts (1.845 persones més) respecte a l’any 2012 i la segona en nombres relatius darrera només d’Osona. Manté així la condició de ser la segona comarca amb més densitat de població (1.664 hab./km2) després, òbviament, del Barcelonès. D’altra banda, disminueix la població estrangera (-2’9%) quedant-se en un 11%, per sota de la mitjana provincial (13’9%).

El Baix tanca l'any amb menys de 20.000 empreses
Pel que fa l’àmbit econòmic, cau el número d’empreses per sota de les 20.000; en concret, 19.988 companyies, de les quals el 96’8% són pimes, el principal tipus del teixit empresarial. La comarca, però, també és un atractiu per a grans empreses: segons la base de dades SABI (Sistema Anual de Balanços Ibèrics), el Baix Llobregat comptava al 2012 amb 117 empreses amb un import net de la xifra de vendes superior als cinquanta milions. Entre els líders en facturació destaquen empreses de fabricació i venda de vehicles de motor, fabricació de productes alimentaris i de begudes, transport aeri, promoció immobiliària, indústries químiques i comerç de productes farmacèutics. En concret, les cinc empreses que registren un import de vendes superior als mil milions són: SEAT, Volswagen Audi España, Nestle, Cargill y Vueling.

Cau l'atur registrat un 3'5%
L’ocupació a final del 2013 és de 253.534 treballadors, el 12% de l’ocupació provincial. Creixement lleu del 0’1% respecte a l’anterior any; però que acaba amb els dos anys de devallades superiors al 3%. Baixa, doncs, l’atur registrat en un 3’5% trencant aquesta tendència negativa. El que no varia és la concentració de l’ocupació, comprensible tenint en compte l’estructura poblacional de la comarca, però no per això menys sorprenent: sis dels trenta municipis de la comarca (Cornellà, El Prat, Sant Boi, Esplugues, Viladecans i Castelldefels) apleguen la meitat de l’ocupació de tot el Baix.

El turisme guanya pes
En el recent número ‘extra d’estiu’ de El Llobregat hem explicat algunes de les propostes, alguns dels atractius turístics de la comarca. I és que el Baix Llobregat consolida la seva aposta i el turisme és ja una realitat palpable en la seva estructura econòmica, segons recull l’informe. De fet, als darrers anys el sector serveis ha anat guanyant un pes significatiu dins l’estructura productiva i el turisme esdevé una de les activitats amb major creixement.

Per acabar, la innovació també es comença a fer un espai dins la idiosincràsia de la comarca, sobretot pels seus elements externs. Segons l’Índex InnoBaix, la comarca es troba entre el grup de comarques catalanes que presenta millors condicions per a les empreses: la quarta després del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Gironès. Els projectes com el CoBoi, Viladecans Smart City o el Begues Città Slow són una realitat i una assegurança de cara al futur.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios