www.elllobregat.com
Cornellà posa en marxa el primer servei municipal especialitzat en les addiccions amb les noves tecnologies

Cornellà posa en marxa el primer servei municipal especialitzat en les addiccions amb les noves tecnologies

Por Beatriz Fontseré
miércoles 19 de noviembre de 2014, 21:02h
S’estima que entre un 15 i un 20% dels joves pateix algun tipus d’addicció a les noves tecnologies´. “La joventut està molt ficada amb el mòbil però la majoria
té un desconeixement del bon ús de les noves tecnologies”

Deixar de dutxar-se o de menjar per passar més temps davant d’un ordinador. Oblidar els amics i evitar una cita amb la nostra parella per connectar-se amb els seguidors de Facebook o de Twitter. Dormir poques hores per aprofitar el màxim el dia jugant amb videoconsoles o amb jocs virtuals. Deixar de banda altres activitats lúdiques, perdre el contacte amb els amics fora de la xarxa, abandonar la pràctica de l’esport si se’n feia o deixar de compartir moments com els àpats amb la família... Aquests són alguns dels símptomes d’una addicció a les noves tecnologies. El Departament de Salut de la Generalitat calcula que entre un 15 i un 20% dels joves i adolescents catalans tenen problemes d’addicció relacionats amb les noves tecnologies, més del doble de la incidència d’aquesta dependència en la població en general. Una dependència, per tant, que afecta de forma més comuna entre els joves, però que també es produeix entre els adults o la gent més gran.

Per evitar aquestes conductes, l’Ajuntament de Cornellà ha posat en marxa un servei municipal per atendre i prevenir les addiccions tecnològiques. És el primer servei que es centra únicament a tractar dependències amb les noves tecnologies. Fins ara, la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Bellvitge assumia alguns d’aquests casos, tot i que no estava especialitzat en aquesta temàtica. Ara, el servei municipal de Cornellà sí està centrat únicament en aquestes situacions on la realitat virtual supera la vida real.

El servei es porta a terme des de l’octubre amb la col·laboració del Citilab i d’experts en addicions del P.A.S (Prevenció, Assistència i Seguiment) que són els professionals que gestionen el CAS Fontsanta. Elvira Toro és la psicòloga responsable d’aquest servei: “La diferència entre l’abús i una addicció és que la persona addicta ha perdut el control de sí mateix en relació amb les noves tecnologies i que, si es fixa un horari d’estada davant d’un ordinador, necessita superar-ho”.

El servei d’atenció i prevenció a les addiccions tecnològiques es divideix en dos serveis: xerrades preventives que, de moment, es començaran a desenvolupar a instituts amb alumnes i pares; i l’atenció personalitzada. “El primer és conèixer el cas de la persona i identificar si té una dependència o si abusa de les noves tecnologies. Si es diagnostica aquesta addició, el primer que fem és desintoxicar-la fent que durant un temps estigui desconnectada del mitjà i després, analitzar les vulnerabilitats psicològiques que han provocat aquesta dependència”, assegura la psicòloga responsable del servei.

“La joventut avui dia està molt ficada amb el mòbil però la majoria té un desconeixement del bon ús de les noves tecnologies i per aquesta raó, volem introduir els pares i mares a les xerrades de prevenció per a què facin pedagogia entre els seus fills alhora de fer-les servir”, explica Francisco Cobacho, responsable del servei en representació del Citilab.

De fet, per inusual que pugui semblar, s’ha triat el Citilab com a seu del servei perquè volen ensenyar a fer un bon ús de les noves tecnologies, tot i ser un centre per a la innovació social i digital. Volen fer pedagogia i explicar que treballar amb elles no implica tenir una dependència. Ara comencen el calendari de tallers entre els centres de secundària de Cornellà perquè, com diu la dita popular, és millor prevenir que curar.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios