www.elllobregat.com
    24 de abril de 2017

Què va ser de?

Corbacho nos recibe en la sede del PSC
Corbacho nos recibe en la sede del PSC (Foto: Pere Ríos)

Pere Ríos

Celestino Corbacho Chaves nació en Valverde de Leganés (Badajoz) en 1949, pero de muy joven vino a Barcelona con sus hermanos. Pronto se mudó a L’Hospitalet, la ciudad de la que acabó siendo alcalde entre 1994 y 2008 por el PSC, después del escándalo político que acabó con su predecesor, Juan Ignacio Pujana.
Amador Rosas (izquierda), en un acto como líder del PP de Cornellà, junto al desaparecido concejal socialista vicenç badenes; el enconces alcalde, José Montilla (centro), y su antecesor, Frederic Prieto (derecha)
Amador Rosas (izquierda), en un acto como líder del PP de Cornellà, junto al desaparecido concejal socialista vicenç badenes; el enconces alcalde, José Montilla (centro), y su antecesor, Frederic Prieto (derecha)

Pere Ríos

Amador Rosas tiene 78 años. Llegó a Cornellà con 22 procedente de Santiago de Compostela y sigue viviendo en esa ciudad, donde fue concejal 12 años, primero por Alianza Popular y después por el Partido Popular, en los años de esplendor socialista, cuando esta fuerza política apenas tenía representación en los ayuntamientos de la comarca.

Mor Antoni Jordà, regidor de CiU a Sant Boi (1980-1999) i diputat al Parlament

Antoni Jordà: “La immensa majoria dels polítics no són corruptes”

Pere Ríos

Jordà, regidor de CiU del 1980 al 1999, president comarcal i diputat al Parlament de Catalunya, va morir el passat 28 de desembre | La seva trajectòria destaca pel seu paper com a director general d'Adigsa amb la que va rehabilitar nous barris a l'àrea metropolitana
Los humanos somos imperfectos, y Toni Jordà no fue la excepción. Lo traté durante bastantes años; los últimos, hasta el final de sus días, como colaborador de esta revista.
Joan Saura: “ICV no acabarà diluïda en el partit d’Ada Colau perquè som l’organització electoral més forta”

En exclusiva: primera entrevista després del Tripartit. Per Pere Ríos.

"No perdonaré mai a l'esquerra social i política de l'Estat per callar-se quan el Tribunal Constitucional va sentenciar que amb l'Estatut 'España se rompe'" | "Els quatre anys de regidor a L'Hospitalet van ser els més gratificants, encara que el primer alcalde democràtic no va estar a l'alçada" | "El principal error del tripartit va ser que no hi hagués un relat de govern, perquè fèiem molestes polítiques però no fèiem política" | "Jo no sóc independentista, però a Catalunya hi ha un xoc de legitimitats que només es superarà votant"
Antoni Pérez: “Abans érem una família i ara, en política, cadascú va a la seva”

Pere Ríos

Han passat 18 anys dels fets i l’exalcalde accepta encantat l’oferiment de EL LLOBREGAT per recordar aquells anys i la seva trajectòria. “Quedem pel voltant de la plaça Francesc Macià, que vindré en tramvia”, diu, i desprès no pot evitar reivindicar-se com el principal impulsor del Trambaix, malgrat totes les reticències de la Generalitat que presidia Jordi Pujol.
Montilla: “Ser alcalde ha estat el més gratificant de la meva trajectòria política”

Por Pere Ríos

“Alguns parlen de casta i no saben el que és una empresa, perquè han estudiat fins els 30 amb l’ajut de la família”. “Hi ha part de l’opinió pública catalana que subestima l’Estat i la seva força. La solució passa per la reforma constitucional”.
Frederic Prieto: “Encara em para gent per dir-me que vaig ser un bon alcalde”

Por Pere Ríos

Frederic Prieto es va convertir al 1979 en el primer alcalde de la democràcia de Cornellà, quan el PSUC tenia implantació al Baix Llobregat i va fer-se amb el govern municipal de moltes ciutats. Quatre any desprès l’històric partit dels comunistes catalans havia iniciat una descomposició que li va passar factures a les eleccions de 1983: va perdre moltes alcaldies en benefici del PSC, que va ser el partit més votat a Cornellà, empatat a regidors amb el PSUC. Des de llavors ha plogut molt. Prieto té 76 anys, no milita enlloc i ara defensa la independència. Accepta l’entrevista per EL LLOBREGAT en un bar al l’Ajuntament i evoca els anys en què el saló de plens visqués una insostenible que durà mesos, quan ell exercia d’alcalde amb el suport del regidor del PP i Convergència, mentre l’aspirant José Montilla era recolzat pel Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC), l’escissió del PSUC. III

“Creo que fui útil cuando faltaba gente que se dedicase a la política; ahora sobran voluntarios”
“Quien mejor represente al electorado sociovergente será, en un futuro, la fuerza de Gobierno de Catalunya”. “Desgraciadamente, en la actualidad, gobierne la izquierda o la derecha, se comportan igual ante la banca: con sumisión”

Josep Maria Rañé, exsecretari general de la UGT del Baix Llobregat

Rañé: “El sindicalisme no té cap sentit si no defensa els treballadors”

Por Pere Ríos

Josep Maria Rañé va néixer a Sant Just Desvern al 1954 i sempre ha viscut en aquesta població. Al 1976 s’afilià a la UGT i al març de 1981 fou escollit secretari general del Baix Llobregat. “Va ser un mes desprès del fallit cop d’Estat del 23-F i ningú volia el càrrec”, diu, amb la ironia que el caracteritza. Deu anys desprès marxà a la direcció catalana del sindicat com a secretari de política institucional (de 1990 a 1996), tot alternant l’activitat sindical amb la política.
Manuel López: “Cuando me quedé en silla de ruedas todos me quisieron echar de la alcaldía”

Por Pere Ríos

Manuel López Lozano fue elegido en 1979 el primer alcalde democrático de Abrera por la candidatura de la Entesa Municipal, integrada por independientes y militantes del PSUC. La crisis y la escisión de ese partido le llevó a entregar el carnet, pero acabó el mandato y en 1983 se presentó en las listas del PSC y fue concejal de urbanismo y alguna otra área hasta su jubilación en 2005.
Pilar Ferran: “La presència de Corbacho a l’Ajuntament es va fer insuportable”

Pere Ríos

Pilar Ferran, santboiana de naixement, va ser escollida regidora a les llistes del PSC a les primeres eleccions municipals de la democràcia del 1979. Amb Juan Ignacio Pujana com a alcalde va ocupar la cartera de serveis socials i sanitat. Quatre anys, desprès va repetir com a número dos de la candidatura socialista i va ser elegida en un tercer mandat, fins que va deixar l’Ajuntament el 1990.
Xavier Sitjà: “L’alcaldia és com un celibat perquè t’has de dedicar dia i nit”

Por Pere Ríos

Xavier Sitjà va néixer a Esparreguera al 1957, d’on va marxar amb 24 anys i ja no hi va tornar a viure. Periodista de professió i de vocació des de jove, va fer un parèntesi a la seva carrera entre 1999 i 2007, quan va ser alcalde d’aquesta població del nord del Baix Llobregat. Amb la seva arribada a l’alcaldia van acabar 20 anys de mandat del socialista Joan Serra, el primer alcalde democràtic, mort al 2013.

Juan Ignacio Pujana, primer alcalde democrático de L’Hospitalet tras el franquismo

Pujana: “Se me hizo un juicio político para echarme del Ayuntamiento de L’Hospitalet”

Pere Ríos

A Juan Ignacio Pujana Fernández, el primer alcalde elegido democráticamente en L’Hospitalet, le hicieron la cama. Y según cuenta en la entrevista que El Llobregat le ha hecho, quienes le traicionaron fueron los de su propio partido, el PSC.
África Lorente: “La comarca, y especialmente el PSC, necesita un relevo generacional”

Por Pere Ríos

África Lorente fue concejal socialista de Castelldefels durante más de 20 años y la primera diputada/o del Baix Llobregat en el Parlament de Catalunya. Ocurrió en la segunda legislatura de la democracia, entre 1984 y 1988, cuando empezó la hegemonía nacionalista y Jordi Pujol se consolidó en el cargo.
Antònia Castellana: “El poder se’ns puja al cap, per això hem d’entrar i sortir”

Per Pere Ríos

“Els iaios de la vella guàrdia, en veure que arribava gent jove i amb estudis, ràpidament em van triar responsable política”. “No em fa vergonya dir que a les autonòmiques vaig
votar la CUP i a les generals, En Comú Podem”.
Francesc Castellana: “El sindicalisme ha de reivindicar territori i condicions de vida”
“Quan era jove, tothom anava amb la granota. Ara no saps qui treballa a la Siemens o a l’Ajuntament”. “El Baix va ser un model de resistència i reivindicació. Era el pati del darrera de Barcelona. Avui és la porta d’entrada” .

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Agencia Publicitaria Llobregat, S.L. :: Raurich, 62 :: 08830 Sant Boi de Llobregat
Contacto
0,484375