www.elllobregat.com
Xarxa Productes de la Terra: impulsant les empreses del territori a través dels seus productes alimentaris de qualitat
Ampliar

Xarxa Productes de la Terra: impulsant les empreses del territori a través dels seus productes alimentaris de qualitat

miércoles 18 de marzo de 2015, 01:56h
En el conjunt de la Xarxa, es produeixen, distribueixen i comercialitzen prop de tres mil productes locals de qualitat. Millorar la innovació, tant tecnològica com gastronòmica, és un dels reptes de la Xarxa de la Diputació de Barcelona
La Xarxa Productes de la Terra, impulsada des del 2010 per la Diputació de Barcelona, és una iniciativa que busca generar ocupació i riquesa i, alhora, posar en valor el territori, vinculant tradició, cultura i patrimoni amb economia. Agrupa un total de 12 ens locals i s’adreça a més de 1200 empreses agroalimentàries de la demarcació de Barcelona.

Actualment, el sector de productes alimentaris locals i de qualitat és un sector emergent amb un elevat potencial de creixement. Representa un actiu en el món rural i permet donar valor afegit als productes agraris locals, tot equilibrant el territori i diversificant l’oferta.

Per aquest motiu, any rere any, la Xarxa busca consolidar-se i alhora seguir expandint el seu abast amb actuacions que permetin intensificar l’actuació directa amb les empreses, en termes de comercialització, associacionisme i internacionalització.

Altres reptes també fonamentals són els de millorar, per una banda, la capacitació del personal tècnic dels ens locals i, per l’altra, el cens, obtenint dades completes i actualitzades de totes les empreses.

Una xarxa en creixement
L’any 2008, quan es va elaborar el primer cens d’empreses que formarien part del projecte, n’hi havia un total de 766. Des d’aleshores, aquesta xifra ha augmentat un 67% fins el 2013 (darrera dada de què es disposa) arribant a les 1279 empreses censades. Ara bé, la xifra d’empreses no és l’únic creixement que s’ha produït des dels inicis d’aquesta iniciativa. Respecte l’any 2012 ha incrementat tant el nombre d’activitats realitzades com el de participants i s’ha registrat una major implicació dels agents representatius del sector. Dins de les activitats programades han experimentat un especial augment de participació les relacionades amb la cooperació empresarial, comptant el 2013 amb la participació de 374 empreses, un 85% més que l’any anterior. Un dels actes amb més èxit ha estat la jornada de networking que es va dur a terme el juliol passat al CCCB, on van assistir representants de 178 empreses i es van realitzar un total de 1280 entrevistes.

Un dels altres eixos d’actuació que denota una expansió en la Xarxa és la creixent vinculació amb el sector turístic, que s’ha concretat en iniciatives com la participació en mostres i fires, la signatura de convenis amb el sector hostaler i de la restauració o el seguiment dels Plans d’acció de turisme dels ens comarcals pel que fa a les accions relacionades amb la gastronomia, esdeveniments i campanyes gastronòmiques, empreses productores visitables, etc..

Tot aquest seguit d’actuacions han fet que la Xarxa experimentés un creixement no només quantitatiu, sinó també qualitatiu. Els membres que integren la Xarxa valoren especialment la coordinació per part de la Diputació i activitats com el butlletí o les sessions d’intercanvi i de coneixement.

Singularitzant el territori
En el conjunt de la Xarxa es produeixen, distribueixen i comercialitzen prop de tres mil productes alimentaris locals i de qualitat. Per tal de reforçar la seva imatge global, l’any passat es va decidir fer una selecció de productes singulars de cada un dels territoris que formen part de la Xarxa Productes de la Terra. Aquesta iniciativa havia de permetre extreure conclusions útils a l’hora de dissenyar actuacions per a reforçar el teixit productiu d’aquest sector. Però què entenem per producte singular? Un producte singular és aquell que, en un territori de referència (Catalunya, una comarca o una altra escala), destaca per les seves característiques diferenciades i úniques, que el distingeixen a la resta. Aquestes característiques poden venir donades per factors diversos: tradició, innovació, qualitat,...

Com a resultat d’un procés de selecció, cinquanta-cinc productes van ser escollits per ser l’estendard de la xarxa i una eina de promoció dels seus respectius territoris. Trenta pertanyen al sector dels productes d’horta i del camp, mentre que els altres vint-i-cinc es reparteixen entre els sectors de la carn (3), la fleca i pastisseria (3), els làctics (3), els licors (4), els productes del mar (3), l’oli (4), la xarcuteria(4) i els productes del bosc (1).

Formació per la innovació
A més dels anteriorment citats, introduir la innovació en el sector és un dels principals reptes de la Xarxa Productes de la Terra. Per aquest motiu, un dels principals eixos d’actuació és l’increment de la formació encarada a fomentar la innovació. Amb aquest mateix objectiu es va iniciar l’any passat el Programa de Suport a la Innovació Empresarial que enguany, amb la seva segona edició, pretén consolidar-se i incrementar l’oferta d’activitats formatives i d’acompanyament individualitzat de les empreses. El resultat és un programa molt variat que va des de la innovació tecnològica fins a la gastronòmica passant per la opció de crear nous productes o millorar la visibilitat dels negocis a les Xarxes Socials.

Les més de cinquanta empreses que van participar en aquesta programa de formació l’any passat van valorar-lo molt positivament. Un bon punt de partida per un programa que aspira a seguir creixent i ajudant a les empreses a renovar-se i posicionar-se al capdavant d’un mercat en alça. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios