www.elllobregat.com
El nou programa de suport al món local de la Diputació de Barcelona injecta 50 milions d’euros als municipis

El nou programa de suport al món local de la Diputació de Barcelona injecta 50 milions d’euros als municipis

miércoles 17 de septiembre de 2014, 01:54h
La Diputació de Barcelona ja compta amb el nou Programa de suport a les inversions locals, dotat amb 50 MEUR, per tal de continuar destinant recursos al suport de les activitats i serveis que presten els ens locals i, especialment, aquelles destinades a garantir la qualitat de vida de les persones.
Per al president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el programa «vol ser una resposta eficaç i ràpida a la insuficiència financera derivada del context de crisi», i per això es desglossa en dues vies: «el suport a les inversions financerament sostenibles -en compliment del que determina la llei estatal- dotat amb 35 MEUR, i el suport a la prestació adequada de serveis públics locals -a lliure disposició dels municipis- amb 15 MEUR». Esteve també afirma que «la Diputació no distingeix entre pobles grans ni petits perquè la nostra feina és treballar per l’equilibri territorial amb l’objectiu que els serveis públics estiguin a l’abast de tothom».

El president considera que la Diputació de Barcelona ha fet un gran esforç per dotar amb el màxim de recursos la línia de suport a la prestació de serveis públics locals, « perquè volem garantir l’autonomia local» tot i que, en compliment de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Adminstracions Públiques (LRSAL), aquesta només pot suposar el 30% del programa.

La finalitat del nou programa és donar una resposta ràpida i eficaç a les necessitats derivades del context de crisi econòmica i de la situació d’insuficiència financera en què es veuen immersos els municipis. El programa de suport a les inversions locals, dotat amb 50 MEUR, es va aprovar a la Junta de Govern de la Diputació de Barcelona i en el repartiment de recursos s’ha considerat especialment un factor de millora per a aquells municipis amb població inferior als 1.000 habitants per tal de donar compliment a la voluntat de la Diputació de Barcelona d’enfortir específicament l’assistència i la cooperació amb els petits municipis.

En aquest sentit, Esteve destaca que «en l’any de celebració del centenari de la constitució de la Mancomunitat de Catalunya, sentim com a propis els principis que van impulsar la seva obra, i per això renovem el nostre compromís per treballar activament amb els municipis de menor població per garantir que les seves comunitats locals gaudeixen dels serveis i de les condicions adients».

La Xarxa de Governs Locals dona resposta a les necessitats reals del món local
El nou programa de suport al món local s’emmarca dins els programes complementaris del Pla “Xarxa de Governs Locals 2012-2015”. La Xarxa és l’instrument preferent de la Diputació de Barcelona per a l’exercici de les seves funcions d’assistència i cooperació local. A través d’aquest Pla es realitza la transferència de recursos tècnics, econòmics i materials als ens locals de la demarcació mitjançant diferents instruments.

Amb caràcter general, en el marc de la Xarxa de Governs Locals, les necessitats locals són ateses a través de les línies de suport de les Meses de concertació que abasten projectes locals a desenvolupar en el període de mandat, i dels recursos d’assistència i cooperació dels Catàlegs de serveis que, en aquest cas, cada any la Diputació oferta als governs locals amb la finalitat de fomentar llurs polítiques i garantir la prestació dels serveis públics arreu del territori.

Complementant les Meses i els Catàlegs, la Xarxa inclou altres instruments de caràcter contingent que volen pal·liar els efectes econòmics de situacions d’emergència i altres situacions conjunturals dels nostres pobles i ciutats. Aquests darrers instruments són els anomenats Programes complementaris i al llarg d’aquest mandat s’han activat els següents:

- Suport a la solvència financera local: per finançar el manteniment de la prestació de serveis locals, especialment dels serveis mínims o obligatoris.
- Urgència social: per cobrir les situacions d’urgència social i el sosteniment dels equips professionals de serveis socials i garantir la prestació de serveis d’atenció domiciliària, del transport adaptat i d’atenció d’infants.
- Suport a l’economia productiva local: per finançar plans locals d’ocupació, conservar el patrimoni singular local i mantenir els camins locals i millorar-los.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios