www.elllobregat.com

La L9 inicia les proves al Llobregat

Arribarà!
Ampliar

Arribarà!

jueves 11 de diciembre de 2014, 23:27h
L’eterna línia 9 del metro de Barcelona encara la recta final de la seva posada a punt al costat sud; és a dir, al tram que portarà de l’Aeroport de Barcelona-El Prat a Zona Universitària.
Vint quilòmetres, amb quinze estacions, que s’afegiran al tram oposat de la L9 que ja funciona, des de 2009, entre La Sagrera i Can Zam. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, l’alcalde de El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i el president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Xavier Trias, han viatjat en el primer comboi del metro en proves des de la Terminal 2 fins a la Terminal 1, en un acte que inicia la darrera etapa abans de posar en funcionament el servei. Data que s’estima pel febrer de l’any 2016, aprofitant la Mobile World Congress, tot i que no se sap si arribaran, ja que el conseller Vila ha preferit parlar de la primavera de 2016. “El Congrés de Mòbils ens obliga i jo vaig acordar amb l’alcalde Trias que faríem tot el possible i l’impossible perquè la L9 sigui una realitat perfectament operativa per l’edició 2016 del MWC”, deia Vila referint-se a l’alcalde de Barcelona.

Durant la fase que ara comença, es comprovaran aspectes en dues vies essencials: d’una banda, tot el que té a veure amb les instal·lacions elèctriques i de seguretat, estacions, ventilació, energia, comunicacions o portes automàtiques; i, d’altra banda, el sistema de conducció automàtica del comboi. Tot i que avui dos professionals conduïen el metro, la L9 funcionarà amb combois totalment automatitzats i, per tant, sense conductors.

En total, 3.700 protocols en proves que s’allargaran en mesos abans de posar en funcionament aquest èxit de la tecnologia. “Confirmar un pas més. Aquesta visita ens permet donar compliment d’una inversió estratègica per Barcelona, pel Prat de Llobregat, per l’Hospitalet i per tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona; i confirma que la L9 s’inaugurarà el 2016”, deia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Per aquest motiu, l’alcalde de El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, ha volgut agrair al conseller l’esforç fet i l’aposta per aquesta infraestructura: “Vull felicitar a tot l’equip que ha participat en aquesta obra d’infraestructures de primeríssima qualitat i agrair al conseller Vila l’acreditat interès per fer el possible i l’impossible per fer aquest primer viatge i, sobretot, perquè al llarg dels pròxims mesos estigui totalment operativa aquesta infraestructura tan important per l’Àrea Metropolitana de Barcelona”, deia Tejedor. Una realitat que serà possible, com dèiem, l’any 2016 tot i que l’alcalde de Barcelona i president de l’AMB, Xavier Trias, ho veies impossible fa anys: “S’ha fet un esforç increïble i si fa dos anys ens diuen que el 2016 ho podríem inaugurar, no s’ho creuria ningú”.

La L9 del metro arribarà al ‘hall’ de la coneguda com a Terminal Intermodal, de la mateixa manera que el tren llançadora -l’altra assignatura pendent en matèria d’accesos- que la conselleria té projectat de manera paral·lela.

Segons ha avançat el conseller en una entrevista per a la Televisió Pública de Catalunya, l’adjudicació de la construcció de la llançadora podria arribar abans de Nadal. “Amb la ministra n’hem parlat reiteradament i, personalment, ella ha garantit que s’implicaria per fer-ho possible”, ha dit el conseller. Segons els seus càlculs, aquesta llançadora podria entrar en funcionament “a finals del 2017 o a primers del 2018”. Això sí, si hi ha “voluntat política per part del govern espanyol” que és el que ha demanat a la ministra.

Entre ambdues, la xarxa de comunicació ferroviària millorarà substancialment els accessos a l’aeroport. “És una obra d’enginyeria que ens farà molt i molt competitius en Europa però també millorarà el benestar de la ciutadania de la zona metropolitana”, apuntava Vila.

Suplement
Aquesta millora del servei i de la qualitat també tindrà una repercussió negativa pels usuaris, com sempre, en els preus. Segons ha avançat el conseller, l’accés a l’Aeroport de Barcelona-El Prat tindrà un suplement afegit al cost regular del sistema tarifari integrat, un suplement que encara no s’ha concretat: “En la mateixa dinàmica que en altres entorns metropolitans, l’accés a l’aeroport tindrà un suplement. Encara no està acordat per l’Autoritat Metropolitana del Transport, però tothom sap que aquest tipus de serveis especials, amb vocació d’excel·lència i de connectivitat amb l’aeroport justifica aquest suplement”. Es desconeix el preu pel metro però sí que es va mullar el conseller Vila pel que fa els tíquets de la futura llançadora de tren, preus que va xifrar entre 5’5 i 6’5 euros. De la mateixa manera, Vila va dir que els dels metro haurien de ser més barats: “el servei de metro que enllaçarà l’estació de Maria Cristina amb l’aeroport ha de ser significativament més barat, perquè no serà tan competitiu com la llançadora, en la mesura que tindrà quinze estacions i la durada del trajecte serà superior”, ha dit el conseller.

Amb aquestes dades ja ens podem fer un mapa tarifari del que seran els nous serveis d’accés a l’Aeroport de Barcelona-El Prat. En toc cas, parlem de preus de tiquets especials i que, per tant, no afectarà al sistema tarifari habitual després de l’acord entre les diferents administracions.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios